avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 761 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale cumparare actiuni persoana fizica straina
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

cumparare actiuni persoana fizica straina

Buna ziua.
O persoana fizica straina poate sa cumpere actiuni la un SA?
Mentionez faptul ca SA-ul este o societate de tip inchis, vanzatorul este o persoana juridica romana, actiunile reprezinta un pachet majoritar cca. 80%, capitalul social are si aport in natura constand in teren.

Cu respect
Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 16:53, 3 Aprilie 2009
Da, poate. Nu exista niciun impediment chiar daca societatea are teren in capitalul social.
Se poate ca o persoana fizica straina sa cumpere actiunile unui SA societate de tip inchis, numai sa intruneasca conditiile prevazute atat in Legea nr.31/1990, privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, cat si dispozitiile din statutul societatii.
Atentie insa la dreptul de preemtiune al actionarilor existenti!
Succes!
gabescu a scris:
Atentie insa la dreptul de preemtiune al actionarilor existenti!

De ce plecati de la prezumtia ca exista?
Pentru ca intotdeauna, la o societate de tip inchis, cesiunea actiunilor nu se face oricum. In majoritaea cazurilor exista o serie de dispozitii cuprinse in statutul societatii, care reglementeaza cesiunea actiunilor catre terti. Astfel este mai mult ca sigur, ca un asemenea drept(cel de preemtiune) sa fie necesar a se realiza mai inainte ca cedentul sa cesioneze actiunile sale altora decat actionarilor deja existenti la momentul lansarii anuntului" ca doreste sa-si vanda actiunile" .
Din experienta spun acest lucru, dar este posibil sa nu am in totalitate dreptate.
E drept, insa aici avem de raspuns la o intrebare pusa de user si eventualele presupuneri trebuie confirmate tot de acesta, altfel riscam ca dintr-un raspuns util sa provocam si mai multa nedumerire :) .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cesiune actiuni intr-o sa de tip inchis. alexandra_manolache alexandra_manolache X cumpara de la Y printr-un contract incheiat in forma autentica un stoc de sa zicem 5% actiuni dintr-o SA de tip inchis. In statul si in contractul de ... (vezi toată discuția)
Revizuire cote de participare la capital social la sa simyona simyona Buna ziua, Am si eu o sproblema juridica complexa, as spune eu, pe care vreau sa v-o expun, in speranta, ca ma veti ajuta cu identificarea unei solutii ... (vezi toată discuția)
Vinzare actiuni detinute la o sa de tip inchis vicuka vicuka Sunt actionar la o societate pe actiuni de tip inchis (46 actionari) si doresc sa vind actiunile detinute. Ce formalitati trebuie sa indeplinesc pentru a ... (vezi toată discuția)