Va rog daca ma poate ajuta cineva cu un raspuns
- inainte de 15.02.2013 foloseam pentru judecarea in lipsa art 242 Cpc, acum ce art pot folosi dupa noul cod de procedura civila art. 223 sau art 411al.1 pct. 2 ?
Multumesc anticipat!
Eu, după o îndelungă şi matură chibzuinţă :), am rămas la art. 411, alin. (1), pct. 2 teză finală Cod procedură civilă. În întâmpinările pe care le-am făcut aceasta a fost singura prevedere utilizată în motivarea solicitării judecării cauzei în lipsă şi nici nu văd, cel puţin deocamdată, motive să îmi schimb părerea.
Art. 242 CPC din 1865 şi art. 411 din NCPC reglementează, ambele, suspendarea voluntară a judecăţii. Corespondentul art. 242, alin. (2) CPC din 1865 este doar art . 411, alin. (1), pct. 2 teză finală din NCPC.
Art. 411 din NCPC este situat în cadrul capitolului III, Unele incidente procedurale, din cadrul titlului I intitulat Procedura în faţa primei instanţe. Art. 223 din NCPC reglementează judecarea cauzei în lipsa părţii legal citate şi este situat în cadrul capitolului II, Judecata, din cadrul aceluiaşi titlu. El vizează activitatea instanţei de judecată, şi nu activitatea părţilor. Repet ceea ce am mai spus cândva, mie mi se pare cel puţin o eroare tactică să mă apuc să spun instanţei ce are de făcut în privinţa cauzei cu care a fost învestită.
Dupa aceeasi chibzuinta, nu atat de indelungata, intrucat m-am folosit de argumentele dvs, subscriu la opinia ca temeiul legal pentru judecare in lipsa este dat de art. 411, alin1, pct 2 teza finala.