Fac si eu o referire la postarea nr.2, paragraful final pentru ID-ul dana dgb: stii cumva cand si sub ce forma se inregistraza compensarea diferentei dintre salariul de baza si indemnizatie, de min 6 sapatamani? si daca nu sunt probleme la raportarea declaratiilor nominale (in special la CAS, daca se suprapun in perioada in care CIM este suspendat, adica pe langa brutul care se deduce din FNUASS aferent medicalului, mai apare in declaratie si alt venit supus impozitarii integrale. Eu cred ca aceasta diferenta se plateste intre cele doua prestatii (dupa epuizarea celor 126 de zile se activeaza CIM, pentru a se plati acest drept, si abia apoi se face si solicitarea de suspendare CIM pentru indemnizatia de crestere copil 2 ani
va rog, daca aveti idee despre asta astept si alte pareri. multumesc
singura facilitate de care beneficiaza angajatii care au certificate de handicap, este reducere la impozitul pe salarii. toate celelalte taxe se aplica la fel ca pentru orice al salariat. a fost o perioada cand se stipula retinerea la sanatate angajat sa se aplice doar la salariul minim pe economie, dar s-a revenit la 5.5% aplicat la brutul realizat
Daca CIM este suspendat si plata se face in baza certificatului medical, cum se poate face aceasta compensare reglementata de CCMNN2007-2010, art.66. In acesta perioada de 126 de zile firma nu inregistreaza nici o cheltuiala deoarece se deduce din bugetul FNUASS indemnizatia calculata in baza certificatului medical. Singura taxa care se retine la sursa din indemnizatia calculata conf. reglem. OUG 158 (concediul medical), este CAS 10.5% aplicat la salariul minim la nivel national, astfel angajata suspendata beneficiind oricum de un salariu net mai favorabil in cele 126 de zile decat netul aferent salariului de baza individual (in cazul nostru mai sunt si alte elemente care maresc salariul brut realizat in perioada celor 6 luni anterioare deschiderii stagiului de 126 de zile.
Ca angajator in ce conditii poti fi obligat sa compensezi pe propria cheltuiala cu salariile si acesta diferenta intre salariul de baza individual si indemnizatia rezultata din calcul la deschiderea stagiului de sarcina si lauzie, pentru o angajata care solicita acest drept de minim 6 saptamani, daca nu exista CCM la nivel de unitate. In cazul nostru angajata ar beneficia de inca 1100 lei brut pe cheltuiala firmei, la care se adauga si costurile cu taxele patronale de 300 de lei, in conditiile in care ea deja incaseasa 900 in plus fata de netul aferent salariului de baza si va mai beneficia de inca 700 de lei net de la compensare. Deasemenea as dori sa mai stiu cum se declara in declaratiile nominale si daca se poate acorda deducere la impozit pentru aceasta diferenta.