avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 712 soluții astăzi
Forum Activitate lavinia_56

Activitate lavinia_56

Răspuns la discuția legea 31/1990 art 79 alin. 1

Chiar daca A are un profit, daca pretul platit lui B este mult prea mare inseamna ca ati afectat (redus) profitul lui A. Adica de ce ai dat 5 RON lui B daca asta valoreaza 1 RON? Atentie asadar.

Multumesc pentru parerea exprimata.
Răspuns la discuția cum sa inchei contractul asta?
kappauser a scris:

D-voastra nu aveti drept de vot si nu puteti sa va transmiteti dreptul de vot, iar in caz de exceptie nu votati pentru a evita orice suspiciuni.

Am inteles opinia dvs.
Articolul 79 (1) face referire la "interese contrare acelora ale societatii" dar in cazul expus de mine societatea B presteaza servicii pentru A iar A le vinde mai departe de o suma de bani mult mai mare decat pretul de la care le cumpara de la B(deci A face profit si deci este in interesul unui SRL - sa faca profit).
Poate ar trebui sa mentionez ca doar B detine competenta si poate furniza pe piata (deci lui A) servicii si produse la care fac referire, deci A oricum n-ar face acest profit fara aportul lui B. Cu alte cuvinte A are cel mai mult de castigat din asociere, desi nici B nu lucreaza in pierdere.

Va multumesc tuturor pt aprecieri, am inteles sensul si modul in care s-ar putea pune problema.
kappauser a scris:

Deci in societatea A administratorul este doar cu numele, atributiile administratorului le aveti d-voastra.

Cum as putea eu avea atributiile administratorului? nu exista nicio lege care sa-mi confere asa ceva doar pentru simplul motiv ca sunt majoritara in A si ca detin si functia de managera. Dar ramane valabila ca o interpretare, nu stiu cat de "in litera legii".

Aveti nevoie de o autorizare de la AGA a societatii A cum ca puteti fi administrator si la alte societati.

Art 197 (2) face referire doar la administratori si nu la asociati (sau angajati, ex: manageri). Deci nu exista niciun articol de lege (nu l-am gasit eu eventual) care sa interzica infintarea unei alte societati de catre un asociat majoritar si nici ca aceasta sa devina administrator intr-o alta societate.

Dar am retinut opinia dvs. pentru care va multumesc.

Pe mine ma intereseaza cazuri/decizii date de curte ref. la art 79 (1) in conditiile in care A beneficiaza de expertiza B iar bunurile si serviciile pe care B i le furnizeaza lui A sunt revandute de catre A in profit.

Multumesc
eclair a scris:

Intruniti adunarea generala stabiliti prin ordinea de zi pretul de ... si apoi intocmiti contractul.

Desigur, asta este o solutie, dar unul dintre asociati este "de negasit".

Poate mai sunt si alte pareri ...
Sper ca nu sunteti avocat :">

Art. 197 (3) - care se aplica SRL-urilor, spune ca dispozitiile lui 79 se aplica si SRL-urilor.
Va multumesc oricum pentru intentie :D
smeagull a scris:

Art. 79 (1) nu se aplica in cazul SRL-urilor.
Cata vreme faceti contract in forma scrisa, nu aveti alte impedimente.

Normal ca va fi in forma scrisa, dar eu sunt cea care voi semna si in stanga si in dreapta. Mai mult, societatea B va presta catre A niste servicii pe 5 lei, iar A le va revinde mai departe clientului final pe cel putin 10 lei (deci in profit).
Sa nu sara cineva vreodata (asociatii minoritari) sa zica "pai puteai sa le vinzi pe 50, dupa parerea mea, deci m-ai dezavantajat ca daca as fi fost eu sa vezi cum le-as fi prestat si le-as fi vandut de 10 ori mai bine!".
Răspuns la discuția speta contract
florinturlete a scris:

Simplu, convocati AGA la firma A, aprobati semnarea contractului si desemnati o persoana ca sa semneze contractul.

Pe unul din asociatii minoritari n-am de unde sa-l iau.

Duneavoastra aveti inerese contrare ? sau contractul este reciproc avantajos.?

N-am ce interese contrare sa am, deci prestez niste servicii pentru B cu 5 lei si ea le vinde mai departe (deci face profit) cu cel putin 10 lei. Acum in ceea ce priveste avantajul "reciproc avantajos" asta este o notiune discutabila, tocmai de aceea am pus intrebarea, pentru a ma asigura ca cei 5 lei facuti de B care inseamna mai putin decat cei cel putin 10 pe care ii va face A nu va putea fi numit (teoretic macar) un dezavantaj.

Multumesc pt lamuriri.
Buna ziua,

Sper ca am nimerit forumul si nu bat campii aiurea.

Problema mea este urmatoarea si sper ca cei care au mai trecut prin asa ceva vor putea raspunde/indruma spre o solutie:
- sunt asociata intr-un srl A unde detin si majoritate, restul fiind detinut de alti asociati (care detin mai putin de 1/4 din societate); unul dintre asociatii minoritari este si administratorul societatii (asta a fost conventia initiala, ca daca vrem sa ne administreze societatea sa-i dam si lui acolo p%); in societatea asta eu am si functia de managera (director general).
- mai am un alt srl B unde sunt asociata unica si sunt de asemenea si administratorul acesteia; pe administratoul lui A (asociatul minoritar cel cei p%) il am si ca angajat in B

Speta: vreau sa fac un contract intre societatea A si B prin care A beneficiaza de produse si servicii prestate de catre B in beneficiul lui A.

Cum am trebui sa procedez (ce ar trebui sa am in vedere cand definesc relatia comerciala/contractul intre A si B) dat fiind faptul ca trebuie sa semnez contractul intre A si B (ca altcineva n-are cine si nici n-ar avea calitatea necesara) astfel incat acesta sa nu contravina legii 31/1990 si ma refer la art 79 (1).

Va multumesc si sper ca am definit corect problema.
Buna ziua,

Problema mea este urmatoarea si sper ca cei care au mai trecut prin asa ceva vor putea raspunde/indruma spre o solutie:
- sunt asociata intr-un srl A unde detin si majoritate, restul fiind detinut de alti asociati (care detin mai putin de 1/4 din societate); unul dintre asociatii minoritari este si administratorul societatii (asta a fost conventia initiala, ca daca vrem sa ne administreze societatea sa-i dam si lui acolo p%); in societatea asta eu am si functia de managera (director general).
- mai am un alt srl B unde sunt asociata unica si sunt de asemenea si administratorul acesteia; pe administratoul lui A (asociatul minoritar cel cei p%) il am si ca angajat in B

Speta: vreau sa fac un contract intre societatea A si B prin care A beneficiaza de produse si servicii prestate de catre B in beneficiul lui A.

Cum am trebui sa procedez (ce ar trebui sa am in vedere cand definesc relatia comerciala/contractul intre A si B) dat fiind faptul ca trebuie sa semnez contractul intre A si B (ca altcineva n-are cine si nici n-ar avea calitatea necesara) astfel incat acesta sa nu contravina legii 31/1990 si ma refer la art 79 (1).

Discuție speta contract
Buna ziua,