avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 871 soluții astăzi
Forum Activitate spiridus7

Activitate spiridus7

Răspuns la discuția activitate profesionala
daca PFA-ul (servicii IT si dependent) este activitate profesionala ? Eu inteleg ca nu dar vreau sa fiu sigur.

"ART. III

(1) Orice venituri de natură profesională, altele decât cele salariale, se impozitează cu cota de impozit pe venit.

(2) În sistemul public de pensii şi în sistemul asigurărilor pentru şomaj, prin venituri de natură profesională, altele decât cele de natură salarială, în sensul prezentei ordonanţe de urgenţă, se înţelege acele venituri realizate din drepturi de autor şi drepturi conexe definite potrivit art. 7 alin. (1) pct. 131 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, şi/sau venituri rezultate din activităţi profesionale desfăşurate în baza contractelor/convenţiilor încheiate potrivit Codului civil. Asupra acestor venituri se datorează contribuţiile individuale de asigurări sociale şi asigurări pentru şomaj.

Pentru ca de aici nu mai inteleg nimic. Nu zice de pfa-uri...dar daca pfa-ul este dependent ?
Răspuns la discuția frauda
in legea pensiilor se specifica :

LG 19/2000

Art. 92. - (1) Plata pensiei se suspendă începând cu luna următoare celei în care:
d) beneficiarul unei pensii de urmaş realizează dintr-o activitate profesională venituri brute lunare mai mari .......

Din momen ce PFA -ul (servicii IT) (dependent conform OUG 58/2010, 82 /2010) nu este activitate profesionala conform art.46, alin 2 din Legea 571/2003:

(2) Sunt considerate venituri comerciale veniturile din fapte de comerţ ale contribuabililor, din prestări de servicii, altele decât cele prevăzute la alin. (3), precum şi din practicarea unei meserii

Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/for...

Este adevarat ca pe luna august a platit firma contributiile la impozit profit / sanatate/ pensii / somaj dar nu am fost angajat.



Daca am fost totusi angajat cu carte de munca la 1 septembrie, dar conform aceleasi legi pot beneficia si pe luna septembrie de pensie deoarece suspendarea se face din luna urmatoare - octombrie - iar pe luna octombrie nu am mai incasat nici o pensie pentru ca nu am mai dus adeverinta de student ( sunt si in acest moment student iar in legea pensiilor scrie ca pensia se suspenda din luna octombrie daca nu este adusa adeverinta) .
Răspuns la discuția activitate profesionala
Daca PFA-ul (tot servicii IT) se afla intr-o relatie de dependenta fata de cel caruia ii efectueaza serviciile si acesta ii plateste automat contributiile la impozitul pe profit/sanatate/pensii/somaj, atunci activitatea lui este "activitate profesionala" din punctul OUG 58/2010 sau OUG 82/2010 ?

Multumesc pentru raspunsuri.
Răspuns la discuția frauda
Da, am recunoscut si m-am angajat sa returnez banii (ceea ce am si facut deja).
Activitatea desfasurata de un PFA poate fi considerata activitate profesionala in contextul in care pentru infiintarea acelui PFA a fost nevoie de o diploma de studii superioare (domeniul de activitate fiind servicii de consultanta IT) ?

Multumesc
Răspuns la discuția frauda
Se poate si mai rau / mai bine de atat ? In lege se specifica pedeapsa de la 6 luni la 12 Ani,

Multumesc
Discuție frauda
Buna ziua,
Am beneficiat de o pensie de urmas (tatal fiind decedat) anul trecut pana in luna septembrie si deoarece nu am mai dus adeverinta de student ultima pensie a fost cea pe luna septembrie. Intre timp m-am angagajat ca PFA iar primii bani i-am primit dupa 2-3 luni, abia in luna martie. Am fost chemat la politie cu o citatie si mi s-a comunicat faptul ca sunt acuzat (cred ca cp 215) pentru ca am incasat pensia ilegal ceea ce este adevarat. Mi-a luat un angajament sa platest banii inapoi la casa de pensii. M-am interesat la Casa de pensii si aceasta nu cunoaste decat 2 luni (nu toate perioada) pentru care trebuie sa dau banii inapoi. Am facut o cerere la casa de pensii sa platesc si restul de luni care nu apar in evidentele lor si astept raspuns. Ma gandesc sa duc o copie la aceasta cerere inapoi la politie impreuna cu chitanta care atesta ca am platit deja cele 2 luni cunoscute si cand voi primi raspuns la cererea mea catre casa de pensii sa platesc si restul de bani. Intrebarea mea este, care este pedeapsa pentru ce am savarsit ? La politie mi s-a zis ca va incepe urmarirea penala dar cand voi platit toate datoriile dosarul se va inchide. Este vreo sansa sa scap fara cazier ?
Cum poate fi fapt incadrata la inselaciune din moment ce eu nu am facut nimic (in sesul sa anunt casa de pensii ca nu mai pot primii pensie) ?. Este posibil totusi sa nu imi amintesc bine codul articolului penal
Va multumesc
Daca o femeie pozeaza(imbracata sau dezbracata) pentru un fotograf, fara sa aibe o intelegerea prealabila scrisa, acel fotograf poate sa publice acele poze in portofoliul lui fara consecinte ? Cine are drept asupra pozelor ?