avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 411 soluții astăzi
Forum Activitate remus_romeo

Activitate remus_romeo

Buna ziua. Am si eu o intrebare legata de termenul de prescriptie al certificatului de mostenitor din 1972 care atribuie o cota de 1/4 din cateva terenuri pe care le-a stapanit bunicul meu sorei acestuia. Bunicul decedat, sora traieste...acum la succesiune trebuie chemata si sora bunicului? Acesta a figurat in ROL cu intreaga suprafata din fiecare teren. Multumesc anticipat!
baietzika a scris:

deci dvs veniti la mostenire prin reprezentare pt tatal dvs. tatal dvs si cu sora lui aveau dreptul la 1/2 fiecare din bunurile parintilor. ambii sunt mostenitori rezervatari deci acele testamente incalca rezerva de mostenire deci nu sunt valabile. problema se pune daca tatal dvs cunostea existenta acelor testamente pt ca intervine termenul de prescriptie(6 luni de la deschiderea succesiunii unde s-au prezentat desigur testamentele.) deci 1/2 se imparte intre voi cei trei frati. notarul a refuzat pt ca il obliga legea sa va respecte rezerva testamentara. situatia dvs se poate rezolva doar in instanta.


Testamentele sunt facute la 5 ani dupa moartea tatalui nostru. Apoi nu-mi este foarte clar cum se procedeaza, inteleg ca s-a incalcat rezerva succesorala, dar s-ar putea ca aceasta sa fie refacuta din unele bunuri testate fara a lovi de nulitate testamentul. Ideea este ca ne-am dori cota parte din 2 terenuri, pentru ca doar acolo as putea construi in viitor o casuta, restul terenurilor fiind greu accesibile si lipsite de utilitati.
Am contactat astazi un avocat care a spus din capul locului ca va dura mult acest proces si am solicitat de la notariat si judecatorie dosarele pentru a face copii.
O sa aflu mai multe la urmatoarea intalnire vineri. Multumesc pentru raspuns.

In legatura cu termenul de prescriptie as dori cateva lamuriri (nu mai am rabdare pana vineri). Mentionez ca tatal era decedat iar noi am aflat de testament doar verbal la notariat (nu l-am vazut pana acum cateva zile cand am primit citatia). De la data intocmirii certificatului de mostenitor pana astazi au trecut 8 luni...
Notarul mi-a comunicat ca i se cerea anularea certificatului legal si recunoasterea succesiunii testamentare (adica sa afirme in scris ca recunoastem testamentul).
Motivul invocat este acela ca succesiunea s-a facut legal (desi in certificatul de mostenitor este mentionata calitatea dansei de legatar cu titlu particular). Solicita deasemenea iesirea din indiviziune asupra bunurilor ce nu au fost testate.

Succesiunea s-a facut dupa moartea bunicului si pt. bunica. In certificatul de mostenitor fiind trecute "de pe urma defunctilor ....... si ..... au ramas urmatoarele bunuri si urmatorii mostenitori...". Natura succesiunii legala, cotele fiind 3/6 parti matusa si 1/6 parti fiecare dintre noi.
In actiunea catre jud. este mentionat ca a cerut ulterior notarului anularea certificatului de mostenitor, acesta refuzand "cu toate ca acesta avea cunostinta de testamentele pe care autorii le-au lasat in favoarea mea inseland astfel increderea pe care acestia i-au acordat-o atunci cand au intocmit testamentele in biroul sau."
Ce ma nedumereste este faptul ca pana la incidentul cu refuzul anularii certificatului puteam jura ca sunt prieteni si totusi de ce a refuzat acesta?
Multumesc pentru lamuriri. In curand o sa fac un imprumut si o sa contactez si un avocat sa vad ce este de facut. Cu expertize si termene care se intind, probabil ani de zile, s-ar putea sa ies in pierdere. Totusi o voi face, am copilarit acolo..
Buna ziua. Sunt citat impreuna cu cei 2 frati intr-un proces pentru dezbaterea succesiunii de catre matusa noastra (sora tatalui meu decedat in 2003).
In anul 2009 a decedat bunica noastra (mama tatalui nostru) iar in 2010 si bunicul.
La cateva luni ne-am intalnit la notar pentru succesiune (initiativa matusii) si ne-am inteles ca noua sa ne revina 500mp din 1780mp in curtea casei + 2 terenuri insumand 15000mp dintr-o masa succesorala de 235000mp. In aceeasi zi matusa a solicitat sa ne intalnim la notar unde a incercat sa ne ofere o suma de bani pentru cei 500mp din curtea casei lucru pe care l-am refuzat (gandindu-ma sa ridic o casuta pe acel teren). Nereusind sa ne intelegem am solicitat notarului certificat de mostenitor. Mentionez ca atunci am aflat, pe cale verbala, de la matusa noastra ca in anul 2008 ambii bunici i-au lasat prin testament toate terenurile, mai putin 2 terenuri care sunt in indiviziune cu sora bunicului (care este in viata) dupa cum urmeaza: 12/16 din 4000mp si 14/16 din 5000mp + o suprafata de 11700mp in cadrul unei obste si un grajd pe unul din terenuri (acestea prin omitere probabil deoarece matusa isi doreste foarte mult terenul pe care se afla aceasta constructiie datorita amplasamentului sau la drumul comunal). Testamentele sunt autentice si probabil facute la staruinta matusii noastre, desi bunicul il ruga pe fratele meu cu 2 luni inaintea decesului sa ramana in casa batraneasca si sa-i duca numele mai departe.
Cererile din actiunea matusii sunt:
1) Anularea partiala a certificatului de mostenitor, in sensul de a se constata ca succesiunea s-a deferit atat legal cat si testamentar pentru dansa iar pentru noi doar legal
2)Iesirea din indiviziune asupra averii ramase de pe urma autorilor pe bunurile cuprinse in cadrul mostenirii legale, asa cum voi arata mai jos.
........si apoi arata ca nu au ramas netestate decat o constructie, cei 11700mp de la obste si cotele de 14/16 si 12/16 din terenurile pe care le-am descris mai sus ca fiind in indiviziune cu sora bunicului.
3)Anularea certificatului de mostenitor, ca urmare a constatarii calitatii dansei de legatar cu titlu particular, in ceea ce priveste stabilirea cotelor succesorale, numai cu raportare la bunurile ce nu au fost testate. (eu intelegand din acest ultim punct exact contrariul a ceea ce doreste dansa, probabil o greseala de redactare)

Acum as dori cateva pareri referitor la rezerva succesorala sau orice mi-ar putea fi de ajutor pana la contactarea unui avocat. Multumesc!
Daca nu am reusit sa ofer detalii utile cauzei (neavand deloc cunostinte juridice) revin cu lamuriri.