avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 399 soluții astăzi
Forum Activitate GHEORGHE SURTEA

Activitate GHEORGHE SURTEA

Mă interesează dacă în urma încheierii unui contract de donaţie cu sarcină, donatorul sau donatarul are ceva obligaţiuni fiscale, impozit, contribuţie CASS, etc.
Contractul de donaţie cu sarcină trebuie înregistrat undeva, sau doar în evidenţa donatorului?
Bună ziua.

Ce obligaţii are o persoană pensionară, cu o pensie sub 400 lei, faţă de Casa de asigurări de sănătate, pentru dobânda obţinută la un depozit bancar?
Mulţumesc.
Discuție Succesiune
Am deschis o actiune pentru partaj succesoral pentru niste pamant si padure ramase de la parinti nostri pe Titluri de proprietate eliberate pe Legea 18/1991.
La primul termen presedintele de sedinta a spus ca trebuie sa aduc extrase de carte funciara pentru suprafetele respective. Eu am spus ca nu am de unde sa aduc pentru ca acele suprafete nu sunt intabulate. Pana la urma mi-a spus ca sa intabulez acele suprafete si sa aduc extrase.
Intrebarea mea este: nu se poate face succesiunea pe Titlurile de proprietate?
Ce pot sa fac in aceasta situatie?
Va multumesc pentru sprijin.

tema de dezbatere

Impartialitatea mediatorului in procesul de mediere este un principiu esenţial si obligatoriu al medierii. Asta inseamna ca, prin tot ceea ce face mediatorul sa nu avantajeze o parte in defavoarea celeilalte parti, sau celorlalte parti, daca sunt mai multe parti implicate in mediere.
Dar ce face mediatorul si cum isi exercita impartialitatea cand este evident ca o parte pur si simplu inseala cealalta parte sub ochii lui?
Mi-aduc aminte ca la cursurile de formare ca mediator jucam un rol play. O colega juca rolul de mediator, iar eu urma sa joc rolul unui dealer de autoturisme. Era o speta din domeniul comercial. Inainte de inceperea rol play-ului, formatorul imi sopteste: „Joaca rolul unui dealer excroc”. Si am jucat. Mi-aduc aminte figura colegei care juca rolul mediatorului. Era oripilata de modul cum sub ochii ei se derula o excrocherie, dar nu putea sa faca nimic. Ar fi vrut cumva sa atentioneze cealalta parte, dar era legata de confidentialitatea pe care i-o cerusem expres in intalnirea separata. Toti ne intraseram tare in rol.
Atunci medierea s-a incheiat bine, ca „excrocul” s-a domolit si solutia a fost echitabila pentru toata lumea. Dar in viata reala? Ce faci ca mediator daca sub ochii tai tocmai se desfasoara o inselaciune? Cum impaci principiul confidentialitatii cu principiul impartialitatii si totusi sa nu te faci partas la o excrocherie, sau inselaciune?

Astept parerile D-voastra, stimati colegi mediatori.

Gheorghe Surtea-mediator
Arad
Răspuns la discuția Mediatorul de serviciu
Apoi, Domnule Dediu, daca ajungem din nou la Consiliul de Mediere, si asteptam ca CdM-ul sa faca astfel de protocoale, ma tem ca pruncul s-a nascut mort.
Dar ati putea sa concepeti o astfel de propunere catre CdM si sa gasim o modalitate sa aderam mai multi mediatori la aceasta propunere si apoi sa o trimitem consiliului. Macar vom vedea ce consiliu potent avem.
Succes!
Răspuns la discuția Mediatorul de serviciu
Stiu Domnule Dediu ca ati fost la conferinta si ca ati ridicat problema organizarii mediatorilor, asa cum au facut-o si altii. Fara succes. Imi pare rau. Imi pare rau si pentru patania cu filmarile. Eu zic sa nu le distrugeti. Nu le publicati, dar pastrati-le.
La ora actuala Consiliul de mediere este unicat in Romania si in orice democratie. Un organism care nu este controlat de nimeni, nu da socoteala nimanui si ameninta si intimideaza pe cine vrea. Extraordinar! Nu credeam ca este posibil, sau ca mai este posibil asa ceva in Romania secolului XXI, la 21 de ani de la revolutie. Si totusi...! Iaca, incepe sa ne fie frica, din nou, si sa ne simtim intimidati. Cum Doamne s-a ajuns aici???
Răspuns la discuția Mediatorul de serviciu
Subiectul ridicat de D-voastra, Domnule Dediu, are cel putin doua aspecte. Pe de o parte ar fi acele protocoale de colaborare dintre instante si mediatori, pe de alta parte ar fi acel "mediator de serviciu", cum il numiti D-voastra.
Amandoua aspectele au de a face pe de o parte cu institutia juridica cu care vrei sa faci acel protocol si care sa-ti dea un spatiu si sa-ti permita organizarea serviciului "mediatorul de serviciu, iar pe de alta parte cu mediatorii. Daca in ceea ce priveste institutia juridica stim cu cine sa vorbim, in ceea ce priveste mediatorii nu stim. In fiecare judet sunt cateva asociatii profesionale si multi mediatori neasociati. Cu cine sa faca judecatoria, sau tribunalul un protocol si cui sa dea spatiu? Ca asa cum bine ziceti, nu se poate sa faci discriminari si sa nu cuprinzi pe toti mediatorii. Si cine va organiza "mediatorul de serviciu", daca suntem toti imprastiati.
Revin la refrenul meu preferat, care poate a innebunit pe unii. Mediatorii trebuie organizati in organizatii judetene din care sa faca parte in mod obligatoriu toti mediatorii din judetul respectiv si toate aceste organizatii judetene sa formeze o organizatie unica la nivel de tara. Atunci vor sti si altii ca existam si vor sti cu cine sa vorbeasca. Altfel facem planuri si vorbim vorbe, ca nu ne ia nimeni in serios.
Acest lucru trebuia facut la conferinta care tocmai s-a consumat. Dar si acolo s-au vorbit din nou vorbe si atat. Sigur pentru cei interesati de vorbe este bine. Pentru noi, mediatorii, este dezastruos. Pacat
Răspuns la discuția ingrijire parinti
De cele mai multe ori astfel de probleme nu se pot rezolva de unii singuri. Va recomand sa gasiti in orasul D-voastra un consilier familial (s-ar putea sa-l gasiti sub denumirea de consilier spiritual, sau consilier crestin) si sa-i cereti ajutorul in acest caz. Oricum ideea este ca parintii D-voastra trebuie ajutati sa-si continue casatoria. Atunci si sarcina D-voastra de a-i ajuta si ingriji va fi mai usoara.

Va doresc D-voastra si parintilor D-voastra sa aveti parte de liniste si intelegere.
Statutul de pensionar, cu pensie anticipata, nu este incompatibil cu exercitarea profesiei de mediator, care este o profesie liberala. Asa ca, daca indepliniti conditiile prevazute in Legea medierii 192/2006, art. 7 si sunteti autorizat de catre Consiliul de Mediere in profesia de mediator, puteti profesa aceasta nobila profesie.
Va doresc succes!
Răspuns la discuția Informarea cu privire la mediere
Exista posibilitatea contestarii constitutionalitatii respectivei prevederi la Curtea Constitutionala. Si asa Curtea Constitutionala a devenit un fel de "Inalta Poarta" a Romaniei.