baietzika a scris:
deci dvs veniti la mostenire prin reprezentare pt tatal dvs. tatal dvs si cu sora lui aveau dreptul la 1/2 fiecare din bunurile parintilor. ambii sunt mostenitori rezervatari deci acele testamente incalca rezerva de mostenire deci nu sunt valabile. problema se pune daca tatal dvs cunostea existenta acelor testamente pt ca intervine termenul de prescriptie(6 luni de la deschiderea succesiunii unde s-au prezentat desigur testamentele.) deci 1/2 se imparte intre voi cei trei frati. notarul a refuzat pt ca il obliga legea sa va respecte rezerva testamentara. situatia dvs se poate rezolva doar in instanta.
Testamentele sunt facute la 5 ani dupa moartea tatalui nostru. Apoi nu-mi este foarte clar cum se procedeaza, inteleg ca s-a incalcat rezerva succesorala, dar s-ar putea ca aceasta sa fie refacuta din unele bunuri testate fara a lovi de nulitate testamentul. Ideea este ca ne-am dori cota parte din 2 terenuri, pentru ca doar acolo as putea construi in viitor o casuta, restul terenurilor fiind greu accesibile si lipsite de utilitati.
Am contactat astazi un avocat care a spus din capul locului ca va dura mult acest proces si am solicitat de la notariat si judecatorie dosarele pentru a face copii.
O sa aflu mai multe la urmatoarea intalnire vineri. Multumesc pentru raspuns.
In legatura cu termenul de prescriptie as dori cateva lamuriri (nu mai am rabdare pana vineri). Mentionez ca tatal era decedat iar noi am aflat de testament doar verbal la notariat (nu l-am vazut pana acum cateva zile cand am primit citatia). De la data intocmirii certificatului de mostenitor pana astazi au trecut 8 luni...
Notarul mi-a comunicat ca i se cerea anularea certificatului legal si recunoasterea succesiunii testamentare (adica sa afirme in scris ca recunoastem testamentul).