avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 965 soluții astăzi
Forum Activitate GeorgeMAXIM

Activitate GeorgeMAXIM

Răspuns la discuția Sanctiune disciplinara
In regula, va multumesc pentru clarificari!

In concluzie, efectuarea a 64 de ore de munca suplimentara neplatite nu se bazeaza pe nici un temei legal, iar, in cazul aplicarii acestei masuri abuzive, sunt indreptatit sa formulez o reclamatie la ITM. De asemenea, pot folosi acest argument in apararea mea. Corect?
Răspuns la discuția Sanctiune disciplinara
gabrielaC5 a scris:

In opinia mea, daca angajatorul doreste sa-si recupereze prejudiciul, o poate face in temeiul raspunderii patrimoniale.


Mai concret, cum s-ar putea realiza aceasta recuperare a prejudiciului in temeiul raspunderii patrimoniale?
Buna ziua,

Lucrez in calitate de inginer la o societate mijlocie (250+ angajati) si, din cauza unei erori de proiectare pe care am comis-o si care a implicat costuri de remediere, conducere societatii a decis sa imi aplice urmatoarele sanctiuni:
- reducerea cu 10% a salariului de baza pentru 3 luni;
- neacordarea bonusului de performanta timp de 3 luni;
- efectuarea a 64 de ore de munca suplimentara neplatite, in decursul a 2-3 luni.

Doresc sa va intreb, sunt cumva pus in fata unui abuz? Sunt acele 64 de ore suplimentare neplatite legale? Din ceea ce cunosc, nu am mai auzit pana in prezent de o astfel de sanctiune disciplinara, decat la micii buticari.

Va multumesc!

Cu stima,
George Maxim
Corect.
Rezultatul IML este "Nu necesita zile de ingrijire medicala". Deci dosarul va avea NUP, iar soferul ramane cu permisul suspendat pentru neacordarea de prioritate.
N-am depus plangere pentru Vatamare corporala din culpa deoarece nu are rost. Familia s-a oferit sa plateasca o despagurbire morala.
Suntem fericiti ca mama nu are nimic grav.
Multa sanatate!
Dragi colegi,

Va multumesc pentru ca mi-ati scris si pentru incurajari!

Din fericire, mama se simte mai bine si este pe cale sa-si revina. Toate examinarile medicale au iesit bine: examen ortopedic, examen chirurgical, radiografii, tomografie. Multumim lui Dumnezeu ca este intreaga!

Cateva lamuriri suplimentare pe care le-am aflat si eu mai tarziu:

1. Exista un dosar penal pentru Accident cu victime, care contine declaratia soferului care a atins-o pe mama: [...] "s-a realizat contact fizic intre autoturism si victima" [...].

2. Problema actuala a ambilor soferi este Parasirea locului accidentului, la care se mai adauga Neacordare de prioritate in cazul soferului de la punctul 1, caruia i-a fost suspendat deja permisul pe 90 de zile. Ar mai putea fi adaugata si Vatamarea corporala din culpa, daca mama ar depune plangere.

3. Toti cei prezenti la accident au procedat gresit. Trebuia apelat 112 pentru a veni Ambulanta si Politia sa constate evenimentul si scapau mult mai usor (caz fortuit pentru cauciuc, iar cu victima s-ar fi inteles). Au gresit cand au incercat sa trimita victima "la plimbare", pentru a ramane doar cu dauna materiala.

4. NU conteaza ca victima s-a ridicat in picioare, CONTEAZA ca a existat o victima si soferii n-au declarat-o la 112, plecand fiecare la casa lui. S-A AFLAT de victima abia atunci cand mama a ajuns la UPU si a povestit intamplarea. De la UPU s-a sunat la Politie.

5. Am facut astazi examen medico-legal, iar la ora 14 mergem sa luam rezultatul. Daca numarul de zile de ingrijiri medicale este mai mare de 10, se poate declansa urmarirea penala pentru Vatamare corporala din culpa. Mama NU doreste sa depuna plangere penala impotriva soferului, desi este indreptatita s-o faca indiferent de numarul de zile de ingrijiri medicale (de la 10 zile in sus se considera Vatamare corporala). Daca numarul de zile este mai mare de 10 poate fi solicitata plata de daune materiale, pe care o suporta RCA-ul autoturismului de la punctul 1. Totusi, vom lasa soferul sa-i ofere mamei o compensatie morala, pentru decizia ei de a nu face plangere, in caz ca numarul de zile de ingrijiri este mai mic de 10.

6. Tot astazi mergem la Politie pentru a scrie mama o declaratie. Pana acum au fost doar declaratii verbale cu agentul de caz.

Noi nu suntem rau intentionati si nu dorim sa facem o afacere din asta.

George.

Buna ziua,

Ieri dupa-amiaza mama mea a fost implicata pasiv intr-un accident auto. Unei masini care se deplasa cu viteza i-a explodat un pneu si s-a ciocnit cu alta masina care efectua o parcare. Masina care parca a ricosat, lovind-o pe mama mea care se afla in afara carosabilului, cazand la pamant. Din cauza adrenalinei n-a simtit mare durere pe moment si s-a ridicat in picioare, atunci mama unuia dintre soferi a intrebat-o daca se simte bine si i-a dat 100 de lei bani pentru taxi si a rugat-o "sa ramana intre noi, iar daca mai aveti nevoie de medicamente platim noi totul". In taxi a fost sfatuita sa mearga la spital si s-a conformat. La spital au intrebat-o ce s-a intamplat, a povestit, iar medicii au chemat Politia Rutiera. Politia i-a luat o declaratie.

Problema:

Cei doi soferi si restul ocupantilor celor doua masini declara ca "mama mea s-a speriat, s-a impiedicat de o piatra si a cazut". Probabil au convenit intre ei sa declare acelasi lucru, pentru a nu se incadra la "accident cu victime".

Politia a revenit la spital in cursul serii si i-a mai luat mamei inca o declaratie, care a fost identica cu prima.

Deoarece declaratiile sunt contradictorii, Politia a stabilit sa ne intalnim astazi cu totii la ora 14 la locul faptei pentru reconstituire. Eu o voi insoti. Cum ne putem apara? Nu dorim plata daunelor, desi putem solicita, dar nici nu dorim ca ancheta sa fie nedreapta. Observ ca intentia soferilor este de a scapa de mama mea, ca sa fie un accident doar cu daune materiale (alta incadrare juridica), ceea ce nu mi se pare acceptabil.

Momentan sunt la serviciu si le-am trimis pe mama si sora mai mare la IML pentru a obtine un certificat medico-legal.

Vom incerca sa gasim niste martori neutri.

Deci, cum ne putem apara in prima faza, inainte de a apela la un avocat, daca situatia o cere?

Va multumesc,

George.

PS: La aceasta ora, desi nu are nimic rupt, mama are dureri in tot corpul, iar in urmatoarele 48 de ore prevad si aparitia echimozelor.
Răspuns la discuția Amenintari cu moartea
GermanAlex a scris:

Din pacate unii barbati sunt simple brute iar inactiunea sau pasivitatea nu face decat sa ii stimuleze. Poate nu ar strica sa va luati un Pistol Taser - un aparat cu electrosocuri. Pune la pamant pe oricine intr-o secunda. Daca va ataca, il puneti la pamant si il imobilizati acolo pana vine politia - dar putin probabil sa faceti asa ceva. Chiar si un spray cu piper poate face lucruri bune dar sa aveti si un făcăleț la indemana si sa fiti pregatita sa il folositi. Pasivitatea nu va ajuta contra brutalitatii. Sunt mai multe discutii in istoric pe aceasi tema si solutia cu reclamatia la politie e destul de laborioasa si nu prea rezolva treaba decat in timp.


Sfaturile oferite de catre domnul Alex sunt bune, dar aplicati-le doar daca sunteti sigura ca puteti sa o faceti, altfel riscati sa-l enervati si mai tare, eventual sa va pulverizeze el sprei lacrimogen.

O posibila solutie, in cazul dumneavoastra, ar putea insemna inregistrarea audio-video cu o camera ascunsa, asa cum vi s-a mai sugerat. Nu trebuie sa va dea acceptul un judecator pentru a va inregistra activitatea in propria locuinta.

Incercati sa-l tratati cu indiferenta si incercati sa va ascundeti frica fata de el.
Daca locuinta nu este a dumneavoastra, ci este inchiriata, va sugerez o relocare.

Schimbati-va programul de plecat/ venit acasa. Plecati dimineata la serviciu cu o ora mai devreme, beti cafeaua in oras in timpul acesta, iar cand va intoarceti acasa, mai intarziati o ora sau doua, luati masa in oras, parcati masina in alt loc mai indepartat. Faceti aceste lucruri aleator, nu pastrati un program anume si nu parcati in acelasi loc.

Succes!
Buna seara! Am o intrebare intrucat m-am lovit de aceasta problema. Un profesor m-a "obligat" sa cumpar un manual, si nu mi-a dat voie sa-l xero-copiez pe motivul ca , citez <<nu vreau probleme>>. Inca nu l-am cumparat, nici nu l-am copiat, dar profesorul a cerut o declaratie de mana semnata cum ca-mi asum urmarile xerocopierii. Nu este autorul manualului asa ca nu are interese materiale, probabil doar vreun procent de la editura sau ceva, dar nu cred.
Din cunostintele mele, stiu ca reproducerea fara a obtine foloase materiale este permisa.

CAPITOLUL VI
Limitele exercitarii dreptului de autor

Art. 33
(1) Sunt permise, fara consimtamantul autorului si fara plata vreunei remuneratii, urmatoarele utilizari ale unei opere aduse anterior la cunostinta publica, cu conditia ca acestea sa fie conforme bunelor uzante, sa nu contravina exploatarii normale a operei si sa nu il prejudicieze pe autor sau pe titularii drepturilor de utilizare:
e) reproducerile specifice realizate de bibliotecile accesibile publicului, de institutiile de invatamant sau de muzee ori de catre arhive, care nu sunt realizate in scopul obtinerii unui avantaj comercial sau economic, direct ori indirect;

Intrebarea:
Am voie sa xerocopiez acel manual, doar pentru uzul personal, fara a-l vinde?

Multumesc,
George MAXIM.