avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 554 soluții astăzi
Forum Activitate Cristian Pascale

Activitate Cristian Pascale

Răspuns la discuția Pretentii - legea 221/2009
Atentie. Legea 221 se aplica acelor condamnari intervenite ulterior datei de 06.03.1945. Se aplica si celor anterioare numai in masura in care puteti proba ca s-au datorat unor fapte menite sa impiedice instaurarea regimului comunist.
Din punctul meu de vedere, despagubirile pot fi cerute atat de fiu cat si de nepoti, legea neprevazand conditii restrictive sau aplicarea regulilor de la succesiune (nici macar nu este prevazut ca se completeaza cu alte dispozitii legale ce pot deveni incidente).
In ceea ce priveste valoarea despagubirilor, limitarea acestora de catre o.u.g. 62 / 2010 se pare ca a fost declarata neconstitutionala, astfel ca instantele vor stabili cuantumul acestora de la caz la caz, functie de situatie si probatorii.
,,acordarea de despăgubiri reprezentând echivalentul valorii bunurilor confiscate prin hotărâre de condamnare sau ca efect al măsurii administrative, dacă bunurile respective nu i-au fost restituite sau nu a obţinut despăgubiri prin echivalent în condiţiile Legii nr. 10/2001 [...], sau ale Legii nr. 247/2005 [...]''
Credeti ca intra sub incidenta acestui text de lege si terenurile ce fac obiectul legii 18 / 1990? Interpretand strict, despagubirea se face pentru bunurile confiscate / daca acestea nu i-au fost restituite / sau nu a obtinut despagubiri. T. Bucuresti interpreteaza restrictiv, in sensul ca doar bunurile ce intra sub incidenta legii 10 / 2001 pot face obiectul cererii.
Interpretarea mea este diferita: semantic, interpretez ca pentru a putea face obiectul cererii trebuie sa indeplineasca 2 conditii: sa fi fost confiscate si sa nu fi fost restituite. Juridic, este inca un text de lege prost construit. Deoarece textul prevede ca despagubirile sa fi fost acordate in baza legii 10 / 2001 sau legii 247/2005, iar legea 247 / 2005 este lege modificatoare imclusin a legii 18 / 1990, inteleg ca s-ar aplica si bunurilor ce fac obiectul legii 18 / 1990. Putem aplica acest silogism in interpretarea textului de lege?
Ma gandeam ca nu ar strica si alte pareri.