avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 720 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Modificare loc de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Modificare loc de munca

As dori un punct de vedere pentru urmatoarea situatie;
Angajatorul trece in contract la locul de munca "Serviciul X'' care are un sediu central si activitati in mai multe locatii fara a specifica locul/locurile de desfasurare a activitatii.
Sub acest pretext muta salariatii permanent de la o locatie la alta in mod arbitrar dupa principiul ''locatii bune pentru anumite persoane''.
Cum poate fi contracarata o asemenea practica? Se poate considera ca loc de desfasurare a activitatii sediul central?


Cel mai recent răspuns: ContSters176650 , utilizator 19:14, 28 Iulie 2011
In CIM trebuie inserata clauza de mobilitate in cazul in care este posibil desfasurarea activitatii si la alte sedii. (Raspunsul nu este pentru sector bugetar).
Angajatorul sustine ca in baza prevederii din contract si anume loc de munca la ''Serviciul X'' poate decide in orice moment mutarea salariatilor de la o adresa la alta pe orice interval de timp fara a avea nevoie de o clauza de mobilitate.Acest lucru chiar se intampla inclusiv cu acordul tacit al sindicatului si creeaza disfunctii majore si instabilitate in activitate.Nu este vorba de sectorul bugetar.
Cei care se opun mutarilor sunt introdusi in procedura de sanctionare disciplinara pentru insubordonare.
Care ar fi totusi metoda de contracarare a acestei practici?
Prin locul de munca se intelege spatiul fizic, restrans, in care lucratorul isi desfasoara activitatea profesioanala avand la dispozitie mijloacele de munca puse la dispozitie de angajator.

Este un element esential al contractului individual de munca, constand in indicarea sectorului, sectiei, atelier, departament, compartiment, birou, etc., la sediul de baza al firmei sau indicarea localitatii (comuna, oras, municipiu) la alt sediu secundar unde activitatea urmeaza sa fie prestata pe toata perioada contractului sau pana la modificarea locului muncii, conform contractului incheiat cu un anumit angajator.

Locul muncii poate fi modificat temporar, unilateral de catre angajator, de la o sucursala la alta, prin delegarea salariatilor.
In acest sens, prevederile art. 43 din Codul muncii stabilesc ca delegarea reprezinta exercitarea temporara, din dispozitia angajatorului, de catre salariat, a unor lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu in afara locului sau de munca ([ link extern ] >
Ultima modificare: Joi, 28 Iulie 2011
ContSters42179, utilizator
Inteleg importanta elementului dar daca este trecuta cim am spus ''Serviciul X'' care are activitati la mai multe adrese iar in contract nu exista clauza de mobilitate in baza carui drept angajatorul ''invarte salariatii'' dupa bunul plac ? Cum ramane si cu definirea traseului acasa-serviciu in fisa de protectie a muncii ?

La acest mod de specificare a locului de munca angajatorul ar trebui sa aiba dreptul de a stabili discretionar locul exact doar la inceput si nu sa-l schimbe arbitrar ulterior.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incetare cim art.65 (1) simona_gabriela85 simona_gabriela85 buna ziua lucrez la o firma de paza pe RU si am intampinat o situatie in legatura cu un angajat. daca sa desfintat un post de lucru cu data de 01.10, si nu am ... (vezi toată discuția)
Angajat in localitate fara sediu sau filiala snowgirl19 snowgirl19 Buna ziua, ma confrunt cu urmatoarea situatie: avem un contract comercial cu o firma dintr-un oras unde nu avem punct de lucru sau sediu, viitorul nostru ... (vezi toată discuția)
Transfer la alt sediu al firmei dragoemil dragoemil Buna seara . Sunt angajat la o firma care are mai multe sedii . de cand m-am angajat , de 10 ani , lucrez la acelasi sediu X in Bucuresti . In curand se va ... (vezi toată discuția)