Trebuie sa vezi ce prevede statutul referitor la vinzarea actiunilor. In principiu la societatile pe actiuni de tip inchis (actiunile nu sunt cotate si tranzactionate pe piata valorilor mobiliare si nr. actionarilor este mai mic de 50) trebuie sa notifici societatea despre intentia de vinzare. Nu-mi este clar daca trebuie sa notifici si fiecare actionar in parte sau cade in sarcina societatii sa faca acest lucru, tinind cont de faptul ca nu cunosti toti actionarii cu adresele lor. Rog sa intervina si altii daca sunt in tema cu acest aspect ! Prin notificare acorzi si dreptul de preemtiune actionarilor existenti pentru cumpararea actiunilor.Abia dupa trecerea perioadei de exprimare a dreptului de preemtiune (in general 30 zile, vezi ce prevede statutul) poti vinde la terte persoane din afara actionariatului. Daca ai gasit cumparatorul si v-ati inteles asupra pretului si daca actiunile sunt nominative emise in forma materiala, dreptul de proprietate se transmite prin declaratie facuta in registrul actionarilor semnata de ambele parti si prin mentiunea facuta pe titlu. Nu cred ca e nevoie de incheierea unui contract de cesiune. Comentati.
Referitor la impozitul pe venitul (eventual pe cistigul) obtinut de actionar din vanzarea actiunilor detinute la o SA de tip inchis habar nu am de acest aspect. Dar mergand pe principiul ca "orice venit se impoziteaza" ar trebui. Cine? si cum se calculeaza? Stie cineva? Comentati.
Sunt actionar la o SA de tip inchis (actiunile nu sunt cotate si tranzactionate pe piata de valori mobiliare). Societatea a contractat un credit (linie de credit) de la o banca fara hotararea AGA. Nici macar n-a fost convacata AGA pentru informarea, discutarea si obtinerea acordului actionarilor. Valoarea creditului este aproximativ de 10 ori mai mare decat capitalul social. Banca, in momentul acordarii creditului pe linga constituirea de garantii imobiliare reale a solicitat si BO avalizate de la actionarii (ca persoane fizice) care impreuna detin 50 plus 1 din capitalul social. Societatea a ajuns in imposibilitatea de a plati ratele lunare respectiv de a returna creditul. Momentan este intr-o perioada de gratie acordata de banca pentru redresare si gasirea unor solutii de rambursare a creditului.
Intrebari: 1.Avind in vedere ca, creditul a fost acordat in conditii nelegale (fara hotarare AGA), societatea nu are perspectiva de redresare ca sa poata rambursa creditul si se va ajunge la executarea garantiilor constituite, actionarii minoritari mai au vreo posibilitate de a se opune executarii garantiilor imobiliare?
2.BO avalizate de actionarii majoritari ca persoane fizice au valoare juridica fara semnatura sotiilor?