avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 587 soluții astăzi
Forum Activitate claudia_

Activitate claudia_

Practic "concilierea" nu are o data fixa. Initial, la prima lor invitatie mi s-a dat termen de 15 zile sa ma prezint sau sa platesc. Mergand acolo nu am avut cu cine discuta - cunsultantul juridic era plecat. Am raspuns in scris, solicitand sa mi se trimita documentele, iar de la primirea acestora eu am considerat un termen de alte 15 zile in care sa dau raspuns, sau sa ma prezint la sediul societatii de asigurari. Mi-e tare teama ca iarasi nu ma va primi nimeni, si atunci tot eu ar trebui
sa le solicit sa fixeze o data anume?
Multumesc!
Va multumesc mult pentru raspuns! Venind din partea dumneavoastra imi da incredere!
Tot ce v-am prezentat nu numai ca este real, dar este acoperit de acte - mai putin felul in care au reusit sa obtina declaratia de la mama mea, unde am doar marturia ei, fara martori. Dar cred ca nici macar nu mai are importanta acum, cred ca ar fi oricum dificil sa demonstrez eu acum ca s-a stabilit gresit culpa, mai ales in conditiile in care au o declaratie de la mama mea.
O intrebare as mai avea - voi formula un raspuns in scris, cu ajutorul avocatului, pe care il voi trimite societatii de asigurari. Credeti ca ar fi util sa ma prezint personal si sa discut personal cu reprezentatii societatii? Din experienta mea cu dansii, la prima convocare la conciliera am mers degeaba, pentru ca jurista era plecata! si dupa ce am asteptat o vreme am ales sa imi depun solicitarea in scris si sa plec. Mi-au raspuns dupa 4 luni.
Si o a doua intrebare - din moment ce aces caz a ajuns deja sa fie intermediat de firma de avocatura, mai are societatea de asigurari un cuvant de spus sau pot considera ca au dat deja unda verde avocatilor sa reprezinte (in instanta) societatea pentru recuperarea daunelor?
Mai am o temere - va putea societatea de asigurari sa completeze datele lipsa din polita/proces verbal/ deviz etc. ulterior? eu am niste copii xerox primite de la avocati care nu au stampila de conformitate cu originalul. Le voi putea folosi asa in instanta?
Va multumesc inca o data!
Buna ziua.
am postat in luna ianuarie o intrebare referitoare la o indemnizatie de dauna - printr-o inundatie produsa in apartamentul meu s-au produs daune la apartamentul de la etajul inferior. La momentul acela societatea de asigurari ma chemase la conciliere. Am raspuns atunci printr-o scrisoare prin care ceream toate actele care stau la baza pretentiilor enuntate de asigurator, ca sa imi pot exprima o pozitie, pentru ca dansii imi trimisesera doar procesul verbal de constatare si chemarea la conciliere care continea si suma pretinsa, fara sa justifice cum s-a ajuns la acea suma.
Dupa 4 luni mi-au raspuns, trimitindu-mi prin intermediul unei firme de avocatura "restul" actelor din dosar, adica polita asiguratului, deviz de estimare a daunelor si un soi de decizie a asiguratorului de aprobarea platii spre pagubit.

Insa, analizand actele am observat urmatoarele:
1. Polita nu are toate datele completate: lipseste CNP-ul asiguratului iar adresa imobilului este incompleta, lipseste numarul apartamentului.
2. Devizul, pe langa preturile absolut exorbitante pe care le utilizeaza pentru materiale si manopera, complet aberante in comparatie cu realitatea (lucrez in domeniu si sunt la curent cu preturile practicate), deci devizul nu este nici semnat nici stampilat de cineva, pur si simplu o foaie A4 printata, din care cu greu ajungi sa intelegi cum s-a facut calculul. De asemenea, fata de procesul verbal de constatare care continea si afectarea parchetului, devizul contine doar refacerea zugravelilor. Inteleg ca au renuntat cumva la parchet. Suprafetele de zugraveli sunt oricum calculate gresit, evident in plus fata de realitate.
3. Am obtinut o oferta reala de la o firma de constructii locala, care pretinde un sfert din suma estimata de societatea de asigurari pentru aceleasi lucrari.
4. Nu am primit, in afara de devizul estimativ, acte care sa ateste ca reparatiile chiar atat au costat (chitante de la pagubit).
5. Nu am primit, in afara de acea decizie de aprobare a platii, acte care sa ateste ca plata catre pagubit chiar s-a facut - adica un ordin de plata.
6. Au dreptul sa nu imi trimita toate actele de la dosar? Stiu sigur ca exista si fotografii si chiar o declaratie luata mamei mele care locuieste la acea adresa, care, sfatuita parinteste de evaluator, a semnat ca inundatia a pornit de la noi, ca sa poata "amaratul" sa isi renoveze casa si sa nu cada pe umerii mamei mele!!!. Deci lipsesc acte, pe care au ales sa nu mi le trimita.

Din ce v-am scris mai sus, cum ma sfatuiti sa procedez? Sa invoc datele incomplete din polita? Sa merg pe inaintarea unei oferte de achitare a unei parti din dauna, in baza ofertei de lucrari oferite de firma de constructii? Credeti ca ar accepta? Societatii de asigurari i se pot accepta in instanta documente, altele decat cele trimise mie? Poate societatea de asigurari sa imi pretinda o suma numai in baza acestei estimari, fara sa fie sustinuta de acte de la pagubit care sa acopere suma? Practic asiguratorul nu imi cere sa acopar doar o dauna, ci si proastele lor estimari de bani si suprafete!

Mai adaug doar ca neconcordantele in actele oferite abunda: pe langa datele lipsa din polita, martorii nu sunt legitimati prin serie si numar de buletin, adresa lor este gresita (cf. procesului verbal ei locuiesc la aceeasi adresa cu pagubitul!), iar chiar numele asiguratului (pagubitului) variaza de la un document la altul. Pot invoca si astfel de amanunte? In definitiv, considerati ca am sanse ca in instanta sa obtin ceva?

Astept cu interes un raspuns de la dvs. Va multumesc!
da, asa as considera si eu logic sa procedez. Sper sa si fie societatea de asigurari de acord si sa nu recurga la instanta. Va multumesc pentru raspunsuri, imi sunteti de mare ajutor. Din ce stiu, reparatii au fost facute, probabil in regie proprie, dupa cum arata "organizarea de santier"...mai mult ca sigur costurile nu au depasit nici 1000 de ron, pentru ca nu era necesar rezugravire! iar parchetul era intact. Credeti ca in instanta un expert ar putea spune daca au fost facute lucrari la parchet si daca au fost efectuate zugraveli,..si mai ales daca erau necesare? D-asta ma sperie o eventuala "disputa" in instanta pentru ca nu am incredere in rezultatele pe care le poate avea o expertiza. Va multumesc inca o data.
va multumesc pentru lamuriri!
buna seara si multumesc de raspuns! Contractul meu este la aceeasi societate de asigurari. La momentul respectiv chair am intrebat daca este posibil ca un alt client sa beneficieze de alt tip de contract decat cel cadru, sau daca poate adauga clauze, etc. si mi s-a spus ca nu, doar valoarea asigurarii poate deferi, evident si tipul de asigurare - cutremur, inundatii, etc.
V-as adresa si dv. aceeasi intrebare - din experienta dv., credeti ca e posibil sa ajungem la o intelegere la aceasta conciliere sau este numai o formalitate,..iar cuantumul poate fi stabilit numai daca se ajunge in instanta?
Va multumesc inca o data!
O seara frumoasa.
Va multumesc pentru raspuns. Va pot spune ca in momentul in care am fost sa ne facem si noi asigurare, la cateva zile dupa eveniment, persoana care mi-a intocmit polita, care cunostea toata problema, ne-a spus, si citez: "uitati, ce bine a fost de dl. X, a primit deja toata suma asigurata, adica 4000ron, mai putin 1%". Deci proprietarul a primit banii a doua zi, inteleg din asta ca nu a prezentat societatii de asigurari documente care sa ateste reparatii.
Apoi, procesul verbal de constatare a daunelor este atasat invitatiei la conciliere pe care am primit-o prin posta. In acest document sunt mentionate zugraveli in mai multe camere, afectate 100% (in doua starturi) si parchet intr-o camera afectat 60%, ..mai jos, la rubrica - evaluare la pretul pietei nu este trecut nimic.
Inundatia s-a produs din baia apartamentului meu, un racord care facea legatura intre ghena si bateria de la chiuveta s-a rupt. Mama mea, care locuieste acolo a semnat in ziua respectiva, luata pe sus de agitatie, o hartie prin care spune ca intr-adevar inundatia a pornit din baia noastra, fara intentie (dovata fiind daunele incomparabil mai mari pe care le-a suportat apartamentul nostru). Nimic altceva, adica nu si procesul verbal de constatare a daunelor. Pot spune ca atat eu, cat si alti doi martori, altii decat cei mentionati in procesul verbal, am vazut apartamentul avariat si imediat, si la cateva zile dupa, cand urmele inundatiei nu se mai puteau vedea decat la muchiile dintre pereti si tavan in doua camere. Parchetul era intact. Toate aceste aspecte mai pot fi acum contestate? Pot la conciliere sa aduc niste declaratii scrise ale martorilor pentru a pune in tema societatea de asigurari ca pot veni cu martori care pot declara ca evaluarea a fost incorecta? Mai important insa, sau asa imi pare mie acum,..poate societatea de asigurari sa imi solicite recupererea banilor fara niste chitante din partea pagubitului? In contractul pe care eu il am cu societatea scrie foarte clar ca reparatiile se deconteaza pe baza de chitante, facturi, nu se dau banii in avans. Deci nu se dau bani pe baza unei evaluari, ci pe baza de documente justificative. Asa este contractul standard. Asta ma nelamureste. De asemenea am solicitat oferte deja de la firme de constructii, la pretul pietei pentru daunele consemnate in procesul verbal (adica 100% zugraveli si parchet) iar suma este la jumatete fata de cea solicitata de societate. Mai mult, suprafetele "afectate" trecute in procesul verbal sunt mai mari decat suprafata efectiva a camerelor! Diferenta fata de realitate este de 63mp (am putut verifica aceste suprafete pentru ca apartamentele sunt identice).
As mai intreba, din experienta dumneavoastra, la conciliere am sanse sa ma inteleg efectiv cu societatea de asigurari, sau reducerea cuantumului daunelor se poate stabili numai dupa o "confruntare" in instanta?

Va multumesc inca o data pentru raspuns, pentru atentie si rabdarea de a-mi raspunde. Problema ma depaseste si ma socheaza pentru ca la momentul respectiv am avut discutii cu reprezentati ai societatii carora le-am spus ca voi trimite in intampinare o scrisoare prin care voi anunta societatea de toate cele de mai sus, iar dansii, foarte amabili, m-au linistit ca nu va fi cazul, ca nu asa procedeaza, ca societatea isi preia riscul. Spre nenorocul meu i-am ascultat iar acum am primit somatia de plata, ma rog, invitatie la conciliere prin achitarea in 15 zile a sumei respective!
pe scurt: in luna mai am inundat apartamentul de la etajul inferior (s-a rupt un racord la baie, noaptea), nu aveam asigurare, in schimb proprietarul apartamentului de jos avea. Un agent al firmei de asigurari a venit la mine sa imi solicite sa scriu pe o foaie ce s-a intamplat - am relatat cum s-a rupt un racord si am semnat (nu era un formular). S-a facut o evaluare a daunelor de catre agent, la care nu am fost prezenta, deci nu mi-am insusit acel proces verbal. A doua zi deja proprietarului i se facea plata de 4000 ron - adica valoarea maxima la care era asigurat. Azi am primit invitatie la conciliere- adica sunt somata sa achit 4000 ron in 15 zile.
Intrebarea mea este - cum pot contesta aceasta suma? la respectiva invitatie este anexat procesul verbal in care este scris ca zugraveala (in 2 straturi!!!) a fost avariata 100% in toata casa - lucru pe care eu nu l-am constatat la momentul in care am fost sa vad si eu ce s-a intamplat. Suma mi se pare absolut aberanta!
Apoi, a doua intrebare ar fi: societatea de asigurari cum a putut face plata daunelor pe loc catre proprietar, fara sa ii solicite acestuia niste documente din care sa reiasa valoarea reparatiilor? De fapt, intrebarea mea ar fi: e posibil ca societatea de asigurai sa imi ceara mie suma maxima la care era facut contractul lor, si nu o suma care sa reiasa din niste documente, chitante, facturi ...eu platesc sumele la care s-au inteles ei sau ceea ce am provocat? Cum sa procedez - sa merg la conciliere si sa cer lamuriri sau sa astept sa ma dea in judecata firma de asigurari pe mine? :(
va multumesc.