avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 868 soluții astăzi
Forum Activitate vasile13

Activitate vasile13

Răspuns la discuția "Salariu corespunzator"
Raspund cam tarziu deoarece nu mi-a mers netul. Multumesc foarte mult ,am inteles exact explicatia dumneavoastra.=D>
Răspuns la discuția "Salariu corespunzator"
Asa este domnule ELIS,acestea-s prevederile articolelor 119 si 120 din Codul Muncii . Nedumerirea mea este de ce legiuitorul a tinut sa specifice la articolul 119 termenul de " salariu corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru" iar la articolul 120 termenul de "salariu corespunzator duratei acesteia"... "Durata acesteia" (a muncii suplimentare) nu este echivalentul "orelor prestate peste programul normal de lucru"(conform articolului 117 alineat 1 este vorba tot de munca suplimentara) ?(#-o) "Salariu corespunzator' fie ca la articolul 119 fie ca la articolul 120 ar fi fost suficient. Sau nu?
Răspuns la discuția "Salariu corespunzator"
Domnul DANRACHE mi-a raspuns "Nu, domnule, nu se interpreteaza chiar asa! Ce Dumnezeu, cum sa fii si platit ca lucrezi si liber in acelasi timp?!
Orele lucrate peste program se considera ore suplimentare, care normal ca fiind peste program sunt in timpul liber al salariatului si de aceea se platesc corespunzator (adica mai mult decat cele normale). Dar asta nu inseamna ca si lucrezi si esti si liber in acelasi timp... Decat daca ai un serviciu unde in mod normal pierzi timpul, "arzi gazul" etc. "
O remarca: nu sunt si platit ca lucrez si liber in acelasi timp! Sunt liber pentru ca am lucrat in timpul meu liber si societatea compenseaza acest lucru cu un timp echivalent cu cel asa-zis pierdut de mine in folosul ei iar platit sunt conform articolului 39 alineat 1 litera a din CM (" a) dreptul la salarizare pentru munca depusa") deci pentru ca am muncit (nu este specificat nicaieri in ce fel...ard gazul sau nu).
In sensul articolului 119 din Codul Muncii care este "salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru" ? Compensarea se face 1ora suplimentara=1ora compensata cu salariul cuvenit pentru munca efectuata in durata normala a timpului de munca saptamanal sau cu adaugarea unui spor stipulat in articolul 120 alineat 2?
Ca un angajat este si platit si e si liber in acelasi timp: salariatul este liber deoarece este luat din timpul lui liber pentru a efectua ore suplimentare si acu i se restituie acel timp liber(prin compensare) iar platit este deoarece a efectuat munca in program de urgenta contra plata. Cum e corect?
Răspuns la discuția Tichete de masa
Mda,m-am cam lamurit ca fiecare face cam cum vrea si interpreteaza legea tot cum vrea. Pe mine ma intereseaza in temeiul carei legi,cod,act normativ se procedeaza despre ceea ce am scris cu tichetele de masa. Iar ca sa nu mai deschid alta discutie ma intereseaza si daca este corect faptul ca eu lucrand suplimentar 8 ore in momentul cand imi iau liber platit tot 8 ore inseamna ca eu nu mai am nici o ora de luat. Intreb asta pentru ca daca nu-mi iau liber mi se platesc dublu orele lucrate suplimentar pe cand daca imi iau liber mi se echivaleaza o ora lucrata suplimentar =o ora luata liber platit. Cum e corect?
Răspuns la discuția Tichete de masa
Sa incerc un exemplu concret: sunt chemat sa lucrez intr-o zi de sambata sau duminica(zile nelucratoare la noi in unitate pentru personalul de zi).Lucrez 8 ore in ziua respectiv si pentru asta nu primesc tichet de masa deoarece nu este considerata zi lucratoare. Intr-o zi oarecare(luni,marti,miercuri,joi sau vineri) imi iau un liber in contul orelor lucrate in sambata sau duminica respectiva(invoire prin recuperare zi in care voi fi platit normal ca si cum as fi la servici). De ce mi se retine tichetul de masa pentru ziua respectiva???
Discuție Tichete de masa
Conform legii 142/1998 la articolul 5 alineat 2 "angajatorul distribuie, pe salariat, un numar de tichete de masa corespunzator numarului de zile lucratoare din luna pentru care se face distribuirea." si tot conform aceleiasi legi la articolul 9 " Salariatul are obligatia sa restituie angajatorului, la finele fiecarei luni, precum si la incetarea contractului individual de munca, tichetele de masa neutilizate." Conform normelor de aplicare din 14.01.1999 la articolul 11 se precizeaza si situatiile in care un salariat nu poate primi tichetele de masa aferente unde la litera d se specifica " d) se afla in concediu pentru incapacitate temporara de munca, sunt absenti de la locul de munca ori se afla in alte situatii stabilite de angajator impreuna cu organizatiile sindicale sau, dupa caz, cu reprezentantii salariatilor" Un salariat aflat in invoire prin recuperare este considerat absent de la locul de munca? Daca e absent in baza carui temei legal este platit in ziua respectiva? Daca nu este considerat absent in baza carei legi nu poate primi tichetul de masa aferent? Poate fi considerat ca indeplineste conditiile articolului 11 litera b in care se precizeaza si ca '...sau de alte zile libere acordate conform contractelor colective de munca" si sa nu i se acorde tichetul de masa?
Conform articolelor 109,117 si 119 din Codul Muncii un salariat poate fi in situatia de a face ore suplimentare in urma carora poate ajunge in situatia de a fi in invoire prin recuperare(platit deci) dar caruia i se va retine tichetul de masa pt perioada respectiva. Avand in vedere ca programul de lucru normal este de 8 ore zilnic ( restul fiind considerate ore suplimentare)salariatul respectiv ar trebui sa primeasca tichet de masa aferent perioadei lucrate peste program? Astept raspunsuri (argumentate va rog)!
Răspuns la discuția FISE POST
Revin cu rugamintea ca sa fiu ajutat cu fisa postului pentru meseria de rectificator universal(cod COR 722412).
Răspuns la discuția Contract durata determinata
Daca e vorba de instanta...va dati seama ca o camerista sezoniera(cu remuneratia cuvenita salarului minim pe economie) nu are nici o sansa in fata unei directoare de hotel(cu venitul si relatiile cuvenite)...sau n-am dreptate?! Si asa e pe tot litoralul din pacate...
Răspuns la discuția Contract durata determinata
Da,asa este. Nu e prima perioada pe durata determinata in care lucrez in acest fel fara ore suplimentare sau zile de concediu. Of-ul mare e ca nu am de ales deoarece toti patronii de pe litoral care angajeaza personal pe durata determinata fac la fel(cu foarte mici diferente in sensul ca daca nu acorda bonuri de masa sau transport da mai mult decat salarul minim pe economie cam echivalent)...Am crezut ca daca intam in UE o sa-i oblige cineva sa intre cat de cat in normal(legal)dar se vede treaba ca m-am inselat.
De dovedit ca am lucrat sambata si duminica pot s-o fac deorece am semnat(majoritatea dintre noi) totusi condica de prezenta desi mereu am fost certate pt asta,cat despre ore suplimentare din restul zilelor efectiv nu exista nici o posibilitate decat cuvantul nostru(al angajatelor) contra cuvantul directoarei de hotel...