avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 811 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... vanzare reproduceri icoane pe amazon sau ebay
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

vanzare reproduceri icoane pe amazon sau ebay

Buna ziua!
Suntem o ONG care are, printre altele, ca obiect promovarea si vanzarea de arta originala si reproducere.
Dorim sa vindem pe AMAZON si EBAY reproduceri pe panza / hartie / metal etc. ale unor icoane ortodoxe aflate in diferite lacasuri de cult pentru care am primit aprobarea sa le fotografiem.
De asemenea, avand parteneriat cu diversi pictori si sculptori, putem vinde lucrarile originale ale acestora, precum si reproduceri ale muncii lor.
In care din aceste posibile activitati am putea intampina obstacole, legal vorbind?
Va multumim pentru rabdare!
A.T.D.B.
Cel mai recent răspuns: atdb , utilizator 16:08, 13 Februarie 2015
Drepturile de autor dureaza pana la 70 de ani de la moartea autorului sau in cazuri speciale 120 de ani. Deci daca icoanele sunt vechi le puteti reproduce fara probleme. Pe urma, reproducerile operelor de arta sunt permise daca e clar ca nu e vorba de contrafacere.
Multumiri pentru raspuns!
Va salut, A.T.D.B.

Punerea in VANZARE a respectivelor reproduceri poate fi efectuata doar dupa remunerarea echitabila a titularilor drepturilor de exploatare; in cazul Dvs., lăcaşul de cult în a cărui proprietate se află icoanele etc.
In drept, se aplică (cel putin!) prevederile din Legea 8/96, Art. 33. - alin. (1), lit.h) (am "ingrosat" partile relevante):
Legea 8/96, Art. 33. - alin. (1) "Sunt permise, fără consimţământul autorului şi fără plata vreunei remuneraţii, următoarele utilizări ale unei opere aduse anterior la cunoştinţă publică, cu condiţia ca acestea să fie conforme bunelor uzanţe, să nu contravină exploatării normale a operei şi să nu îl prejudicieze pe autor sau pe titularii drepturilor de exploatare:
(...) lit.h): "reproducerea, cu excluderea oricăror mijloace care vin în contact direct cu opera, difuzarea sau comunicarea către public a imaginii unei opere de arhitectură, artă plastică, fotografică sau artă aplicată, amplasată permanent în locuri publice, în afara cazurilor în care imaginea operei este subiectul principal al unei astfel de reproduceri, difuzări sau comunicări şi dacă este utilizată în scopuri comerciale".

Un aspect IMPORTANT: in cazul anumitor opere de arta EXPUSE in lacasuri de cult, bisericile/manastirile "se intampla" sa aiba doar calitatea de CUSTODE, in timp ce proprietarul (drepturilor de exploatare) este B.O.R. - in cazul icoanelor ortodoxe, conform exemplului dat de Dvs. Va sfatuiesc ca intotdeauna sa solicitati nu un simplu acord scris, ci avand in vedere scopul urmarit (comercializarea reproducerilor), ar fi mai bine sa incheiati contracte de editare - conform Art.48...51, cu SPORITA atentie la prevederile Art.43 (aceeasi L8/96)!

Desigur, sfaturile raman aplicabile si la celelalte opere de arta pe care (in urma unei mici documentari personale :-) am remarcat ca va propuneti sa le promovati. Admir sincer obiectivele pe care vi le-ati propus, "pentru cultură, artă și istorie" prin proiectele/studiile publicate pe situl Dvs. :thumbup:

Va doresc mult succes! :-)
Va multumim pentru raspunsul cuprinzator!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept autor-slide show csizs csizs Cum pot folosi o imagine de pe net pentru un slide show, in situatia in care nu am acordul autorului si nu stiu(nu am timp) sa cer permisiunea de a folosi ... (vezi toată discuția)
Marca vin - arcul de triumf poate fi gravat pe sticla? Costy S Costy S Buna ziua! Arcul de Triumf poate fi gravat pe o sticla de vin? Multumesc. (vezi toată discuția)
Ambalajul unui produs poate fi obiectul dreptului de autor? duwhyt duwhyt Am un site si vreau sa expun pe el niste copii obtinute prin scanare a unor ambalaje de produse ce se afla aproape in orice supermarket din romania. Am nevoie ... (vezi toată discuția)