Buna ziua, in aprilie trebuie sa nasc si as avea cateva nelamuriri daca ma putei ajuta cu un raspuns la:
1. as dori sa stiu cate zile de concediu post si pre natal pot sa imi iau conform legii in vigoare?
2. daca ma puteti ajuta cu calculul indemnizatiei pe care o voi primi.
Salariul brut in ultimele 6 luni sa fost de 2000, am avut 10 zile concediu de odihna in august.
Va rog frumos sa imi spuneti daca intru in martie in concediu postnatal cat ar trebui sa iau?
Va multumesc din suflet!
Buna ziua,
1 - aveti dreptul la 126 zile de concediu pre si post natal, 63 zile inainte de nastere 63 zile dupa nastere, in functie de starea dvs de sanatate puteti lua mai multe zile inainte dar cu conditia sa va ramana minim 42 zile dupa nastere;
2 - baza de calcul este formata din ultimele 6 luni ( se ia in calcul salariul realizat si nr de zile lucrate in fiecare luna ) - pentru coneciu de sarcina si lauzie se plateste numai cas , restul taxelor nu ;
- societatea este obligata sa suporte minim 6 saptamani diferenta dintre indemnizatia la care aveti dreptul si salariul de baza , asa este prevazut in contractul colectiv de munca unic la nivel national 2007-2010;
Aha, multumesc mult pentru raspuns!
Deci se ia in considerare salariul brut, calculez corect?
6 (pentru ca nu s-a modificat) * 2000 (salar brut) / 122 (pp ca atat am lucrat) = 98.36 media zilnica
prima luna de concediu va avea 22 zile lucratoare *98.36 = 2164*85%=1839
cas = 1839*10.5% = 193
=> salar 1643 lei
e corect?!
- ce nu imi e mie clar e sunarul de zile la care impart, pai cu cat am lucrat mai putin cu atat e media mai mare? e corect asa?
ma scuzati dar chiar nu inteleg si vreau sa ma ajutati sa ma lamuriti! :sorry:
va multumesc
cas-ul se calculeaza la salariul minim pe economie, adica va fi 63 lei
calculul ar trebui sa fie cam asa:
2000*6/122=98.36 media zilnica
in lunile care au 22 ziel lucratoare luati mai multi bani, in cele care au 21 sau 20 luati mai putin
baza nu se schimba in fiecare luna, va ramane aceesi pana terminati cele 126 zile
Multumesc din suflet pentru raspuns! imi e mult mai clar acum :)
In perioada in care sunt in concediu de sarcina si lauzie trebuie sa se faca repartizarea profitului pe anul trecut, eu pot lua suma care mi se cuvine? ca si prima sau cum pot incasa acei bani?
Fac si eu o referire la postarea nr.2, paragraful final pentru ID-ul dana dgb: stii cumva cand si sub ce forma se inregistraza compensarea diferentei dintre salariul de baza si indemnizatie, de min 6 sapatamani? si daca nu sunt probleme la raportarea declaratiilor nominale (in special la CAS, daca se suprapun in perioada in care CIM este suspendat, adica pe langa brutul care se deduce din FNUASS aferent medicalului, mai apare in declaratie si alt venit supus impozitarii integrale. Eu cred ca aceasta diferenta se plateste intre cele doua prestatii (dupa epuizarea celor 126 de zile se activeaza CIM, pentru a se plati acest drept, si abia apoi se face si solicitarea de suspendare CIM pentru indemnizatia de crestere copil 2 ani
va rog, daca aveti idee despre asta astept si alte pareri. multumesc