Sunt pe cale de a contracta un credit prin programul "Prima casa"...problema este ca nu prea sunt de acord cu ceea ce a scris banca in contractul de credit la capitolul rambursari anticipate/partiale.
Din cate stiu conform noilor reglementari orice credit poate fi rambursat anticipat fara costuri aditionale. In contractul meu se precizeaza clar ca pot face rambursari partiale ale creditului dar fara a modifica perioada de creditare. Aceasta fraza ascunde de fapt niste costuri ascunse, care nu avantajeaza clientul.
Prin acest lucru consider ca banca nu respecta legea intrutotul. Orice perioada a unui contract poate fi modificata prin acte aditionale...dar in acestt caz NU.
Ce pot face in acest sens pentru modificarea contractului? De semnat nu voi semna asa ceva ...dar as dori sa incerc modificarea acelui paragraf care imi ingradeste dreptul de a scurta perioada de rambursare.
Incepand din momentul in care blocul s-a dat in folosinta actele au fost facute cu suprafata din contract adica 54mp, asa cum apare si in CF precum si in actul de vanzare-cumparare ....dar masuratorile si schita cadastrala indica o suprafata un pic diferita.
In interiorul apartamentului am facut ceva modificari, iar acum cateva zile am depus dosraul la cadastru pentru intregistratrea modificarilor (am dus autorizatia de constructie...etc) si sunt curios ce vor face ei acum.... modifica datele din CF conform cu noile schite sau doar anexeaza noua documentatie, fara a modifica suprafata utila din CF?
Am o dilema in ceea ce priveste legatura dintre cadastru si cartea funciara. Apartamentul meu figureaza in schita cadastrala cu o suprafata totala de 55 mp din care 52mp utili in timp ce pe extrasul CF apare S.U.= 54mp. Ce legatura exista intre cele 2 documente?
Ma poate cineva ajuta cu o explicatie in ceea ce priveste situatia de mai sus. De ce apare aceasta diferenta inre cele doua documente si ce implicatii are?
Zidul pe care l-am daramat este in interiorul apartamentului(am creat un open-space intre bucatarie si living), peretele era perpendicular pe zidul exterior, dar de acesta din urma nu m-am atins, nu am adus nici-o modificare zidului exterior.
Proiectul realizat de catre firma "Proiect Bucuresti" include si inchiderea balconului ceea ce afecteaza fatada(presupun), iar din acest motiv se poate sa imi fi cerut certificatul de urbanism.
Multumesc pentru raspuns! De ce considerati ca am complicat lucrurile? Practic am urmat pasii necesari pentru obtinerea autorizatiei....ce alta varianta as putea lua in calcul?
Intradevar eu caut sa intru in legalitate, iar pentru asta, din cate stiu trebuie sa urmez aceasi procedura ca si in cazul celor care doresc sa demareze lucrarile.
Varianta pe care am mers este urmatoarea:
1. certificat de urbanism(l-am obtinut);
2. aviz ISC(dosarul a fost respins din 5 motive descrise mai sus);
3. aut. de construire+ incheiere a lucrarilor;
Daca din experinta imi puteti recomanda alta varianta, ar fi perfect, dar din cate stiu cam asta este mersul lucrurilor si din pacate nu prea vad ce pot face acum. :(
Multumesc pentru raspuns. Modificarile le-am facut deja, am desfiintat un perete care nu afecteaza structura de rezistenta a blocului, am toata documentatia pentru asta(acordul vecinilor, proiect, studiu de rezistenta etc.). Am facut cerere pentru intrare in legalitate la primarie, am demonstrat ca lucrarile sunt mai vechi de 2 ani pentru a scapa de "amenda".
Cartea tehnica nu exista la asociatia de locatari(din cate stiu inca nu suntem asoc. de proprietari dar asta nu stiu daca are vre-o importanta).
Blocul este construit in anul 1975, daca intradevar exista acea expertiza de care spuneti, ce trebuie facut cu ea?...atasez o copie dupa acel P.V. la dosar?
Asa cum probabil multa lume stie, pentru orice modificare adusa in interiorul unui apartament, proprietarii au nevoie de autorizatia de constructie. Am inceput si eu demersurile pentru a obtine aceasta autorizatie, dar din pacate m-am lovit de cateva probleme la cei de la ISC(Inspectoratul de Stat in Constructii) care mi-au respins dosarul depus pentru obtinerea avizului formuland niste motive pe care le inteleg partial si nu stiu de sa fac in continuare.
Am depus dosarul cu toate actele cerute de ei si anume:Proiect- realizat in anul 2007, Certificat de urbanism valabil, Memoriu Arhitectura,Copie dupa legitimatiile expertilor verificatori,Memoriu de Rezistenta - copie si original, Expertiza tehnica - copie si original, Buletin - copie, Actele de proprietate - copie, Acord asociatia de locatari. Am sa transcriu in cele ce urmeaza raspunsul oficial primit de la ISC:
" La cererea dumneavoastra inregistrata sub numarul......prin care solicitati acordul Inspectoratului Teritorial in Constructii Bucuresti Ilfov, in vederea obtinerii Autorizatiei de Construire pentru intrare in legalitate cu lucrari de modificari interioare si inchiderea balconului,……, va comunicam ca, la controlul documentatiei anexate cererii susmentionate am constatat ca expertiza tehnica nu prezinta urmatoarele informatii:
1. Informatii rezultate in urma analizei cartii tehnice(proiect de executie, eventuale avarii, interventii in timp etc.);
2. In cazul in care nu exista cartea tehnica a constructiei( confirmata de presedintele Asociatiei de Proprietari) – informatii privind proiectul si executia cladirii;
3. Eventuale avarii constatate de expert, pe perioada exploatarii si interventii in timp asupra cladirii(in special daca s-au mai facut interventii de tipul celor solicitate);
4. Descrierea si analiza starii tehnice a cladirii, prin vizualizarea de catre expert a spatiilor commune si a fiecarui apartament in parte;
5. Daca a fost intocmita o expertiza tehnica pe ansamblul cladirii, pe perioada de exploatare, cu incadrarea in clasa de risc seismic.
Dupa completarea/corectarea documentatiei, conform celor prezentate mai sus, va putea fi reanalizata si va putea fi emis acordul solicitat.”
Cei de la ISC nu mi-au dat nici-un detaliu in ceea ce priveste posibilitatea de corectare a celor descrise mai sus, iar cei de la Proiect Bucuresti(care mi-au facut proiectul in 2007) au spus ca trebuie realizata o expertiza tehnica a blocului care este foarte costisitoare. AICI m-am BLOCAT, nu stiu ce trebuie sa fac mai departe,de la administratie mi s-a spus ca nu exsita cartea tehnica a cladirii. S-a mai intalnit cineva cu aceasta situatie?...ce ar tebui sa fac mai departe, cui sa ma adresez? Din cate stiu majoritatea blocurilor vechi din Bucuresti nu au aceasta carte tehnica.