V-am scos si un extras :
TITLUL X extras din Legea nr. 247/2005
Circulatia juridica a terenurilor
Art. 1. - Terenurile proprietate privata, indiferent de destinatia si titularul lor, sunt si raman in circuitul civil. Ele pot fi instrainate si dobandite liber prin oricare din modurile prevazute de lege, cu respectarea dispozitiilor prezentei legi.
Art. 2. - (1) Terenurile cu sau fara constructii, situate in intravilan si extravilan, indiferent de destinatia sau de intinderea lor, pot fi instrainate si dobandite prin acte juridice intre vii, incheiate in forma autentica, sub sanctiunea nulitatii absolute.
(2) In cazul in care prin acte juridice intre vii se constituie un drept real asupra unui teren cu sau fara constructie, indiferent de destinatia sau intinderea acestora, dispozitiile alin. (1) se aplica in mod corespunzator.
Art. 3. - Cetatenii straini si apatrizii precum si persoanele juridice straine pot dobandi dreptul de proprietate asupra terenurilor in Romania in conditiile prevazute de legea speciala.
Art. 4. - Cu exceptia litigiilor privind reconstituirea dreptului de proprietate privata si legalitatea titlului de proprietate, conform legilor fondului funciar, existenta unui litigiu privitor la un teren cu sau fara constructii nu impiedica instrainarea acestuia si nici constituirea altor drepturi reale sau de creanta, dupa caz.
Art. 5. - (1) Instrainarile realizate sub orice forma, in temeiul prezentei legi, nu valideaza titlurile de proprietate ale instrainatorilor si dobanditorilor, daca acestea erau lovite de nulitate, ca urmare a incalcarii dispozitiilor legale in vigoare la data incheierii lor.
(2) In situatia in care dupa incheierea unui antecontract cu privire la teren, cu sau fara constructii, una dintre parti refuza ulterior sa incheie contractul, partea care si-a indeplinit obligatiile poate sesiza instanta competenta care poate pronunta o hotarare care sa tina loc de contract.
Art. 6. - Instrainarile efectuate in scopul comasarii parcelelor si loturilor de teren, prin constituirea unor corpuri de proprietate mai mari care sa cuprinda suprafete continue, indiferent de destinatia lor, precum si instrainarile efectuate de catre persoanele indreptatite sa obtina renta viagera agricola, pot fi efectuate si pe baza schitelor care au stat la baza titlurilor de proprietate emise cu ocazia aplicarii legilor fondului funciar si sunt scutite de taxa de timbru si de timbrul judiciar.
Art. 7. - Dispozitiile prezentei legi se completeaza cu prevederile dreptului comun.
Art. 8. - Pe data intrarii in vigoare a prezentei legi se abroga art. 9 din Legea arendarii nr. 16/1994, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 91 din 7 aprilie 1994, cu modificarile si completarile ulterioare, Legea nr. 54/1998 privind circulatia juridica a terenurilor publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 102 din 4 martie 1998, Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 226/2000 privind circulatia juridica a terenurilor cu destinatie forestiera, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 606 din 25 noiembrie 2000, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 66/2002, precum si orice alte dispozitii contrare.
Proprietatea a fost a sotului inainte de casatorie? Chitanta de mana are valoare juridica mai trebuie sa perfecteze actele necesare pentru obtinerea titlului de proprietate la institutiile abilitate(instanta) cu copia certificatului de deces a sotului...
. ART. 969 Conventiile legal facute au putere de lege intre partile contractante.
Ele se pot revoca prin consimtamântul mutual sau din cauze autorizate de lege (C. civ. 970 si urm. ; C. civ. fr. 1134 alin. 1 si alin. 2).
ART. 970 Conventiile trebuie executate cu buna-credinta (C. civ. fr. 1134 alin. 3).
Ele obliga nu numai la ceea ce este expres intr-insele, dar la toate urmarile, ce echitatea, obiceiul sau legea da obligatiei, dupa natura sa (C. civ. 969, 977 si urm., 1082-1083 ; C. civ. fr. 1135).
ART. 971 In contractele ce au de obiect translatia proprietatii, sau unui alt drept real, proprietatea sau dreptul se transmite prin efectul consimtamântului partilor, si lucrul ramâne in rizico-pericolul dobanditorului, chiar când nu i s-a facut traditiunea lucrului (C. civ. 644, 1079 si urm., 1156, 1295, 1406, 179 si urm. ; C. civ. fr. 1138).
----------------
1. In cazurile anume prevazute de dispozitii normative speciale, care constituie derogari de la regula generala a art. 971, proprietatea nu se transmite prin simplul consimtamânt al partilor.
Pentru FUNCTIILE ALESE remunerarea este sub forma de indemnnizatie lunara sau chiar trimestriala pe baza de contract de mandat,adica se incheie un contract individual de munca sau conventie civila de prestari servicii.Plata se face in baza statului de plata aferent.
........sau,daca nu tineti neaparat sa o inmatriculati in tara, mai puteti sa o inmatriculati intr-unul din statele .U.E. unde sunt taxele mai ieftine....sunt firme care se ocupa cu asta...
Răspuns la discuția
radet
Aceeasi situatie exista si la noi in bloc. erau cateva facturi restante plus penalitati, se obtinuse o esalonare pe 6 luni, dupa care administratora a decedat din motive discutabile. Esalonarea nu s-a mai platit, pt ca nu mai aveam decat un presedinte nou care nu se pricepea sa calculeze cotele de intretinere si pana a cautat firma de cenzorat, de administrare, de audit financiar contabil,plangere penala pt delapidare a mai durat 2 luni timp in care eram in pericol sa ne taie apa calda si caldura.
Cu ceva interventii si invocand forta majora( le-a adus celor de la radet copia plangerii penale) s-a obtinut o re-esalonare la esalonare timp de 12 luni-mentionez ca aceasta perioada de 12 luni se acorda de catre radet numai in cazuri exceptionale.Numai ca ne-au avertizat ca daca o luna nu platim re-esalonarea ni se sisteaza tot, pentru ca intr-adevar au dreptul sa sisteze utilitatile daca ai mai mult de 3 facturi neplatite.Faptul ca cei de la radet nu au sistat nici la voi caldura si apa calda dupa 3 luni de neplata se datoreaza complicitatii acestora cu administratorii de bloc.
Asa caci acum platim prima data esalonarea si apoi ce mai ramane pt facturile curente,incurca f mult restantierii care nu-si platesc intretinerea. Si inca ceva: noi la re-esalonare platim 80 la suta din suma pe facturi si 20 la suta pe penelitati,pt ca la penalitati nu se mai pot adauga alte penalitati,pe cand la facturi neplatite, da! Asa ca mare atentie cand platiti esalonarea sa specificati un procent care se va duce la facturi restante si un procent pt penalitati.
pt @elga50 : unele firme au apometre, aduc citirea, altele, de cand a decedat administratorul nu mai aduc nimic, desi au apometre dar mizeaza pe faptul ca noul presedinte nu cunoaste situatia lor.... Le-am trimis notificari la toate firmele sa comunice suprafata utila , se va incheia o conventie anuala cu acestea, iar pentru ca nu au platit din urma( si aici ma refer la cheltuieli administrative, cheltuielile pe cota parte privind fondul de reparatii, cheltuieli cu salariile personalului,, energia electrica,cota parte din pierderile de apa de pe spatiile comune precum si cheltuieli cu re-esalonarea facturilor restante pt apa) vor fi actionati in judecata pentru plata tuturor acestor cheltuieli pe ultimii 3 ani atat cat este termenul de prescriptie.
Va multumesc, in momentul cand am postat subiectul nu aveam acest link, dar cautand mai atent pe internet, am gasit.... Pt @elga 50: conventia imi trebuie deoarece firmele de la parter nu au un contract separat cu unii furnizori de servicii , se folosesc de utilitatile blocului iar prin complicitatea vechii conduceri nu au platit multi ani nici un leu aferent cheltuielilor pe cota parte indiviza....deci proprietarii ii subventioneaza intr-un fel....
Buna seara, as dori sa-mi spuneti sau sa-mi dati un link care sa ma ajute sa redactez o conventie civila. Mai exact este vorba de o asociatie de proprietari care ar dori sa incheie conventii civile cu societatile comerciale de la parter pentru folosirea de catre acestea a utilitatilor (apa rece) si ce ar trebui aceasta sa contina >>> va multumesc anticipat!
Iar daca proprietarul nu-ti deschide poti sperge usa? :)) nu este chiar un caz fortuit, dar totusi....