avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 500 soluții astăzi
Forum Activitate gomadear

Activitate gomadear

Am o intrebare referitoare la urmatoarea situatie: un fost angajat da in judecata firma angajatoare pentru un conflict de munca, la tribunalul pe raza caruia isi are domiciliul fostul angajat.

Am gasit mai jos urmatoarele specificatii referitoare la competenta teritoriala in cazul societatilor comerciale:

Astfel, anumite cereri deroga de la regulile generale de competenta teritoriala (conform careia cererea se introduce ca regula la instanta de la domiciliul sau resedinta paratului), pentru ca se are in vedere obiectul lor. Asa sunt cererile privind imobilele, cererile din materia mostenirii, cererile care privesc societatile.
In fine, atunci cand cererea priveste o societate, fie ea civila, ori comerciala, pana la lichidarea in fapt a acesteia, este competenta sa judece cererile instanta de la locul unde societatea isi are sediul principal. Nu se aplica aceasta regula pentru actiunile formulate de terti impotriva societatii si nici in cazul actiunilor formulate de societate impotriva unui tert.

Intrebarea mea este daca din punct de vedere procedural, actiunea trebuia inaintata la tribunalul pe raza caruia isi are sediul principal societatea comerciala sau este in legal ca actiunea sa fie admisa la tribunalul pe raza caruia domiciliaza fostul angajat?

In acest caz, fostul angajat se considera a fi tert?
Multumesc din nou. Doream sa evit obtinerea permisului de munca. Am sa ma interesez la biroul de permise de munca daca se elibereaza asa ceva pentru o persoana care isi va desfasura activitatea in strainatate.

Inteleg ca procesul de angajare este identic cu cel pentru personalul de origine romana, cu obtinerea permisului de munca.

Speram sa existe o posibilitate de a angaja direct fara a fii obligat sa obtin permisul de munca.
Multumesc pentru clarificare, dar nu ma ajuta. Strainul NU va lucra pe teritoriul Romaniei, ci doar va fi angajat de firma din Romania. Activitatea se va desfasura intr-o tara din Africa.
Firma A este din Romania. B provine dintr-o tara non-UE si va lucra tot intr-o tara non-UE.
Sunt interesat sa aflu ce prevede legislatia din Romania in vederea angajarii unei persoane straine, care sa nu activeze in Romania - deci sa nu fie nevoie de permis de lucru, ci sa lucreze intr-o tara terta. Aceasta tara nu este membra a Uniunii Europene. In principiu este vorba de un expat care sa fie angajat cu forme legale in Romania.