avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 568 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune legala sau testamentara?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune legala sau testamentara?

Buna ziua. Sunt citat impreuna cu cei 2 frati intr-un proces pentru dezbaterea succesiunii de catre matusa noastra (sora tatalui meu decedat in 2003).
In anul 2009 a decedat bunica noastra (mama tatalui nostru) iar in 2010 si bunicul.
La cateva luni ne-am intalnit la notar pentru succesiune (initiativa matusii) si ne-am inteles ca noua sa ne revina 500mp din 1780mp in curtea casei + 2 terenuri insumand 15000mp dintr-o masa succesorala de 235000mp. In aceeasi zi matusa a solicitat sa ne intalnim la notar unde a incercat sa ne ofere o suma de bani pentru cei 500mp din curtea casei lucru pe care l-am refuzat (gandindu-ma sa ridic o casuta pe acel teren). Nereusind sa ne intelegem am solicitat notarului certificat de mostenitor. Mentionez ca atunci am aflat, pe cale verbala, de la matusa noastra ca in anul 2008 ambii bunici i-au lasat prin testament toate terenurile, mai putin 2 terenuri care sunt in indiviziune cu sora bunicului (care este in viata) dupa cum urmeaza: 12/16 din 4000mp si 14/16 din 5000mp + o suprafata de 11700mp in cadrul unei obste si un grajd pe unul din terenuri (acestea prin omitere probabil deoarece matusa isi doreste foarte mult terenul pe care se afla aceasta constructiie datorita amplasamentului sau la drumul comunal). Testamentele sunt autentice si probabil facute la staruinta matusii noastre, desi bunicul il ruga pe fratele meu cu 2 luni inaintea decesului sa ramana in casa batraneasca si sa-i duca numele mai departe.
Cererile din actiunea matusii sunt:
1) Anularea partiala a certificatului de mostenitor, in sensul de a se constata ca succesiunea s-a deferit atat legal cat si testamentar pentru dansa iar pentru noi doar legal
2)Iesirea din indiviziune asupra averii ramase de pe urma autorilor pe bunurile cuprinse in cadrul mostenirii legale, asa cum voi arata mai jos.
........si apoi arata ca nu au ramas netestate decat o constructie, cei 11700mp de la obste si cotele de 14/16 si 12/16 din terenurile pe care le-am descris mai sus ca fiind in indiviziune cu sora bunicului.
3)Anularea certificatului de mostenitor, ca urmare a constatarii calitatii dansei de legatar cu titlu particular, in ceea ce priveste stabilirea cotelor succesorale, numai cu raportare la bunurile ce nu au fost testate. (eu intelegand din acest ultim punct exact contrariul a ceea ce doreste dansa, probabil o greseala de redactare)

Acum as dori cateva pareri referitor la rezerva succesorala sau orice mi-ar putea fi de ajutor pana la contactarea unui avocat. Multumesc!
Daca nu am reusit sa ofer detalii utile cauzei (neavand deloc cunostinte juridice) revin cu lamuriri.
Cel mai recent răspuns: remus_romeo , utilizator 21:20, 12 Ianuarie 2011
Scuze ca nu sunt avocat (inca), dar incerc sa-ti ofer cateva informatii care poate te ajuta. Rezerva succesorala a descendentilor (copii) este in cota de 2/3 din masa succesorala si se imparte egal la numarul de copii. Daca tatal dvs a decedat inaintea autorilor sai , dvs veniti la succesiune in locul tatalui dvs prin reprezentare. Testamentul nu poate incalca rezerva succesorala. Ati putea sa lamuriti daca dupa moartea bunicii ati facut acceptarea mostenirii si de ce matusa nu a venit in fata notarului cu testamentul, acceptand atunci cotitatea stabilita de notar.
Succesiunea s-a facut dupa moartea bunicului si pt. bunica. In certificatul de mostenitor fiind trecute "de pe urma defunctilor ....... si ..... au ramas urmatoarele bunuri si urmatorii mostenitori...". Natura succesiunii legala, cotele fiind 3/6 parti matusa si 1/6 parti fiecare dintre noi.
In actiunea catre jud. este mentionat ca a cerut ulterior notarului anularea certificatului de mostenitor, acesta refuzand "cu toate ca acesta avea cunostinta de testamentele pe care autorii le-au lasat in favoarea mea inseland astfel increderea pe care acestia i-au acordat-o atunci cand au intocmit testamentele in biroul sau."
Ce ma nedumereste este faptul ca pana la incidentul cu refuzul anularii certificatului puteam jura ca sunt prieteni si totusi de ce a refuzat acesta?
Multumesc pentru lamuriri. In curand o sa fac un imprumut si o sa contactez si un avocat sa vad ce este de facut. Cu expertize si termene care se intind, probabil ani de zile, s-ar putea sa ies in pierdere. Totusi o voi face, am copilarit acolo..
remus_romeo a scris:

In curand o sa fac un imprumut si o sa contactez si un avocat ...

Doriti sa consultati initial pe vreunul din America? :)

remus_romeo a scris:

In actiunea catre jud. este mentionat ca a cerut ulterior notarului anularea certificatului de mostenitor, acesta refuzand "cu toate ca acesta avea cunostinta de testamentele pe care autorii le-au lasat in favoarea mea inseland astfel increderea pe care acestia i-au acordat-o atunci cand au intocmit testamentele in biroul sau."

:rofl: :rofl: Pe lumea ..."de unde a fugit toata durerea si-ntristarea" (parca asa zice la slujba de-nmormantare) ma gandesc ca pe ei nu i-o mai durea ce incredere zic unii ca le-ar fi fost inselata.

Ma rog, nu-i chiar genul de cauza de tratat cu zambete, dar, ...zau daca am priceput!...Ce cauza de nulitate invoca? Faptul ca a descoperit in buzunarul din stanga un testament pe care-l tinea in buzunarul din dreapta ... dand vina pe notar ca nu i l-a scos de acolo?

Atacarea certificatului de mostenitor de catre mostenitorii prezenti la notar este posibila pe motivul ca vointa lor a fost viciata prin eroare, dol sau violenta (vicii de consimtamant) caci el este rezultatul acordului de vointa a celor care au consimtit la toate mentiunile din el.
Ultima modificare: Miercuri, 12 Ianuarie 2011
romascanu, moderator
Motivul invocat este acela ca succesiunea s-a facut legal (desi in certificatul de mostenitor este mentionata calitatea dansei de legatar cu titlu particular). Solicita deasemenea iesirea din indiviziune asupra bunurilor ce nu au fost testate.

deci dvs veniti la mostenire prin reprezentare pt tatal dvs. tatal dvs si cu sora lui aveau dreptul la 1/2 fiecare din bunurile parintilor. ambii sunt mostenitori rezervatari deci acele testamente incalca rezerva de mostenire deci nu sunt valabile. problema se pune daca tatal dvs cunostea existenta acelor testamente pt ca intervine termenul de prescriptie(6 luni de la deschiderea succesiunii unde s-au prezentat desigur testamentele.) deci 1/2 se imparte intre voi cei trei frati. notarul a refuzat pt ca il obliga legea sa va respecte rezerva testamentara. situatia dvs se poate rezolva doar in instanta.

Alte discuții în legătură

Informatii succesiune Moni_Galati87 Moni_Galati87 Buna ziua, As avea nevoie de cateva lamuriri cu privire la succesiune. Tatal meu a decedat in 2018, s-a facut succesiune pe bunurile pe care stiam ca le ... (vezi toată discuția)
Testament Lily_yo Lily_yo Tatal meu impreuna cu sora lui locuiesc intr-un imobil mostenit de la tatal lor,decedat in urma cu 60 ani.Nu au iesit din indiviziune si nici nu detin actele ... (vezi toată discuția)
Bunica mi-a făcut testament pe toate bunurile ei, dar mai sunt moștenitori în afară de mine. care vor fi cotele în acest caz? maia andrei maia andrei Buna ziua! Bunica mea a fost proprietara unei case bătrânești + 1000 m teren si in câmp are 1 hectar . Bunica mi -a lăsat prin testament toate bunurile ei ... (vezi toată discuția)