avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1115 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale revizuire cote de participare la capital social la SA
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

revizuire cote de participare la capital social la SA

Buna ziua,

Am si eu o sproblema juridica complexa, as spune eu, pe care vreau sa v-o expun, in speranta, ca ma veti ajuta cu identificarea unei solutii corecte.

O societate comerciala pe actiuni are 24 de actionari, persoane juridice. La momentul infiintarii s-a stipulat in actul constittiv faptul ca, periodic, cotele de participare la capitalul social al societatii se vor revizui in functie de anumiti parametrii, care se pot sau nu indeplini la sfarsitul perioadei de revizuire. Astfel, conform art. X din Actul Constitutiv , cotele de participare se revizuiesc din 5 in 5 ani in functie de..., conform art. Y, Z, W, in termen de 30 de zile de la data aprobarii de catre AGEA a cesiunii actiunilor.
Art. Y prevede faptul ca in caz de cesiune de actiuni, urmare a indeplinirii parametrilor, actionarii a caror cota s-a majorat au drept de preemtiune in limita cotei majorate in termen de 30 de zile de la data notificarii. Transferul in tot sau in parte a actiunilor catre terti se poate face numai cu aprobarea AGA si in conditiile stabilite de aceasta in masura in care niciunul dintre actionarii existenti nu doreste sa le cumpere.
Art. Z prevede faptul ca actiunile vor fi preluate de catre societate daca niciunul dintre actionari sau terti nu sunt interesati, urmand ca intr-un an acestea sa fie vandute unor noi solicitanti, in caz contrar, se va diminua capitalul social corespunzator cu nr. de actiuni;
Art. W prevede faptul ca refuzul indeplinirii obligatiilor prevazute la art. X atrage de drept suspendarea furnizarii de servicii de la societate catre actionarul respectiv;

Perioada de revizuire de 5 ani s-a incheiat , la finalul acesteia s-a constat ca sunt indepliniti parametrii respectivi si ca trebuie sa se faca revizuirea cotelor de participare la capitalul social. Se convoaca AGEA, se aproba cu 97% revizuirea cotelor de participare ,a cesiunii actiunilor, a pretului de transfer a actiunilor, a algoritmului de cesiune( adica cine vinde cui), etc., urmand ca cesiunea actiunilor sa se faca in termen de 30 de zile de la aprobare AGA, iar cesionarii sa notifice cedentilor intentia lor de a cumpara actiunile ce li se cuvin in urma revizuirii cotelor, in termen de 15 zile...

Unul dintre actionari care a participat la AGEA si a votat impotriva revizuirii cotelor si a cesiunii actiunilor, refuza, in calitate de cesionar sa cumpere actiunile care, potrivit algoritmului i s-ar fi cuvenit. El nu contesta algortimul sau nr. de actiuni care i se cuvin ci spune ca nu vrea sa le cumpere ca nu are bani.

Nu stiu daca are vreo relevanta, dar mentionez faptul ca actionarii sunt persoane juridice. De asemenea, mentionez faptul ca acesta este al treilea proces de revizuire a cotelor de participare la capital si pana acum nimeni nu a obiectat nimic. Societatea este foarte profitabila.

In situatia prezentata, ce se poate intampla? Poate actionarul respectiv sa refuze achizitia actiunilor respective? Nu ar trebui sa se supuna hotararii AGA care stabileste, in baza prevederilor actului constititiv, ca trebuie facuta revizuirea cotelor si, in consecinta, o cesiune de actiuni detinute la capitalul social al societatii? Hotararile AGA sunt opozabile si celor care au votat impotriva....

Unele pareri, exprimate in cadrul societatii, au fost ca actionarul respectiv nu poate fi obligat sa cumpere acele actiuni, insa atunci ce se va intampla cu ele? In actul constitutiv nu exista o procedura clara referitoare la situatia in care acestea nu s-ar cumpara de cattre cesionar.

Voi ce parere aveti?
Este obligat sau nu actionarul sa cumpere acele actiuni?
Daca nu, ce se va intampla cu acele actiuni, avand in vedere faptul ca in actul constitutiv nu exista o procedura clara pentru aceasta situatie?





Alte discuții în legătură

Probleme legate de o cesiune de actiuni Instantlife Instantlife Buna ziua, Avem o societate inchisa pe actiuni, cu actiuni nominative in forma dematerializata. Un actionar minoritar isi vinde pachetul de actiuni (sa ... (vezi toată discuția)
Porcedura majorarii capitalului social la societate pe actiuni (inchisa, fara subscriptie publica) ContSters93450 ContSters93450 Buna ziua ! As dori sa aflu, cu sprijinul comunitatii Avocatnet, actul normativ care prevede in detaliu procedura ce trebuie urmata la majorarea capitalului ... (vezi toată discuția)
Srl-majorare capital social. in ce termen? adela05 adela05 La un SRL, hotararea prin care se face majorare de capital social, trebuie sa fie o hotarare a adunarii generale sau extraordinare? De asemenea, tot la ... (vezi toată discuția)