avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 635 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Porcedura majorarii capitalului social la societate pe ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Porcedura majorarii capitalului social la societate pe actiuni (inchisa, fara subscriptie publica)

Buna ziua !
As dori sa aflu, cu sprijinul comunitatii Avocatnet, actul normativ care prevede in detaliu procedura ce trebuie urmata la majorarea capitalului social al unei societati comerciale pe actiuni (societate inchisa, unde doar actionarii au dreptul de a participa la majorare), intrucat nici din actul constitutiv si nici din Legea 31/1990 nu rezulta clar procedura exacta care urmata, iar daca nu exista o baza legala, care sunt pasii de urmat. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Georgeta Anghel (Rusu) , Avocat 13:25, 11 Mai 2010
Baza legala este Legea societatilor comerciale nr. 31/1990. ( art.207-220 si art.113-136)
Se convoaca Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor (AGEA), in baza art 113 lit .f)cu respectarea prevederilor 114, 115,116, 117,118 din lege.
Se solicita la Registrul Independent care va tine evidenta actionarilor, lista cu actionari si structura sintetica la data de referinta stabilita in convocator.
Trebuie avute in vedere urmatoarele:
- daca exista un actionar a carei suma cu care va participa la majorarea de capital, atunci in convocator veti trece ca se majoreaza capitalul cu o suma mai mare, astfel incat sa se respecte si dreptul de preemtiune ac celorlalti actionari , conform art 216 alin1 din Legea 31 ( se calculeaza raportat la capitalul existent prin regula de trei simpla
- se va acorda un drept de preemtiune tuturor actionarilor care nu trebuie sa fie mai mic de 30 de zile de la data publicarii Hotararii AGEA in Monitorul Oficial
- in convocator sa mentionati delegarea consiliului de administratie sau a administratorului unic, dupa caz, in vederea definitivarii majorarii capitalului social, in baza art. 114 alin.1, stabilindu-i-se atributiile: stabilirea sumei cu care se va majora capitalul social, anularea actiunilor nesubscrise si nevarsate, stabilirea noii structuri a actionariatului dupa majorare.
Se intruneste AGEA, se scrie procesul verbal si se emite Hotararea AGEA privind majorarea de capital social.
Se publica Hotararea AGEA la Monitorul Oficial prin intermediul ORC. Se urmareste la Monitor publicarea. De la data publicarii se pot varsa banii pentru actiunile subscrise in interirul termenului de preemtiune stabilit prin Hotarare
Dupa incheierea termenului de preemtiune, consiliul de administratie /administratorul unic emite o decizie in care arata suma cu care se majoareaza capitalul social, actiunile nevarsate anulate, si noua structura a capitalului social.
Se publica si aceasta decizie la Monitorul Oficial prin intermediul ORC, si apoi poate fi inregistrata mentiunea la ORC atasandu-se actele :
- hotararea AGa si dovada publicarii in MO a Hotarii AGA
- decizia CA si dovada publicarii acesteia in MO
- declaratia CA /administratorului unic din care sa reiasa ca impotriva Hotararii AGEA nu s-a formulat opozitie sau cerere in anulare
- dovada depunerii capitalului social
- balanta contabila inainte de majorare si dupa majorare, vizate de un expert contabil

Daca nu va descurcati, contactati-ma telefonic sau prin mesaj privat!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare actiuni catre societate (sa). adela05 adela05 Am o HAGEA a unui SA prin care 2 actionari vand catre SA 2% din capitalul social. Dupa ce depun AGEA la ORC, trebuie sa astept 2 luni (art 208 lg 31) si apoi ... (vezi toată discuția)
Probleme legate de o cesiune de actiuni Instantlife Instantlife Buna ziua, Avem o societate inchisa pe actiuni, cu actiuni nominative in forma dematerializata. Un actionar minoritar isi vinde pachetul de actiuni (sa ... (vezi toată discuția)
Transformarea unui s.a. in s.r.l. cand sunt 90 actionari bog.dan bog.dan Buna ziua, stiti cumva de o lege privind transformarea S.A. in S.R.L. cand sunt 90 actionari? Ma puteti indruma, sfatui ce sa fac pentru a putea face ... (vezi toată discuția)