avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 303 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Conform cãror prevederi se solicitã judecarea cauzei ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Conform cãror prevederi se solicitã judecarea cauzei în lipsã?

Va rog daca ma poate ajuta cineva cu un raspuns
- inainte de 15.02.2013 foloseam pentru judecarea in lipsa art 242 Cpc, acum ce art pot folosi dupa noul cod de procedura civila art. 223 sau art 411al.1 pct. 2 ?
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 11:56, 14 Septembrie 2014
temeiul : 218 al. 3 si 405 al. 2
vladfesan a scris:

temeiul : 218 al. 3 si 405 al. 2



Nu au nici o legatura.
Articolul 223 prevede clar acest lucru.
Ultima modificare: Luni, 1 Aprilie 2013
costin_l, utilizator
scuze ! am luat din greseala codul cu numerotarea veche (pe care il si arunc la gunoi cu aceasta ocazie) !

deci, raspunsul corect ar fi ca puteti cita ambele articole
Eu, după o îndelungă şi matură chibzuinţă :), am rămas la art. 411, alin. (1), pct. 2 teză finală Cod procedură civilă. În întâmpinările pe care le-am făcut aceasta a fost singura prevedere utilizată în motivarea solicitării judecării cauzei în lipsă şi nici nu văd, cel puţin deocamdată, motive să îmi schimb părerea.

Art. 242 CPC din 1865 şi art. 411 din NCPC reglementează, ambele, suspendarea voluntară a judecăţii. Corespondentul art. 242, alin. (2) CPC din 1865 este doar art . 411, alin. (1), pct. 2 teză finală din NCPC.

Art. 411 din NCPC este situat în cadrul capitolului III, Unele incidente procedurale, din cadrul titlului I intitulat Procedura în faţa primei instanţe. Art. 223 din NCPC reglementează judecarea cauzei în lipsa părţii legal citate şi este situat în cadrul capitolului II, Judecata, din cadrul aceluiaşi titlu. El vizează activitatea instanţei de judecată, şi nu activitatea părţilor. Repet ceea ce am mai spus cândva, mie mi se pare cel puţin o eroare tactică să mă apuc să spun instanţei ce are de făcut în privinţa cauzei cu care a fost învestită.
Ultima modificare: Duminică, 7 Aprilie 2013
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Dupa aceeasi chibzuinta, nu atat de indelungata, intrucat m-am folosit de argumentele dvs, subscriu la opinia ca temeiul legal pentru judecare in lipsa este dat de art. 411, alin1, pct 2 teza finala.

Alte discuții în legătură

Judecarea cauzei în lipsã potrivit ncpc credite credite Dupa noul cod de procedura civila se mai poate solicita judecarea in lipsa? Care este temeiul legal? In vechiul cod se facea conform art.242, acum? (vezi toată discuția)
In baza carui articol se cere judecarea in lipsa 411 sau 583 cpvc? CountPorcula1987 CountPorcula1987 In baza carui articol se cere judecarea in lipsa 411 sau 583 cpvc? Va multumesc pt. raspunsuri. (vezi toată discuția)
Judecarea cauzei în lipsã popflorincozmin popflorincozmin buna ziua sunt parte intr-un proces civil(reclamant) si doresc sa stiu daca se poate cere judecarea cauzei si in lipsa mea. (vezi toată discuția)