patrascusimion a scris:
Da, ati fost clar si aveti dreptate. Doar ca in Romania legea nu se respecta. Ei invoca acum faptul ca adeverintele nu au fost inaintate pana la 22 noiembrie (dar legea prevede 5 luni de la data intrarii in vigoare a hotararii de guvern) pentru a avea ei la dispozitie 30 zile sa recalculeze, desi legea este imperativa si le da termen de 15 zile. Cert este ca nu se respecta Legea 119/2000, in sensul ca daca in urma recalcularii rezulta un cuantum mai mic decat cel actual, se mentine cel aflat in plata, mai avantajos. Nu se respecta nici HG 735/2010, chiar suspendata, in sensul ca pensia recalculata se acorda de la data de intai a lunii urmatoare in care se incheie procesul nde recalculare. Asteptam pensiile. Putem coresponda pe aceasta tema.
In primul rand multumesc pentru raspuns. Aceiasi opinie o am si eu desi sunt sceptic ca cei in drept o s-o respecte.
As mai avea niste nelamuriri. Datorita ... sa-i zic birocratiei excesive mi-au sosit adeverintele, cu mare intarziere, la sfarsitul anului trecut, o parte iar altele la inceputul anului curent. Nu mai comentez ca fata de termenele legale de eliberare, acestea au fost multiplicate de mai multe ori, dar analizandu-le (am fost de factura finantist) imi dau seama ca o serie de drepturi banesti de care am beneficiat nu mi-au fost luate in considerare. Ma refer mai ales la acele categorii de drepturi banesti de natura premiilor primite si acordate in cursul anului, anumite sporuri si indemnizatii, regularizari sau salarii acordate pe state nominale, care fusesera acordate la momentele respective pe baza de state suplimentare. Acest fapt ma pune pe ganduri daca este bine sa depun Cererea si documentele primite, in starea actuala, la Casa sectoriala de pensii in vederea recalcularii. Spun acest lucru intrucat am de gand sa contest adeverintele respective cu veniturile primite pentru perioada activitatii.
Variante de actiune si poate ma lamuriti care ar fi cea corecta:
1) Sa depun Cererea si adeverintele primite la Casa de pensii in vederea recalcularii. Simultan sa depun Contestatii la Ministerele de unde am obtinut adeverintele in cauza. Cand obtin noua Decizie de pensie s-o contest facand mentiunea ca nu sunt de acord cu adeverintele ce mi-au fost eliberate anterior si ca sunt contestate la respectivele ministere. Aici intervine acel aspect. Daca primesc noile adeverinte cu mare intarziere, nu cumva intervine acel termen de atacare (contestare) a Deciziei de pensie primite, adica de 30 de zile?
2) Primesc Decizia de pensie scoasa de Casa de pensii fara adeverinte de venituri, deci avand la baza salariul mediu pe economie si datele din dosarul de pensie initial. Intre timp Contestatia pentru adeverintele gresite este depusa si sunt in asteptarea solutiei date. La primirea acelei Decizii de pensie o Contest facand mentiunea ca am primit adeverinte de venituri gresite, dar ca le-am contestat si ca la primirea adeverintelor corecte (la calendele grecesti) ca o sa le depun. Iar apare aceiasi problema. Nu se depaseste termenul de 30 de zile de atacare a Deciziei de pensie?
3) Intrucat a aparut acea sentinta data de Inalta Curte de Casatie si Justitie privitoare la suspendarea HG 735/2010 nu stiu daca beneficiez si eu de aceasta. In caz contrar, care este procedura si la ce instanta trebuie sa apelez. Care sunt pasii de urmat, daca am nevoie de un avocat si cam cat ma costa (acum ca-mi va veni pensia diminuata o sa fiu stramtorat cu banii) si ce alte taxe (cat) trebuie platite pe parcursul procesului.
Faptul ca exista deja solutie data ajuta ca sentinta sa apara mai repede?
Sper ca m-am facut inteles si poate ma ajuta cineva cu ceva solutii.
Oricum multumesc anticipat celor care-mi citesc postul ca si-au pierdut poate ceva timp cu nelamuririle mele.