avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 566 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Vinzare actiuni detinute la o SA de tip inchis
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Vinzare actiuni detinute la o SA de tip inchis

Sunt actionar la o societate pe actiuni de tip inchis (46 actionari) si doresc sa vind actiunile detinute. Ce formalitati trebuie sa indeplinesc pentru a efectua aceasta tranzactie in mod legal ? Trebuie sa platesc impozit pe venitul obtinut din vinzarea actiunilor? Daca da, cum se procedeaza?
Cel mai recent răspuns: kappauser , utilizator 22:56, 13 Ianuarie 2011
Trebuie sa vezi ce prevede statutul referitor la vinzarea actiunilor. In principiu la societatile pe actiuni de tip inchis (actiunile nu sunt cotate si tranzactionate pe piata valorilor mobiliare si nr. actionarilor este mai mic de 50) trebuie sa notifici societatea despre intentia de vinzare. Nu-mi este clar daca trebuie sa notifici si fiecare actionar in parte sau cade in sarcina societatii sa faca acest lucru, tinind cont de faptul ca nu cunosti toti actionarii cu adresele lor. Rog sa intervina si altii daca sunt in tema cu acest aspect ! Prin notificare acorzi si dreptul de preemtiune actionarilor existenti pentru cumpararea actiunilor.Abia dupa trecerea perioadei de exprimare a dreptului de preemtiune (in general 30 zile, vezi ce prevede statutul) poti vinde la terte persoane din afara actionariatului. Daca ai gasit cumparatorul si v-ati inteles asupra pretului si daca actiunile sunt nominative emise in forma materiala, dreptul de proprietate se transmite prin declaratie facuta in registrul actionarilor semnata de ambele parti si prin mentiunea facuta pe titlu. Nu cred ca e nevoie de incheierea unui contract de cesiune. Comentati.
Referitor la impozitul pe venitul (eventual pe cistigul) obtinut de actionar din vanzarea actiunilor detinute la o SA de tip inchis habar nu am de acest aspect. Dar mergand pe principiul ca "orice venit se impoziteaza" ar trebui. Cine? si cum se calculeaza? Stie cineva? Comentati.
In general la SA mici , actionarii se cunosc intre ei. Cel mai corect este insa notificarea societatii, cu rugamintea de a transmite tuturor oferta de preluare a actiunilor.
Insa SA de tip inchis nu are limitarea numarului actionarilor la 50 (nu exista nici o prevedere legala, eu cel putin nu am gasit nici una)

Nu este nevoie de contract scris, este insa recomandata. Insa nu trebuie facut nici la notar nici la avocat.

Impozitul pe castig este de 16% indiferent de cate vreme au fost detinute actiunile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Actiuni la purtator la s.a. C-tin C-tin S.A. cu astfel de actiuni este de tip deschis / inchis? Stie cineva vreun act normativ de reglementare in cauza? Multumesc (vezi toată discuția)
Cesiune actiuni stefana122006 stefana122006 5 dintre actionarii unei societati pe actiuni doresc sa cesioneze actiunile lor unor terte persoane. In Statutul societatii se prevede ca, in caz. in care unul ... (vezi toată discuția)
Cumparare actiuni persoana fizica straina ddorin ddorin Buna ziua. O persoana fizica straina poate sa cumpere actiuni la un SA? Mentionez faptul ca SA-ul este o societate de tip inchis, vanzatorul este o persoana ... (vezi toată discuția)