Buna ziua si multumesc anticipat ptr raspuns.
Am urmatoarea "poveste"; vaduva de 20 de ani cu un baiat de 24 ani. Sotul raposat/ tatal baiatului meu mai avea 3 surori si un frate, acesta din urma ramanand in casa parinteasca, la Onesti, noi locuind in Bucuresti. Parintii sotului au murit pana sa devina copiii lor majori, iar succesiunea nu a facut-o nimeni.
La momentul decesului sotului stiam de la el ca ar avea mostenire de la parinti / bunici 10 Ha padure [ toti fratii]. Fiind singura si cu un copil mic si cu atatea necazuri, am gandit ca padurea nu se devalorizeaza si cand ma voi mai usura cu problemele si va deveni si baiatul meu major, vom merge la Onesti sa facem demersurile necesare ptr a intra copilul meu in posesia mostenirii.
Anul trecut am mers la fratele sotului sa-i cer partea de padure ce-i revine fiului meu si am aflat ca, defapt, ar fi vorba de 11 Ha de teren arabil/pasune si doar 1 ha padure [pe padure a scos titlu doar pe numele lui]].A fost destul de reticent pe motiv ca unde am fost pana acum. I-am raspuns ca ramanand singura, cu un copil de 4 ani mi a fost destul de greu cu jobul, pomeni, tribunale , ani de spitalizari si recuperari cu copilul meu care are handicap permanent, lucruri pe care el le stia de la surorile lui [ el nedorind sa tina legatura cu mine]. Mergand la Primaria localitatii, am aflat ca este functionar public si uitandu ma pe declaratiile lui de avere, am costatat ca el ia APIA , din 2007, pe aceste pamanturi [ ale tuturor fratilor], anual, intre 2000 si 3000 euro, aceste pamanturi fiind date in arenda. Facand un calcul primar , a incasat in contul cotei parte ce i ar reveni lui fii miu cam 5000 si ceva de euro pana acum. Punctez; eu stiam ca este vorba de 10 Ha de padure.
Intrebarea mea este; mai poate fii miu sa ceara retroactiv aceasta suma?
Urmeaza sa incepem procedura de succesiune dupa parintii sotului.
Buna ziua. Este "povestea" fratelui meu - 54 ani ; recasatorit, el avand un baiat din prima casatorie, ea o fata din prima casatorie [ acum casatorita], ambii majori acum. Se contureaza acut ideea divortului . Mentionez ca ei traiesc impreuna [ in casa bunicilor ei] de vreo 22 de ani si s-au casatorit legal in urma cu vreo 17 ani. In urma cu vreo 13 ani , bunicii le-au facut act de vanzare- cumparare pe acea casa si pamantul arondat, adica abia dupa ce s-au convins ca fratele meu investea masiv acolo [ avea alti bani pe atunci, dar de vreo 10 ani a fost ales intr-o functie publica si nu mai aduce la fel de " multi" bani in casa] Mai mentionez ca ea nu a avut niciodata serviciu.
Cum se vor imparti toate astea in cazul divortului ? dar in cazul decesului fratelui meu [ Doamne fereste], dar e " negru" de suparare !!!
Multumesc anticipat !
Daca ma poate sfatui cineva in legatura cu constituirea ca parte civila intr-un proces penal care dupa 6 ani jumatatea a ajuns pe rol in instanta , mai exact atunci a murit sotul meu intr-un accident de masina in care a mai fost implicata o persoana, care in urma a trei expertize si a anchetei politiei este vinovata incadrandu-se la neacordarea prioritatii la schimbarea directiei de mers . Deoarece nu-mi pot permite un avocat (ramanand vaduva cu un copil minor in intretinere) rog sa ma sfatuiti care ar fi suma care se cere in astfel de cazuri pentru daune materiale si despagubiri morale? Mentinez ca nu am pastrat chitantele doveditoare pentru cheltuielile facute ,nestiind implicatiile.
Multumesc anticipat.