avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1757 soluții astăzi
Forum Activitate me_shuv

Activitate me_shuv

Am doar factura de avans. Nu am un contract efectiv. Companiile de genu de produse IT&C refuze constant incheierea unui contrat pe motiv ca factura tine loc de contract.
Buna ziua,

Sunt adminsitrator SRL in domeniul IT. Am comandat in urma cu o luna niste echipamente IT de server de la un retailer local. Mi s-a acceptat comanda si mi s-a cerut plata unui avans de 30% din valoarea comenzii cu factura. Am facut plata de pe SRL a avansului la acea data. Dupa 3 saptamani am fost sunat ca nu mai pot livra comanda acum ci doar peste o luna jumatate pe motiv ca furnizorul are probleme de productie si nu ii poate livra.

Dupa o saptamana (la data aproximativa la care trebuiau sa imi livreze initial) firma respectiva scoate la vanzare pe stoc exact aceleasi echipamente dar la un pret cu 50% mai scump. Pentru ca acele produse sunt limitate ca si stoc pe piata la toti retailerii pretul a crescut.

Acum dupa mai mult de 30 zile firma de la care am comandat tot are stocurile respective dar refuza sa livreze comanda mea pe motiv ca nu poate da la preturile alea. Daca vreau imi returneaza avansul.

Eu insa nu doresc avansul returnat ci vreau echipamentele. Pe zi ce trece mi se cauzeaza o dauna pentru neutilizarea lor.

Cum ma sfatuiti sa procedez?

Multumesc mult.
Buna ziua,

am achizitionat un teren B ce dispune in CF de servitute de trecere de 3m pe terenul A. Proprietarii terenului A sunt si proprietarii terenului C care are servitute de trecere pe terenul B tot de 3m.

Eu am achizitionat terenul stiind ca are deja autorizatie de constructie si utilitatile trase sperand (fiind asigurat de notarul ce a facut tranzactia si firma de imobiliare) ca nu vor fi probleme privind trecerea pentru constructie din parte proprietarilor de la A. Terenul a fost achizitionat de la o alta persoana care a achizitionat terenul de la proprietarii A. Servitutea si parcelele au fost create de proprietarul A pentru a vinde terenul B cu scopul folosirii banilor pentru construirea pe terenul A a unei vile (cu 3 apartamente).

Totul a fost ok cu proprietarii A pana sa incep lucrarile. Acestia au zis ca ar trebui amenajat drumul in vederea constructiei si ca cheltuielile trebuie suportate de mine. Citind pe forum asa am gasit ca proprietarii terenurilor dominante trebuie sa suporte cheltuielile de amenajare a drumului de servitute, daca nu se ofera si proprietarul aservit sa contribuie.

Am vrut sa fac drumul in regim propriu folosind materiale recomandate de firme de constructii in majoritatea cazurilor similare (drum provizoriu de piatra compactata). Proprietarii A au refuzat si au cerut sa chem o firma specializata pentru o parere. Am chemat firme specializate (3 la numar) in domeniu ce recomanda pentru acest drum, avand in vedere ca urmeaza sa construiesc o casa pe terenul B aprox aceeasi solutie. Toate recomandau un drum provizoriu de piatra sparta compactata si apoi un finisaj ulterior de beton sau asfalt, dupa ce se finalizeaza constructia. Proprietarii A nu au agreat solutiile propuse si au cerut ca solutia implementata sa fie finala (deci cu tot cu finisaj si din beton rutier (deobicei folosit pentru drum de trafic greu/intens)), sarind si ignorand peste recomandarile specialistilor (care nu imi erau prieteni sau cunostiinte, sa fie probleme de incredere). Specific ca Proprietari A nu au specializare in acest domeniu (constructii drumuri) insa au o teama privind constructia lor (fiind noua) si realizata neconform cu proiectul lipita de servitutea de 3m (asta e cu totul alta problema care nu ma intereseaza).

Intrebarile mele:
1. Proprietarii A, care detin si terenul C, pe care vor sa ajunga si sa il foloseasca (exprimandusi clar aceasta dorinta) nu sunt obligati sa contribuie la realizarea/intretinerea drumului pe care vor circula?
2. Aceste cerinte absurde, ignorand recomandarile specialistilor, nu sunt cumva considerate abuzuri la dreptul meu de trecere?
3. In cazul in care hotarasc sa fac drumul finalizat (nu provizoriu) exista o modalitate legala de a pune proprietarii A sa declare ca eu pot sa trec cu ce vreau eu pe drumul facut? Asta desigur in caz de daune din cauza mea sau a lor sa fie platite de cel in cauze. Doar sa stau eu linistit ca nu voi mai avea eu (sau in caz de instrainare, viitorul proprietar) discutii si comentarii din partea lor privind trecerea si utilizarea drumului.

Multumesc mult.
Răspuns la discuția Utilizare cont PFA
Pai ei deja imi fac plata in contul asta. Eu pot sa trec pe factura datele mele doar contul sa fie cel vechi. Pentru ca ei oricum imi fac plata in Euro.

Eu doar vreu sa stiu daca legal are vreo importanta sau cum sa procedez?

Pot sa le dau facturi in euro? Sau is obligat sa dau in lei?

Răspuns la discuția Utilizare cont PFA
Pai daca nu trebeuie sa declar venituri (ca PFA-ul e cu norma de venit) nu vad de ce ar fi obligatoriu sa imi fac cont de PFA sis a imi trimita banii acolo. Mi-e doar ca is cam nesimtite bancile cu persoanele juridice, au comisioane foarte mari.

Daca e obligatoriu si scrie in lege am sa folosesc daca nu, nu cred ca am sa trec pe un cont nou.
Trebuie sa imi fac PFA de la 1 ianuarie pe CAEN 6201 (Servicii informatica) cu norma de venit.

Lucrez cu un client din SUA. Pana acum nu a dorit factura. De la 1 ianuarie vrea factura pt serviciile mele. Plata se facea in contul meu personal de Euro.

As dori sa stiu daca este obligatori sa imi fac cont de PFA separat si sa spun clientului sa transfere banii in contul nou?