avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 696 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Xero-copiere manual scolar - drepturi de autor ??
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Xero-copiere manual scolar - drepturi de autor ??

Buna seara! Am o intrebare intrucat m-am lovit de aceasta problema. Un profesor m-a "obligat" sa cumpar un manual, si nu mi-a dat voie sa-l xero-copiez pe motivul ca , citez <<nu vreau probleme>>. Inca nu l-am cumparat, nici nu l-am copiat, dar profesorul a cerut o declaratie de mana semnata cum ca-mi asum urmarile xerocopierii. Nu este autorul manualului asa ca nu are interese materiale, probabil doar vreun procent de la editura sau ceva, dar nu cred.
Din cunostintele mele, stiu ca reproducerea fara a obtine foloase materiale este permisa.

CAPITOLUL VI
Limitele exercitarii dreptului de autor

Art. 33
(1) Sunt permise, fara consimtamantul autorului si fara plata vreunei remuneratii, urmatoarele utilizari ale unei opere aduse anterior la cunostinta publica, cu conditia ca acestea sa fie conforme bunelor uzante, sa nu contravina exploatarii normale a operei si sa nu il prejudicieze pe autor sau pe titularii drepturilor de utilizare:
e) reproducerile specifice realizate de bibliotecile accesibile publicului, de institutiile de invatamant sau de muzee ori de catre arhive, care nu sunt realizate in scopul obtinerii unui avantaj comercial sau economic, direct ori indirect;

Intrebarea:
Am voie sa xerocopiez acel manual, doar pentru uzul personal, fara a-l vinde?

Multumesc,
George MAXIM.
Cel mai recent răspuns: Talk Partners , Consilier juridic 01:02, 18 Noiembrie 2010
Nu.

ceea ce faceti dvs nu se incadreaza in limitele exercitarii dr. de autor ci reprezinta o incalcare.

copierea manualului nu reprezinta o reproducere specifica realizata de o biblioteca accesibila publicului, de o institutie de invatamant sau de un muzeu ori de catre o arhiva, care nu sunt realizate in scopul obtinerii unui avantaj comercial sau economic, direct ori indirect.

copierea manualului este contrara exploatarii normale (manualul a fost creat ptr vanzare, pentru un interes patrimonial, iar in schibul dreptului de utilizare, cesionarul trebuind sa plateasca pretul cesiunii dr patrimonial privind utilizarea )

Subscriu celor spuse de @edipav.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept autor articole website gcazaciuc gcazaciuc Buna, Am un site web avand ca tematica medicina. Utilizez drept continut pentru articole diverse carti ( cateodata doar una , alteori mai multe) din care ... (vezi toată discuția)
Marca vin - arcul de triumf poate fi gravat pe sticla? Costy S Costy S Buna ziua! Arcul de Triumf poate fi gravat pe o sticla de vin? Multumesc. (vezi toată discuția)
Drepturi de autor pentru documentatii tehnice Laviniaelena Laviniaelena Buna ziua, as dori sa stiu in ce masura documentatiile tehnice constand in studii, analize, studii de fezabilitate, proiecte tehnice intra sub incidenta ... (vezi toată discuția)