avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1664 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Pretentii - legea 221/2009
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Pretentii - legea 221/2009

Bunicul meu a fost prizonier in Rusia intre anii 1944-1947.
In baza legii 221/2009 descendentii pana inclusiv gr II pot sa ceara despagubiri. Asta inseamna ca si fiul si cei 4 nepoti poate sa ceara despagubiri? Impreuna sau fiecare cu cate un proces? Suma care se poate cere pentru despagubiri este limitata? Am auzit de suma de 5000EUR pt fiu si cate 2500 EUR pentru fiecare nepot. E adevarat?
Cel mai recent răspuns: Functionar43 , utilizator 15:35, 9 Noiembrie 2010
Eu inteleg ca daca fiul traieste, doar acesta poate solicita despagubiri... nepotii puteau solicita despagubiri numai in cazul in care fiul ar fi fost si el decedat.
Atentie. Legea 221 se aplica acelor condamnari intervenite ulterior datei de 06.03.1945. Se aplica si celor anterioare numai in masura in care puteti proba ca s-au datorat unor fapte menite sa impiedice instaurarea regimului comunist.
Din punctul meu de vedere, despagubirile pot fi cerute atat de fiu cat si de nepoti, legea neprevazand conditii restrictive sau aplicarea regulilor de la succesiune (nici macar nu este prevazut ca se completeaza cu alte dispozitii legale ce pot deveni incidente).
In ceea ce priveste valoarea despagubirilor, limitarea acestora de catre o.u.g. 62 / 2010 se pare ca a fost declarata neconstitutionala, astfel ca instantele vor stabili cuantumul acestora de la caz la caz, functie de situatie si probatorii.
Buna ziua,

Am si eu o intrebare referitoare la o speta similara:

Un cetatean roman, soldat in armata romana, este luat prizonier la 23 august 1944 de catre rusi, fiind eliberat abia in 1947. Acest prizonierat este atestat de livretul militar al persoanei in cauza ( asadar nu exista nici o hotarare judecatoreasca sau administrativa in acest sens )

Aceasta persoana are dreptul de a primi despagubiri in baza legii 221/2009 ?
Eu personal nu am reusit sa gasesc nici un articol in aceasta lege in care s-ar putea incadra persoana in cauza.

Va multumesc pentru timpul acordat.
Multumesc foarte frumos pentru raspunsuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prizonier de razboi - compensatii materiale Doru D. Doru D. Bunicul meu a fost luat ca prizonier de razboi in 1944 de catre armata rusa. Dupa 4 ani de munca silnica in Siberia a fost eliberat. A decedat in 1986. Doresc ... (vezi toată discuția)
Despre legea 221, art 5 polooradea polooradea Buna ziua. Bunicul meu a fost prizonier de razboi, timp de 8 luni, din 26 martie 1945. Conform legii, bunicul (care e in viata) poate sa ceara anumite ... (vezi toată discuția)
Prizonier urss beneficii materiale marianabr marianabr Bunicul meu a fost prizonier in URSS in perioada noi. 1944 - mai 1947. El a decedat in 2006, fiica , respactiv nepoata, poate beneficia de despagubiri? Daca ... (vezi toată discuția)