avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 397 soluții astăzi
Forum Activitate groasu

Activitate groasu

Răspuns la discuția Recalculare pensie militara
Pilu a scris:

Buna seara, as avea si eu o intrebare, daca poate sa ma lamureasca cineva:
Prin Sentinta civila a Curtii de Apel Cluj nr. 338/2010 (dosar 1371/33/2010)s-a dispus suspendarea HG 735/2010 referitoare la recalcularea pensiilor militare, decizie care a ramas irevocabila prin Decizia ICCJ nr 38/2011, apoi, prin Sentinta nr. 443/2010 (dos.1510/33/2010) a Curtii de Apel Cluj s-a dispus anularea unor articole din HG 735/2010. Intrebarea ar fi urmatoarea: Suspendarea (anularea) HG 735/2010 este valabila pentru toti pensionarii militari, politisti sau doar pentru cei care au deschis proces ? Poate fi vorba in cazul de fata de art. 23 din Legea 554/2004 ?:
"Obligaţia publicării
Hotărârile judecătoreşti definitive şi irevocabile prin care s-a anulat în tot sau în parte un act administrativ cu caracter normativ sunt general obligatorii şi au putere numai pentru viitor. Acestea se publică obligatoriu după motivare, la solicitarea instanţelor, în Monitorul Oficial al României, Partea I, sau, după caz, în monitoarele oficiale ale judeţelor ori al municipiului Bucureşti, fiind scutite de plata taxelor de publicare".
Cu alte cuvinte, la toti pensionarii militari, politisti, pensiile se recalculeaza conform HG 735, cu exceptia celor care au deschis proces, la care recalcularea se va face doar dupa (si in functie de) judecarea fondului ?
Sau in cazul anularii unor articole din HG 735, acestea nu sunt valabile pentru toata lumea si nu doar pentru cei implicati in proces, tinand cont ca este vorba de anularea unui act normativ ?
Multumesc mult daca poate cineva sa dea vre-un raspuns :luck:



Si eu ma regasesc pe undeva in aceiasi situatie. Cum trebuie actionat? Nu stie nimeni?
patrascusimion a scris:

Da, ati fost clar si aveti dreptate. Doar ca in Romania legea nu se respecta. Ei invoca acum faptul ca adeverintele nu au fost inaintate pana la 22 noiembrie (dar legea prevede 5 luni de la data intrarii in vigoare a hotararii de guvern) pentru a avea ei la dispozitie 30 zile sa recalculeze, desi legea este imperativa si le da termen de 15 zile. Cert este ca nu se respecta Legea 119/2000, in sensul ca daca in urma recalcularii rezulta un cuantum mai mic decat cel actual, se mentine cel aflat in plata, mai avantajos. Nu se respecta nici HG 735/2010, chiar suspendata, in sensul ca pensia recalculata se acorda de la data de intai a lunii urmatoare in care se incheie procesul nde recalculare. Asteptam pensiile. Putem coresponda pe aceasta tema.

In primul rand multumesc pentru raspuns. Aceiasi opinie o am si eu desi sunt sceptic ca cei in drept o s-o respecte.

As mai avea niste nelamuriri. Datorita ... sa-i zic birocratiei excesive mi-au sosit adeverintele, cu mare intarziere, la sfarsitul anului trecut, o parte iar altele la inceputul anului curent. Nu mai comentez ca fata de termenele legale de eliberare, acestea au fost multiplicate de mai multe ori, dar analizandu-le (am fost de factura finantist) imi dau seama ca o serie de drepturi banesti de care am beneficiat nu mi-au fost luate in considerare. Ma refer mai ales la acele categorii de drepturi banesti de natura premiilor primite si acordate in cursul anului, anumite sporuri si indemnizatii, regularizari sau salarii acordate pe state nominale, care fusesera acordate la momentele respective pe baza de state suplimentare. Acest fapt ma pune pe ganduri daca este bine sa depun Cererea si documentele primite, in starea actuala, la Casa sectoriala de pensii in vederea recalcularii. Spun acest lucru intrucat am de gand sa contest adeverintele respective cu veniturile primite pentru perioada activitatii.

Variante de actiune si poate ma lamuriti care ar fi cea corecta:
1) Sa depun Cererea si adeverintele primite la Casa de pensii in vederea recalcularii. Simultan sa depun Contestatii la Ministerele de unde am obtinut adeverintele in cauza. Cand obtin noua Decizie de pensie s-o contest facand mentiunea ca nu sunt de acord cu adeverintele ce mi-au fost eliberate anterior si ca sunt contestate la respectivele ministere. Aici intervine acel aspect. Daca primesc noile adeverinte cu mare intarziere, nu cumva intervine acel termen de atacare (contestare) a Deciziei de pensie primite, adica de 30 de zile?
2) Primesc Decizia de pensie scoasa de Casa de pensii fara adeverinte de venituri, deci avand la baza salariul mediu pe economie si datele din dosarul de pensie initial. Intre timp Contestatia pentru adeverintele gresite este depusa si sunt in asteptarea solutiei date. La primirea acelei Decizii de pensie o Contest facand mentiunea ca am primit adeverinte de venituri gresite, dar ca le-am contestat si ca la primirea adeverintelor corecte (la calendele grecesti) ca o sa le depun. Iar apare aceiasi problema. Nu se depaseste termenul de 30 de zile de atacare a Deciziei de pensie?
3) Intrucat a aparut acea sentinta data de Inalta Curte de Casatie si Justitie privitoare la suspendarea HG 735/2010 nu stiu daca beneficiez si eu de aceasta. In caz contrar, care este procedura si la ce instanta trebuie sa apelez. Care sunt pasii de urmat, daca am nevoie de un avocat si cam cat ma costa (acum ca-mi va veni pensia diminuata o sa fiu stramtorat cu banii) si ce alte taxe (cat) trebuie platite pe parcursul procesului. Faptul ca exista deja solutie data ajuta ca sentinta sa apara mai repede?

Sper ca m-am facut inteles si poate ma ajuta cineva cu ceva solutii.
Oricum multumesc anticipat celor care-mi citesc postul ca si-au pierdut poate ceva timp cu nelamuririle mele.
Ma scuzati ca intervin si eu, dar va rog sa ma lamuriti.
Si eu sunt in situatia de a mi se recalcula pensia militara si imi este clar, desi o am sub 3.000 lei RON, ca ea imi va fi diminuata.

Am inteles ca recalcularea sau noul calcul a pensiei va avea la baza precederile Legii nr. 19/2000 (actualizata), cu precizarile stipulate in Legea nr. 119/2010 si HGR nr. 735/2010. Stiam ca la data aparitiei acestei legi (Legea nr. 19/2000), pentru pensiile aflate in plata si supuse recalcularii dupa noile principii, s-au pastrat vechile cuantumuri stabilite, daca fusesera mai favorabile. Asta s-a intamplat pana cand pensia noua, care initial fusese inferioara datorita indexarilor sau majorarilor, a ajuns sa fie la nivelul sau mai mare decat pensia veche. Ca undeva, in decursul acestui post, s-a facut o mentiune despre o Decizie a Curtii Constitutionale, care spune cam acelasi lucru, este binevenit. Dar chiar in cuprinsul Legii nr. 119/2010, la art. 180, la pct(7) se precizeaza, "În situaţia în care cuantumul pensiilor, stabilit conform alin. (6), este mai mic decât cel stabilit în baza legislaţiei anterioare, se păstrează în plată cuantumul avantajos."
Deci? La 01.01.2010, cu sau fara adeverinte, cu sau fara recalculare, este legal ca pensia primita sa fie mai mica? Atentie, nu ma refer la cea care o pot stabili guvernantii printr-o Decizie a Caselor de pensii. Deci opinia mea este ca ar trebui sa se acorde in continuare pensia avuta pana cand cuantumul noii pensii recalculate o va depasi.