avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 651 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025. Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale legea 31/1990 art 79 alin. 1
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

legea 31/1990 art 79 alin. 1

Buna ziua,

Sper ca am nimerit forumul si nu bat campii aiurea.

Problema mea este urmatoarea si sper ca cei care au mai trecut prin asa ceva vor putea raspunde/indruma spre o solutie:
- sunt asociata intr-un srl A unde detin si majoritate, restul fiind detinut de alti asociati (care detin mai putin de 1/4 din societate); unul dintre asociatii minoritari este si administratorul societatii (asta a fost conventia initiala, ca daca vrem sa ne administreze societatea sa-i dam si lui acolo p%); in societatea asta eu am si functia de managera (director general).
- mai am un alt srl B unde sunt asociata unica si sunt de asemenea si administratorul acesteia; pe administratoul lui A (asociatul minoritar cel cei p%) il am si ca angajat in B

Speta: vreau sa fac un contract intre societatea A si B prin care A beneficiaza de produse si servicii prestate de catre B in beneficiul lui A.

Cum am trebui sa procedez (ce ar trebui sa am in vedere cand definesc relatia comerciala/contractul intre A si B) dat fiind faptul ca trebuie sa semnez contractul intre A si B (ca altcineva n-are cine si nici n-ar avea calitatea necesara) astfel incat acesta sa nu contravina legii 31/1990 si ma refer la art 79 (1).

Va multumesc si sper ca am definit corect problema.
Cel mai recent răspuns: Albert Kurtyan , Consilier juridic 18:37, 24 Octombrie 2010
Art. 79 se refera la Societatile in nume colectiv, nu la SRL.
Sper ca nu sunteti avocat :">

Art. 197 (3) - care se aplica SRL-urilor, spune ca dispozitiile lui 79 se aplica si SRL-urilor.
Va multumesc oricum pentru intentie :D
Deci in societatea A administratorul este doar cu numele, atributiile administratorului le aveti d-voastra.
Aveti nevoie de o autorizare de la AGA a societatii A cum ca puteti fi administrator si la alte societati. Insa in aceasta AGA pentru aceasta problema nu aveti dreptul de vot, si in caz exceptional daca ati avea dreptul de vot se recomanda sa renuntati de buna voie la el pentru a nu creea suspiciuni. Lasati ceilalti asociati sa decida.
kappauser a scris:

Deci in societatea A administratorul este doar cu numele, atributiile administratorului le aveti d-voastra.


Cum as putea eu avea atributiile administratorului? nu exista nicio lege care sa-mi confere asa ceva doar pentru simplul motiv ca sunt majoritara in A si ca detin si functia de managera. Dar ramane valabila ca o interpretare, nu stiu cat de "in litera legii".


Aveti nevoie de o autorizare de la AGA a societatii A cum ca puteti fi administrator si la alte societati.


Art 197 (2) face referire doar la administratori si nu la asociati (sau angajati, ex: manageri). Deci nu exista niciun articol de lege (nu l-am gasit eu eventual) care sa interzica infintarea unei alte societati de catre un asociat majoritar si nici ca aceasta sa devina administrator intr-o alta societate.

Dar am retinut opinia dvs. pentru care va multumesc.

Pe mine ma intereseaza cazuri/decizii date de curte ref. la art 79 (1) in conditiile in care A beneficiaza de expertiza B iar bunurile si serviciile pe care B i le furnizeaza lui A sunt revandute de catre A in profit.

Multumesc
Prin administrator este desemnata acea persoana sau grup de persoane care poarta raspunderea de fapt pentru ceea ce se efectueaza de si in numele societatii. Prin faptul ca semnati d-voastra si in stinga si in dreapta deveniti persoana care de facto va asumati raspunderea. Lasati eventual administratorul sa semneze. Dar si asa, poate plana intodeauna indoiala.

Nu uitati ca prin lege sant definite si persoanele ce detin controlul asupra unor societati, fara sa fie nici asociat nici administrator/director, nici angajat,ca si persoane ce pot fi trase la raspundere personala.

Situatia este delicata, nu va puteti baza doar pe antecedente. Este o problema interpretabila, asa ca cel mai bine este sa va asigurati spatele pentru a nu da deloc ocazia de interpretare.

Chiar daca A are un profit, daca pretul platit lui B este mult prea mare inseamna ca ati afectat (redus) profitul lui A. Adica de ce ai dat 5 RON lui B daca asta valoreaza 1 RON? Atentie asadar.

Alte discuții în legătură

Cum sa inchei contractul asta? lavinia_56 lavinia_56 Buna ziua, Sper ca am nimerit forumul si nu bat campii aiurea. Problema mea este urmatoarea si sper ca cei care au mai trecut prin asa ceva vor putea ... (vezi toată discuția)
Speta contract lavinia_56 lavinia_56 Buna ziua, Sper ca am nimerit forumul si nu bat campii aiurea. Problema mea este urmatoarea si sper ca cei care au mai trecut prin asa ceva vor putea ... (vezi toată discuția)
Revocare administrator Am o situatie mai dificila si ma intreb daca cineva s-a intalnit cu un asemenea caz si ce e de facut. In speta, am un administrator numit prin act ... (vezi toată discuția)