avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 914 soluții astăzi

Joi, 27 martie, are loc evenimentul: Dreptul proprietății intelectuale în raport cu salariații - Aspecte practice și provocări actuale. Participă →

Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale cumparare actiuni persoana fizica straina
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

cumparare actiuni persoana fizica straina

Buna ziua.
O persoana fizica straina poate sa cumpere actiuni la un SA?
Mentionez faptul ca SA-ul este o societate de tip inchis, vanzatorul este o persoana juridica romana, actiunile reprezinta un pachet majoritar cca. 80%, capitalul social are si aport in natura constand in teren.

Cu respect
Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 16:53, 3 Aprilie 2009
Da, poate. Nu exista niciun impediment chiar daca societatea are teren in capitalul social.
Se poate ca o persoana fizica straina sa cumpere actiunile unui SA societate de tip inchis, numai sa intruneasca conditiile prevazute atat in Legea nr.31/1990, privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, cat si dispozitiile din statutul societatii.
Atentie insa la dreptul de preemtiune al actionarilor existenti!
Succes!
gabescu a scris:
Atentie insa la dreptul de preemtiune al actionarilor existenti!

De ce plecati de la prezumtia ca exista?
Pentru ca intotdeauna, la o societate de tip inchis, cesiunea actiunilor nu se face oricum. In majoritaea cazurilor exista o serie de dispozitii cuprinse in statutul societatii, care reglementeaza cesiunea actiunilor catre terti. Astfel este mai mult ca sigur, ca un asemenea drept(cel de preemtiune) sa fie necesar a se realiza mai inainte ca cedentul sa cesioneze actiunile sale altora decat actionarilor deja existenti la momentul lansarii anuntului" ca doreste sa-si vanda actiunile" .
Din experienta spun acest lucru, dar este posibil sa nu am in totalitate dreptate.
E drept, insa aici avem de raspuns la o intrebare pusa de user si eventualele presupuneri trebuie confirmate tot de acesta, altfel riscam ca dintr-un raspuns util sa provocam si mai multa nedumerire :) .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cesiune actiuni intr-o sa de tip inchis. alexandra_manolache alexandra_manolache X cumpara de la Y printr-un contract incheiat in forma autentica un stoc de sa zicem 5% actiuni dintr-o SA de tip inchis. In statul si in contractul de ... (vezi toată discuția)
Revizuire cote de participare la capital social la sa simyona simyona Buna ziua, Am si eu o sproblema juridica complexa, as spune eu, pe care vreau sa v-o expun, in speranta, ca ma veti ajuta cu identificarea unei solutii ... (vezi toată discuția)
Vinzare actiuni detinute la o sa de tip inchis vicuka vicuka Sunt actionar la o societate pe actiuni de tip inchis (46 actionari) si doresc sa vind actiunile detinute. Ce formalitati trebuie sa indeplinesc pentru a ... (vezi toată discuția)