avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 845 soluții astăzi
Forum Activitate Misbahavin

Activitate Misbahavin

Răspuns la discuția mostenire
romascanu a scris:

Si ce va face sa credeti ca o veti gasi pe frumuri publice?
Credeti ca noi suntem dispusi sa oferim aici chiar orice solutie, cu riscul de a ne destepta prea tare "taberele adverse" de maine?

Sfaturile din forum se limiteaza totusi la ceva teorie (cu nota personala) ce se poate gasi oricum la bursa literelor de taraba sau dupa ceva ...(cum i-ati zis?) ...gugalit.


pai deocamdata e singura solutie, nu sunt in tara. pe de alta parte nici nu stiu un avocat care sa-mi inspire incredere, am avut experiente fie negative fie mixte cu cei cu care am lucrat, asa ca... poate gasesc aici pe cineva care sa ma convinga :)
Răspuns la discuția mostenire
va multumesc pentru raspuns! :)

caut o solutie cat mai sigura, pentru ca una din persoanele din ''tabara adversa'' e avocat si a promis ca se va ''ocupa personal'' ca acei bani sa fie impartiti cu toata lumea :(
Răspuns la discuția mostenire
Art. 1.091. (3) Nu se va ţine seama în stabilirea rezervei de darurile obişnuite, de
donaţiile remuneratorii ....

ce inseamna donatii remuneratorii? se pot invoca in situatia in care matusa o ingrijeste pe bunica? eu inteleg din acest termen ca bunica poate plati matusa pentru faptul ca o ingrijeste, interpretez corect sau inseamna altceva?

caci in acest caz, bunica poate semna in fiecare luna ca-i da bani matusii ca donatie remuneratorie si cu asta se poate acoperi toata suma.
Răspuns la discuția pensie alimentara in avans?
m_ella2005 a scris:

Pentru a evita eventuale probleme pe viitor, eu i-as da exact cat scrie in hotarare. Daca dv sunteti dispus acum sa platiti in avans suma pe 11 ani, s-ar putea sa aveti surpriza ca sunteti chemat in instanta in vederea majorarii pensiei deoarece vieniturile dv sunt mai mari decat cele avute in vedere in momentul stabilirii initiale. Nimic nu o poate impiedica pe mama minorei sa va actioneze periodic in instanta in vederea majorarii.


da, veniturile sunt mai mari decat ce s-a stabilit si chiar si cand s-a stabilit erau mai mari, dar fosta sotie nu are cum sa dovedeasca asta, eu lucrand in strainatate iar firma la care lucrez nu ma plateste, ci are angajata o firma situata intr-unul din paradisurile fiscale, care plateste toti angajatii. din punctul asta de vedere nu imi fac griji. deocamdata.

la partea cu ''Nimic nu o poate impiedica pe mama minorei sa va actioneze periodic in instanta in vederea majorarii.'' as avea intrebarea: nici daca ea declara in scris, la notar, ca renunta la dreptul de a ma actiona in instanta? ca daca nici asta nu o poate impiedica, atunci mai bine imi vad de treaba. ideea de a plati in avans mi-a venit gandindu-ma ca nu se stie ce vremuri vin si poate intr-o zi voi avea dificultati in a plati acea suma.

iar daca ea se decide sa ia banii si sa abandoneze fetita, n-am decat sa spun: ce fain ar fi, din puctul meu de vedere! eu imi doresc sa stea fata cu mine! singura parte proasta ar fi sentimentele fetitei, care evident ca e atasata de mama si ar avea de suferit.

ma voi mai gandi la treaba asta, si daca nici o declaratie notariala nu e suficient sa o impiedice sa ma dea in judecata mai tarziu, atunci renunt. eu pana la urma am intentii bune si sunt dispus chiar sa-i dau mai mult decat are dreptul, dar pe de alta parte nu vreau sa-si bata joc de mine. din nou.
Răspuns la discuția pensie alimentara in avans?
am abordat subiectul in postul de mai devreme, dar mai intreb o data: o asemenea procedura ar putea fi supusa actionarii in instanta in vederea majorarii cuantumului pensiei, nu? daca era vorba de suma in avans pe un an, nu m-as si ingrijorat, dar sunt ceva mai mult de 11 ani.
Răspuns la discuția pensie alimentara in avans?
adutescu a scris:

Parerea mea e ca este un gest frumos, mai ales daca va intelegeti amiabil cu mama minorei si face ceva cu banii respectivi - un depozit bancar, cumpara ceva mai important pt minora ( de ex. laptop) etc.
In rest, daca solicita majorarea pensiei, ii dati diferentele, nu vad care ar fi problema.


la ultima parte ar putea fi o problema. avand in vedere faptul ca eu sunt dispus sa-i platesc in avans pe aproape 12 ani o pensie de vreo 5 ori mai mare decat prevede hotararea judecatoreasca, ma gandesc asa: eu ii dau acum o suma lunara x, care are o anumita valoare. evident ca peste 5-10 ani aceasta suma poate insemna fix o paine sau o punga ''de un leu''. de ce i-as mai da eu diferenta atunci, din moment ce in ziua de azi i-am dat o suma care are o valoare net superioara si de care va dispune dupa cum crede de cuvinta?

concret, e posibil ca fosta sotie sa semneze un act notarial in care recunoaste plata in avans a pensiei si isi ia obligatia sa nu mai actioneze in instanta pentru marirea cuantumului pensiei? si ar mai fi acel act notarial atacabil?

eu mai am o cale de a o descuraja in a intreprinde un asemenea demers: am facut o asigurare fetitei pe care depun niste depozite suplimentare (foarte consistente), care dupa niste ani pot fi retrase. ii pot spune ca daca se decide sa imi mai ceara bani in plus, ii iau de pe asigurarea fetei si voi pastra toate documentele pentru a le arata fetei cand va fi mare :P. dar nu vreau sa ajung acolo, prefer sa pot stabili un lucru clar de la bun inceput si sa nu am batai de cap pe parcurs. si daca asta inseamna ca nu ii dau banii gramada, ci lunar, atunci ramane asa. chiar si asa, ii dau pensia in avans pe un an iar ea mi-a refuzat dreptul de a o lua la mare in week-end pana in vara asta, de a trebuit sa ajung in instanta pentru a obtine program de vizitare (n-am facut-o la divort pentru ca nu eram in tara si ea a taiat si a spanzurat la divort, cu martor mincinos, dupa ce m-a mintit ca va divorta de comun acord, iar in privinta programului de vizitare nu mi-am inchipuit ca e in stare sa foloseasca fetita drept ''munitie'' ca sa se razboiasca cu mine; am stat cu fetita cand avea 1-2 ani si aveam grija de ea, iar la 4 ani, cand stia sa vorbeasca si sa spuna ce vrea, nu mai eram de incredere s-o duc la mare). asta a fost o scurta paranteza ca sa va faceti o idee cu cine am de-a face.
Răspuns la discuția mostenire
pana aici am inteles, dupa ce am recitit de cateva ori :)) . puteti continua ideea, daca mai sunt informatii folositoare :)

in cazul de fata, matusa nu trebuie sa primeasca mai mult de un sfert... si probabil a primit mai mult. oricum, e discutabil, la mijloc fiind si terenuri, care nu stiu cum ar putea fi evaluate in conditiile pietei actuale, fiind si la tara.

acum vine intrebarea: bunica nu poate face act de donatie pe tot ce are pentru matusa care o ingrijeste? ar fi ca si cum ar plati un serviciu. si asa e atacabil? mi-e teama ca raspunsul va fi ''da''.

pe de alta parte, ''plozii rezervatari'' trebuie sa dovedeasca faptul ca matusa a primit banii, nu? asa mi s-ar parea normal. matusa are banii la banca. daca ii scoate si ii tine ''la saltea'', nu le mai poate lua nimeni urma si ea poate spune ca i-a dat inapoi, dupa ce a aflat de ce zice legea. e asta o portita sau mai sunt si alte posibilitati?

va multumesc foarte mult pentru raspunsul dat!
Răspuns la discuția mostenire
aceasta rezerva nu cumva se ia in considerare in momentul in care decedeaza bunica? nu cumva in timpul vietii bunica poate face ce vrea cu banii dansei? pana la urma am gugalit si am gasit ca se numeste rezerva succesorala. din punctul meu de vedere asta inseamna ca se aplica la succesiunea dupa bunica, iar daca bunica nu mai are banii cand decedeaza, atunci rezerva nu are cum sa se aplice.

corectati-ma daca gresesc, poate n-am gugalit cum trebuie (ca nu sunt specialist in domeniu). multumesc!
Răspuns la discuția mostenire
multumesc foarte mult pentru raspuns!

nu stiam de aceasta rezerva. exista un procentaj stabilit pentru rezerva? si trebuie ca toti mostenitorii rezervatari sa fie de acord sa deschida actiune in instanta sau e de ajuns unul?
buna seara!

se poate plati pensia alimentara in avans pe mai multi ani? dispun de o suma de bani si ma gandeam sa platesc pensia alimentara pentru fetita mea pana la 18 ani. se poate? daca da, ce trebuie sa fac? pur si simplu o trimit prin posta? ce trebuie sa mentionez ca sa nu spuna fosta sotie ca nu i-am dat in avans, ci i-am dat o suma mai mare pentru o singura luna?

va multumesc!