avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 519 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Judecarea cauzei în lipsã potrivit NCPC
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Judecarea cauzei în lipsã potrivit NCPC

Dupa noul cod de procedura civila se mai poate solicita judecarea in lipsa? Care este temeiul legal? In vechiul cod se facea conform art.242, acum?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 01:14, 29 Martie 2014
Corespondenta acestui articol o regasim in dispozitiile art. 411 alin. (1) punctul 2 teza a II-a, respectiv "Cu toate acestea, cauza se judeca daca reclamantul sau paratul a cerut in scris judecarea in lipsa". Cu stima.
mariusinho a scris:

Corespondenta acestui articol o regasim in dispozitiile art. 411 alin. (1) punctul 2 teza a II-a, respectiv "Cu toate acestea, cauza se judeca daca reclamantul sau paratul a cerut in scris judecarea in lipsa". Cu stima.


Stimate domnule avocat, sunteti in eroare, sunt aplicabile prevederile art. 223, mentiunea dvs. este pentru procedura arbitrala:)

@ raluca11c

Îmi pare rău, însă domnul avocat nu este în eroare.

Art. 242 CPC din 1865 şi art. 411 din NCPC reglementează, ambele, suspendarea voluntară a judecăţii. Corespondentul art. 242, alin. (2) CPC din 1865 este doar art . 411, alin. (1), pct. 2 teză finală din NCPC.

Art. 223 din NCPC vizează activitatea instanţei de judecată, nu activitatea părţilor. Întrebarea, în acest topic, este în baza cărui articol poate solicita o parte judecata în lipsă, nu care este articolul în baza căruia va proceda astfel instanța.

În fața unui tribunal arbitral se solicită judecata în lipsă potrivit art. 583 din NCPC.
Se poate solicita judecata in lipsa.
Nu exista probleme sub aspect juridic.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conform cãror prevederi se solicitã judecarea cauzei în lipsã? paula manta paula manta Va rog daca ma poate ajuta cineva cu un raspuns - inainte de 15.02.2013 foloseam pentru judecarea in lipsa art 242 Cpc, acum ce art pot folosi dupa noul cod ... (vezi toată discuția)
Judecarea cauzei în lipsã popflorincozmin popflorincozmin buna ziua sunt parte intr-un proces civil(reclamant) si doresc sa stiu daca se poate cere judecarea cauzei si in lipsa mea. (vezi toată discuția)
In baza carui articol se cere judecarea in lipsa 411 sau 583 cpvc? CountPorcula1987 CountPorcula1987 In baza carui articol se cere judecarea in lipsa 411 sau 583 cpvc? Va multumesc pt. raspunsuri. (vezi toată discuția)