avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1140 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Sanctiune disciplinara
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Sanctiune disciplinara

Buna ziua,

Lucrez in calitate de inginer la o societate mijlocie (250+ angajati) si, din cauza unei erori de proiectare pe care am comis-o si care a implicat costuri de remediere, conducere societatii a decis sa imi aplice urmatoarele sanctiuni:
- reducerea cu 10% a salariului de baza pentru 3 luni;
- neacordarea bonusului de performanta timp de 3 luni;
- efectuarea a 64 de ore de munca suplimentara neplatite, in decursul a 2-3 luni.

Doresc sa va intreb, sunt cumva pus in fata unui abuz? Sunt acele 64 de ore suplimentare neplatite legale? Din ceea ce cunosc, nu am mai auzit pana in prezent de o astfel de sanctiune disciplinara, decat la micii buticari.

Va multumesc!

Cu stima,
George Maxim
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:50, 24 Ianuarie 2015
~ Conținut șters la cerere ~
@ GeorgeMAXIM

Efectuarea a 64 de ore de munca suplimentara neplatite, in decursul a 2-3 luni nu este o sanctiune disciplinara , ci o masura abuziva,sens in care puteti sesiza ITM-ul/Inspectia Muncii.


Neacordarea bonusului de performanta timp de 3 luni nu este o sanctiune disciplinara , ci o masura cu caracter patrimonial care poate fi cumulata cu sanctiunea disciplinara aplicata.
gabrielaC5 a scris:

In opinia mea, daca angajatorul doreste sa-si recupereze prejudiciul, o poate face in temeiul raspunderii patrimoniale.


Mai concret, cum s-ar putea realiza aceasta recuperare a prejudiciului in temeiul raspunderii patrimoniale?
Principalele modalitati de stabilire si recuperare a prejudiciului produs angajatorului sunt : acordul partilor ori actiunea in justitie.

art.254 C.mun.
(1) Salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.
(2) Salariatii nu raspund de pagubele provocate de forta majora sau de alte cauze neprevazute si care nu puteau fi inlaturate si nici de pagubele care se incadreaza in riscul normal al serviciului.
(3) In situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.
(4) Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor, conform alin. (3), nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie. - in prezent, 4875 lei
In regula, va multumesc pentru clarificari!

In concluzie, efectuarea a 64 de ore de munca suplimentara neplatite nu se bazeaza pe nici un temei legal, iar, in cazul aplicarii acestei masuri abuzive, sunt indreptatit sa formulez o reclamatie la ITM. De asemenea, pot folosi acest argument in apararea mea. Corect?
Ultima modificare: Vineri, 23 Ianuarie 2015
GeorgeMAXIM, utilizator

Alte discuții în legătură

Paguba adusa firmei StroeViorel89 StroeViorel89 buna ziua, am si eu o nedumerire de curand am adus un prejudiu firmei la care lucrez prin distrugerea unui monitor care ar costa aproximativ 5000 de euro am ... (vezi toată discuția)
Problema morosanucristian morosanucristian lucrez la o firma de curierat si acum cateva zile am pierdut o suma de bani din incasarile facute pe teren...seful de la firma unde prestez eu servicii mia zis ... (vezi toată discuția)
Sanctionare salariat TALIOARA TALIOARA BUNA ZIUA , UN ANGAJAT POATE FI SACTIONAT CU 5% DIN SALARIU PE O PERIOADA DE 13 LUNI? MOTIVUL FIIND RECUPERAREA PAGUBEI CARE A REZULTAT...IN CAUZA FIIND ... (vezi toată discuția)