avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1685 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale procedura cesiune/vanzare parti sociale
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

procedura cesiune/vanzare parti sociale

Care este procedura de cesiune si cea de vanzare a partilor sociale catre unul din asociati? In cazul de fata exista 2 asociati care detin 50%-50%.

Am incercat sa ma documentez dar obtin raspunsuri diferite;
Inteleg ca cesiunea se face la valoarea lor nominala si nu se plateste impozit (de ex din 20 parti sociale in valoare de 10 ron fiecare, se cesioneaza 10 parti in valoare totala de 100 ron). Asa este?

Vanzarea se face la un pret mai mare si in acest caz se plateste impozit pe diferenta dintre valoarea nominala si cea de vanzare?

Si care sunt pasii pt fiecare din proceduri?
Cel mai recent răspuns: Marcel Mihalache , Avocat 08:57, 31 Martie 2011
Va multumesc pentru raspuns!

Inca o intrebare as avea: daca cesiunea se face la valoarea lor nominala, respectiv 10ron/parte sociala, reprezinta de fapt donatie?
pt ca cineva asa sustine si nu mi se pare corect avand in vedere ca se obtine totusi o suma pentru ele.
Si in cazul in care vanzarea se face la o valoare mai mare decat cea nominala obligatia virarii impozitului carei parti ii revine? Celui care cumpara sau celui care vinde?
ally123 a scris:

Si in cazul in care vanzarea se face la o valoare mai mare decat cea nominala obligatia virarii impozitului carei parti ii revine? Celui care cumpara sau celui care vinde?


Cesionarea partilor sociale se poate realiza la valoarea nominala a acestora, mentionata in actul constitutiv al societatii, (si se numeste cesionare, nu donatie) sau se poate realiza la o valoare mai mare decat cea nominala, in aceasta situatie noul asociat avand obligatia de a achita catre stat impozitul in cuantum de 16%, procent ce se aplica asupra diferentei dintre valoarea nominala si valoarea achizitionarii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Hotarare aga cesiune Anny2009 Anny2009 Va rog sa ma ajutati cu o lamurire: in cazul in care intr-un srl cu 34 de asociati, unul cesioneaza catre un altul ,tot asociat , toate partile sale sociale, ... (vezi toată discuția)
Vanzare sau cesiune IF10CRY IF10CRY DETIN O SOCIETATE COMERCIALA CU ACTELE LA ZI, MAI PRECIS UN DEPOZIT DE MATERIALE DE CONSTRUCTII ADICA O HALA +UTILAJE +MARFA DE PE STOC.DORESC SA CEDEZ ... (vezi toată discuția)
Procedura vanzare parti sociale grandanat grandanat Speta: Societate comerciala SRL, 2 asociati 50-50. Care e procedura de transfer a partilor sociale de la un asociat la celalalt? Practic cesionarea a jumatate ... (vezi toată discuția)