dupa opinia mea logoul arcului de triumf folosit ptr vinuri nu poate constitui marca deoarece contravine art 5 alin 1 lit m din L 84/1998 (mărcile care conţin semne cu înaltă valoare simbolică, în special un simbol religios se vor respinge de la protectie)
[ link extern ] [ link extern ]
1965+70=2035, din acel an imaginea Arcului de Triumf din Bucuresti va putea fi folosita liber si in scopuri comerciale.
Legea nr 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe
CAPITOLUL VI
Limitele exercitarii dreptului de autor
Art. 33. (1) Sunt permise, fara consimtamantul autorului si fara plata vreunei remuneratii, urmatoarele utilizari ale unei opere aduse anterior la cunostinta publica, cu conditia ca acestea sa fie conforme bunelor uzante, sa nu contravina exploatarii normale a operei si sa nu il prejudicieze pe autor sau pe titularii drepturilor de utilizare:
f) reproducerea, cu excluderea oricaror mijloace care vin in contact direct cu opera, distribuirea sau comunicarea catre public a imaginii unei opere de arhitectura, arta plastica, fotografica sau arta aplicata, amplasata permanent in locuri publice, in afara cazurilor in care imaginea operei este subiectul principal al unei astfel de reproduceri, distribuiri sau comunicari si daca este utilizata in scopuri comerciale;
Concluzia: daca vreti sa publicati astfel de imagini trebuie sa platiti drepturi de autor mostenitorilor artistului/arhitectului. Drepturile de autor expira la 70 de ani dupa moartea lui.
Drept autor-slide show
csizs
Cum pot folosi o imagine de pe net pentru un slide show, in situatia in care nu am acordul autorului si nu stiu(nu am timp) sa cer permisiunea de a folosi ... (vezi toată discuția)