Buna ziua
Incheierea CCM la nivel de angajator (cu peste 21 de angajati) nu este obligatorie ci doar negocierea acestuia. Am avut control ITM, am prezentat procesele verbale de la sedintele de negociere si procesul verbal final prin care partile arata ca nu s-a ajuns la o intelegere in ceea ce priveste incheierea unui CCM.
INTREBARE: Cand trebuie obligatoriu (baza legalare) reluate negocierile si ce sanctiuni risca firma pana la momentul in care se incheie un CCM ?
Cei de la ITM mi-au spus ca procedura de negociere trebuie reluata la 60 de zile.
Multumesc
Vă rog să ma ajutati cu un punct de vedere pentru următoarea problemă.
Am un angajat cu CIM pe perioada nedeterminată cu per. de proba de 90 zile (art. 31 (1) din Codul muncii, se apropie implinirea celor 90 de zile calendaristice, dar el a fost în incapacitate de muncă după 10 zile de la angajare. E clar că nu pot să-i comunic notificarea de incetare a CIM fiind în incapacitate temporară de muncă, Angajatorul nu si-a format un p.d.v. referitor la aptitudinile salariatului deoarece timpul a fost scurt..
Întrebarea mea este: pot să consider că perioada de probă se suspendă în conf. cu art. "Art. 49 - (6) În cazul suspendării contractului individual de muncă se suspendă toate termenele care au legătură cu încheierea, modificarea, executarea sau încetarea contractului individual de muncă, cu excepţia situaţiilor în care contractul individual de muncă încetează de drept."
Angajatul are dreptul la perioada de proba pentru a demonstra aptitudinile profesionale. Angajatorul doreşte să prelungească perioada de probă cu zilele în care CIM a fost suspendat pentru incapacitate de muncă dar vrea să fie corect din punct de vedere legal, practic cele 90 de zile calendaristice vor fi depăşite......cu zilele de concediu medical.
Vă multumesc.
In conformitate cu:
ART. 137
(1) Repausul săptămânal se acordă în două zile consecutive, de regulă sâmbăta şi duminica.
(2) În cazul în care repausul în zilele de sâmbătă şi duminică ar prejudicia interesul public sau desfăşurarea normală a activităţii, repausul săptămânal poate fi acordat şi în alte zile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) În situaţia prevăzută la alin. (2) salariaţii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de muncă sau, după caz, prin contractul individual de muncă.
Intrebarea mea este : Exista obligativitatea platii unui spor la salariu in conditiile in care este stipulat in Regulamentul intern ca repausul saptamanal al anjajatilor este stabilit pentru zilele de miercuri si joi? Mentionez ca in CIM la sporuri este 0.
Buna ziua,
Auditul intern din cadrul societatii la care lucrez are misiune de audit pe resurse umane. Mi-au cerul printre alte documente de care au nevoie pentru această misiune şi 12 dosare personale ale angajatilor pe care le-au dus intr-o alta cladire unde îşi desfăsoară activitatea biroul audit intern.
Mentionez ca am predat auditorului aceste dosare personale pe baza de proces verbal de 30 zile. Am cerut dosarele personale inapoi si mi-au răspuns ca mai au nevoie de ele pentru ca misiunea de audit pe resurse umane durează 3 luni. Întrebarea mea este: există o reglementare legală care să-mi permită ca dosarele personale să fie studiate doar in Biroul resurse umane sau să fie predate spre studiu pentru o perioada determinată stipulată clar.
MUltumesc,
Ordonanta de plata, cu ce valoare o timbrez si ce taxa de timbru pot sa incadrez?
Buna ziua,
Va rog să ma ajutaţi cu o problemă. Am preluat de curând activitatea de resurse umane din cadrul unei societăţi comerciale. Unii angajaţi lucrează câte 10 sau 12 ore pe zi, nedepăşind durata timpului de muncă aferent lunii respective. Menţionez că lucrează o zi si beneficiază de o zi de repaus.
Întrebarea mea este dacă există posibilitatea legală ca repausul săptămânal de 2 zile consecutive să nu fie acordat. Momentan nu este acordat şi eu nu am găsit baza legală.
MUltumesc.
Vă rog frumos baza legală.
Va rog daca ma poate ajuta cineva cu un raspuns
- inainte de 15.02.2013 foloseam pentru judecarea in lipsa art 242 Cpc, acum ce art pot folosi dupa noul cod de procedura civila art. 223 sau art 411al.1 pct. 2 ?
Multumesc anticipat!
Va rog, daca puteti sa ma ajutati cu un model de ORDONANTA DE PLATA dupa noul cod de procedura civila.
Va multumesc .
Buna ziua,
Vă rog să ma ajutaţi co o informaţie.
Am preluat atributii de resurse umane oarecum in regim de urgenta si nu stiu cand schimbam statul de functii si/sau organigrama unei societati comerciale cu capital de stat şi in baza a ce document.
Baza legală a modificarii, vă rog.
Multumesc.