Buna ziua.
Am primit ieri, decizia de pensionare, dar s-a respins ca-mi lipsesc 5 luni.
Deoarece au trecut de la data depunerii 2 luni, acum practic mai trebuie sa lucrez 3 luni. Se poate scoate dosarul depus, de la Casa de Pensii, in vederea recuperarii adeverintelor originale de la dosar, adeverinta cu grupa, cu venituri suplimentare, etc.
Va multumesc.
Conform celor scrise de Dv., citez: In situatia in care angajatorul nu vrea sau nu poate elibera adeverinta de vechime din motive obiective (pierderea arhivei, incetarea activitatii etc) salariatii au posibilitatea sa solicite documentul direct la Inspectoratul Teritoril de Munca din raza caruia angajatorul isi desfasoara activitatea, apare o problema. Firma privata la care am lucrat cu Carte de Munca, s-a desfiintat dupa 18 ani de activitate in 2009, iar lichidatorul juridic spune ca nu detine nici un act de la acea firma. In perioada de activitate, firma a fost verificata de mai multe ori de Garda Financiara, fara a se gasii nereguli. La decizia de pensionare, perioda in care am lucrat la acea firma nu a fost luata in considerare fiindca lipseste viza ITM. Actele firmei nu sunt nici la lichidatorul juridic, nici la Arhivele Nationale, nici la ITM. Ce se poate face in acest caz?
Multumesc tare mult, asa am sa fac, cu mare respect.
Buna seara, Domnul Tudor Valeriu. Multumesc de sfat, am intrat pe site, dar nu functioneaza. Am incercat de cca. 10 ori, dar degeaba. Cum vreau sa am date de contact, se opreste. Dar am aflat adresa lor de la Cluj-Napoca si merg direct la ei. Multumesc mult ca ati avut rabdare cu mine. Stiu ce sa fac mai departe. Cu mare stima.
Cluj-Napoca, srt. Oasului nr. 118
Multumesc tare mult, Domnul Tudor Valeriu. Sunteti un super Domn. Am fost la ITM, am tinut cont de sfaturile Dv. pentru care va multumesc. Cei de la ITM, au fost tare amabili, au cautat in arhive aproape o luna, in toate arhivele lor ca au mai multe si nu m-au gasit. In aceasta perioada de timp, am fost la vechea firma, care s-a desfiintat in 2009, iar cei de acolo nu stiu nimic de firma PROCONS la care am lucrat. Apoi am fost la adresa patronului. Acolo am aflat ca actualii proprietari au cumparat casa, respectiv o vila si o casa mai batranesaca, normal cu teren cu tot, de la patronul firmei PROCONS, acesta fiind nevoit sa o vanda ca sa isi plateasca datoriile la Stat, sa nu fie caz penal. Cu scuzele de rigoare ca ma lungesc la vorba, am pierdut timpul facand pe detectivul, dar nu am rezolvat nimic. Nu am aflat unde locuieste sau traieste fostul patron. Cei de la ITM, au spus ca o firma inregistrata este obligata sa pastreze actele timp de 50 de ani. Acestea trebuie sa fie undeva. ITM-ul le-a cautat timp de 3 saptamani, prin toate arhivele lor si nu le are. Apoi am incercat sa dau de vechii mei colegi cu care eram in relatii bune acum 20 de ani, am dat de ei dar numai de urmasi, ca ei au murit. Cei care au fost mai tineri ca mine, eu avand 62 de ani, cu ei nu am avut de cat o legatura colegiala. Nici nu mai stiu cum ii cheama si cum arata. ITM-ul mi-a spus ca trebuie sa aflu unde sunt depozitate arhivele firmei si sa scot de acolo statele de plata care sa confirme ce este trecut in cartea de munca. Eu nu mai stiu ce sa fac si unde sa mai umblu. Sunt disperat si total in ceata. Va rog inca un sfat. Va multumesc pentru intelegere si rabdare. Cu mare stima.
Multumesc, inca o data. Am fost la ITM si ceva sperante am. Nu stiu latina, dar banuiesc, ca ignorarea (necunoasterea) legii, nu scuza pe nimeni. Atunci, mai dati-imi un sfat. Cum poate cineva sa cunoasca legislatia, zilnic, pas cu pas. Cred ca sunt mii de oameni in situatia mea, care nu sunt ignoranti si inculti, dar care nu au cum sa conoasca legislatia. Mai rau, sunt alti mii de oameni cam ignoranti si hai sa spun mai neajutorati, care la fel nu stiu legislatie. Sunt de acord cu domnia voastra, ca necunoasterea legii nu te absolva, dar eu o consider ca un om de buna credinta cu toate taxele la zi si fara pata, sa spun asa, trebuie sa suporte necazuri legislative. Un hot, criminal, excroc, etc. si cei cu bube in cap, da. Banuiesc, ca dictonul latin, era valabil pentru ei. In fine, sfatul domniei voastre a fost super , dar tot nu-s lamurit cum pot sa fiu la zi cu legislatia. Va multumesc pentru tot, intelegere , rabdare si sfat.
Bună ziua,
În perioada 1992-1995, am lucrat la o firmă privată, legal cu Carte de Muncă. Activitatea mea este trecută în Cartea de Muncă, cu retribuţia tarifară lunară şi majorările de salar pe acea perioadă, cu ştampila şi semnătura persoanelor competente din acea unitate. La decizia de pensionare mi s-au tăiat aceşti 3 ani de activitate pe motiv, că nu am viza ITM. În perioada 1992-1995, faţă de retribuţia trecută în cartea de muncă, adică brutul, eu am primit netul, după ce s-au reţinut toate cele necesare legislaţiei în vigoare, conform stat de plată, pe care l-am semnat. Firma la care am lucrat atunci s-a desfiinţat în 2009. Acum după 20 de ani aflu că trebuia să am viza ITM, de care eu atunci nu auzisem. Bănuiesc că undeva aceste state de plată există, care să ateste cele spuse de mine, iar 3 ani din viaţă când eşti bătrân şi bolnav, iar acum mă simt tare înşelat, înseamnă mult.
Cum pot să procedez mai departe?
Vă mulţumesc, pentru înţelegere şi răbdare.