Revin cu descrierea mai clara a metodei folosite de angajator;
-Semnezi contractul de munca cu denumirea interna a functiei si codul COR asociat de angajator printr-o hatarare interna
- Ulterior printr-o alta hotarare interna se asociaza denumirea interna cu alt cod COR
- Esti chemat si ti se spune ca in baza contractului de munca prin care ai acceptat functia interna si in baza hotararii luate la nivel de societate TREBUIE sa semnezi fisa de post actualizata.Fisa de post veche (dupa caz) fie nu mai este de gasit fie nu contine codul COR ci doar denumirea interna (si a fost semnata la angajare).
-Ca argument de baza ti se invoca faptul ca ai fost de acord la angajare cu denumirea functiei interne specificata in acte.
Inteleg importanta elementului dar daca este trecuta cim am spus ''Serviciul X'' care are activitati la mai multe adrese iar in contract nu exista clauza de mobilitate in baza carui drept angajatorul ''invarte salariatii'' dupa bunul plac ? Cum ramane si cu definirea traseului acasa-serviciu in fisa de protectie a muncii ?
La acest mod de specificare a locului de munca angajatorul ar trebui sa aiba dreptul de a stabili discretionar locul exact doar la inceput si nu sa-l schimbe arbitrar ulterior.
Evident ca am fost de acord cu codul COR la semnarea contractului si a fisei de post.Numai ca ulterior nu am mai primit un exemplar din fisa de post ramanand numai cu contractul.Iar in prezent angajatorul a asociat denumirea interna cu alt cod COR si vrea sa-i semnez o alta fisa de post care desi are aceeasi denumire este pentru o alta functie.A avut grija sa nu mai scrie codul COR la noua fisa de post cu care de altfel nu am fost de acord cerand sa-mi prezinte si vechea fisa care era in regula si pe care am cerut-o de mult prin adresa oficiala ramasa fara raspuns.
Vad ca se dau tepe si la asa-zisi angajatori cu pretentii.
Angajatorul sustine ca in baza prevederii din contract si anume loc de munca la ''Serviciul X'' poate decide in orice moment mutarea salariatilor de la o adresa la alta pe orice interval de timp fara a avea nevoie de o clauza de mobilitate.Acest lucru chiar se intampla inclusiv cu acordul tacit al sindicatului si creeaza disfunctii majore si instabilitate in activitate.Nu este vorba de sectorul bugetar.
Cei care se opun mutarilor sunt introdusi in procedura de sanctionare disciplinara pentru insubordonare.
Care ar fi totusi metoda de contracarare a acestei practici?
As dori un punct de vedere pentru urmatoarea situatie;
Angajatorul trece in contract la locul de munca "Serviciul X'' care are un sediu central si activitati in mai multe locatii fara a specifica locul/locurile de desfasurare a activitatii.
Sub acest pretext muta salariatii permanent de la o locatie la alta in mod arbitrar dupa principiul ''locatii bune pentru anumite persoane''.
Cum poate fi contracarata o asemenea practica? Se poate considera ca loc de desfasurare a activitatii sediul central?
Detin un exemplar din contract(fara anexa) in care la functie este trecuta denumirea interna si codul COR asimilat intern de dansii.
M-am uitat la mai multi colegi care au primit carnetul de munca si este scris la fel cu denumire interna.
Inteleg ca nu este o greseala a angajatorului ci o pozitie deliberata.Asa se explica si refuzul de a trece denumirea corecta din COR corespunzatoare codului numeric asimilat de dansii.
Multumesc pentru raspuns.
Denumirea functiei din contract care nu exista in COR devine si ea o problema deoarece nu a fost corectata desi s-a dispus de control stipularea in acte a unei denumiri din COR.Angajatorul insista sa foloseasca denumiri asimilate intern asociate cu coduri numerice din COR specificand aceasta echivalare de denumiri in actele aditionale la contract.Este legala aceasta practica?
Ce se intampla daca intre timp angajatorul ''pierde'' documentul ?
La angajare s-a procedat in mod clasic.Am semnat toate actele si le-am lasat la aprobare/inregistrare.
Avand in vedere ca denumirea functiei din contract nu se regaseste in COR(si acest lucru semnalat de inspectia muncii) acea fisa de post este singurul document care imi defineste activitatea timp de 4 ani.
Singurul lucru pe care il detin este un email primit de la sef cu draftul fisei de post in format electronic evident nesemnat.Poate fi folosit ca document oficial?
In fapt este vorba de o actiune premeditata de inlaturare a mea din activitate in favoarea altor persoane prin ''stergerea urmelor'' iar ulterior prin invocarea lipsei documentelor sa mi se impuna alta functie.