avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 468 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Judecarea cauzei în lipsã
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Judecarea cauzei în lipsã

buna ziua
sunt parte intr-un proces civil(reclamant) si doresc sa stiu daca se poate cere judecarea cauzei si in lipsa mea.
Stimat forumist,

Bineînțeles că puteți cere judecarea în lipsă. Aceasta se face în temeiul Art. 242 alin (2),
care prevede:

Cu toate acestea pricina se judecă dacă reclamantul sau pârâtul au cerut în scris judecarea în lipsă.

Având în vedere că pare o acțiune începută sub vechiul Cod de procedură civilă, la prevederile acestuia m-am referit.

Cu stimă.
multumesc, insa actiunea mea este introdusa dupa data de 15.02.2013, deci dupa noul cod de procedura civila? in acest caz ce articol invoc?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
În această situaţie, cererea de judecare a cauzei şi în lipsa dvs. va fi întemeiată pe dispoziţiile art. 411, alin. (1), pct. 2 teză finală Cod procedură civilă.
Art. 411.
(1) Judecatorul va suspenda judecata:
1. cand amandoua partile o cer;
2. cand niciuna dintre parti, legal citate, nu se infatiseaza la strigarea cauzei. Cu toate acestea, cauza se judeca daca reclamantul sau paratul a cerut in scris judecarea in lipsa.
(2) Cererea de judecata in lipsa produce efecte numai la instanta in fata careia a fost formulata.
Ultima modificare: Luni, 25 Februarie 2013
Gabriela Pintea, Consilier juridic
va multumesc mult

in aceasta speta nu se poate invoca si art. 223 al. 3 c.p.c, pentru judedcarea cauzei in lipsa mea?
Ultima modificare: Marți, 26 Februarie 2013
Gabriela Pintea, Consilier juridic
În opinia mea, cererea de judecare a cauzei în lipsa dvs. trebuie întemeiată numai pe dispoziţiile arătate de mine în mesajul precedent.

Art . 411, alin. (1), pct. 2 teză finală din Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă (NCPC) este corespondentul art. 242, alin. (2) CPC din 1865. Art. 242 CPC din 1865 şi art. 411 din NCPC reglementează, ambele, suspendarea voluntară a judecăţii.

Pe de altă parte, art. 411 din NCPC este situat în cadrul capitolului III, Unele incidente procedurale, din cadrul titlului I intitulat Procedura în faţa primei instanţe. Art. 223 din NCPC reglementează judecarea cauzei în lipsa părţii legal citate şi este situat în cadrul capitolului II, Judecata, din cadrul aceluiaşi titlu. El vizează activitatea instanţei de judecată, şi nu activitatea părţilor. Sigur că nu poate fi fundamental greşit să faceţi trimitere în cererea dvs. la alineatul 3 al art. 223 din NCPC, însă mie mi se pare cel puţin o eroare tactică să spuneţi unei instanţe ce are de făcut în privinţa cauzei cu care aţi învestit-o.

Alte discuții în legătură

Conform cãror prevederi se solicitã judecarea cauzei în lipsã? paula manta paula manta Va rog daca ma poate ajuta cineva cu un raspuns - inainte de 15.02.2013 foloseam pentru judecarea in lipsa art 242 Cpc, acum ce art pot folosi dupa noul cod ... (vezi toată discuția)
Judecarea cauzei în lipsã potrivit ncpc credite credite Dupa noul cod de procedura civila se mai poate solicita judecarea in lipsa? Care este temeiul legal? In vechiul cod se facea conform art.242, acum? (vezi toată discuția)
In baza carui articol se cere judecarea in lipsa 411 sau 583 cpvc? CountPorcula1987 CountPorcula1987 In baza carui articol se cere judecarea in lipsa 411 sau 583 cpvc? Va multumesc pt. raspunsuri. (vezi toată discuția)