Cum se plateste compensarea diferentei dintre salariul de baza si indemnizatia legala la care are dreptul o angajata aflata in cele 126 de zile de sarcina si lauzie
Daca CIM este suspendat si plata se face in baza certificatului medical, cum se poate face aceasta compensare reglementata de CCMNN2007-2010, art.66. In acesta perioada de 126 de zile firma nu inregistreaza nici o cheltuiala deoarece se deduce din bugetul FNUASS indemnizatia calculata in baza certificatului medical. Singura taxa care se retine la sursa din indemnizatia calculata conf. reglem. OUG 158 (concediul medical), este CAS 10.5% aplicat la salariul minim la nivel national, astfel angajata suspendata beneficiind oricum de un salariu net mai favorabil in cele 126 de zile decat netul aferent salariului de baza individual (in cazul nostru mai sunt si alte elemente care maresc salariul brut realizat in perioada celor 6 luni anterioare deschiderii stagiului de 126 de zile.
Ca angajator in ce conditii poti fi obligat sa compensezi pe propria cheltuiala cu salariile si acesta diferenta intre salariul de baza individual si indemnizatia rezultata din calcul la deschiderea stagiului de sarcina si lauzie, pentru o angajata care solicita acest drept de minim 6 saptamani, daca nu exista CCM la nivel de unitate. In cazul nostru angajata ar beneficia de inca 1100 lei brut pe cheltuiala firmei, la care se adauga si costurile cu taxele patronale de 300 de lei, in conditiile in care ea deja incaseasa 900 in plus fata de netul aferent salariului de baza si va mai beneficia de inca 700 de lei net de la compensare. Deasemenea as dori sa mai stiu cum se declara in declaratiile nominale si daca se poate acorda deducere la impozit pentru aceasta diferenta.
1. In primul rand e un drept oferit prin CCMUN la fel ca si indemnizatia de concediu de odihna de exemplu. Prin urmare angajatorul ESTE OBLIGAT sa o acorde.
2. faptul ca pe perioada concediului medical de sarcina si lauzie firma nu inregistreaza cheltuieli salariale cu respectiva angajata NU constituie un motiv pt nedatorarea acestei compensatii.
3. La nivel european (de acolo este inspirata aceasta prevedere) exista o directiva prin care pe perioada acestui tip de CM angajatei sa nu i se reduca baza de calcul pt concediul medical (este o masura de sustinere a natalitatii) si probabil ca si la noi acest tip de concediu medical se va plati 100%
4. In declaratii NU exista nici o problema in cazul platii acestei compensatii (NU se datoreaza contibutiile de somaj angajat/angajator)
5. Deducerea pt impozit se calculeaza luand in considerare salariul brut realizat.