avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 743 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Actiuni la purtator la S.A.
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Actiuni la purtator la S.A.

S.A. cu astfel de actiuni este de tip deschis / inchis? Stie cineva vreun act normativ de reglementare in cauza? Multumesc
Cel mai recent răspuns: C-tin , utilizator 23:22, 11 Februarie 2011
sunt mai multe acte normative in acest sens. O societate comerciala,pentru a putea fi incadrata in societate de tip deschis sau inchis,respectiv de a fi incadrata pe o piata reglemenata sau nu,trebuie sa indeplineasca anumite conditii impuse de regulamentele CNVM. Eventual reveniti cu numele societatii pentru a va indruma pertinent si obiectiv.
Actul normativ care reglementeaza tipul societatii este doar actul constitutiv al societatii si legea 31/90.

O societate pe actiuni este considerata ca fiind inchisa daca se impun prin actul constitutiv anumite restrictii la transferul/vanzarea/instrainarea actiunilor.

La SA cu actiuni nominative, numele actionarilor se inscrie in registrul actionarilor, astfel incat la instrainarea actiunilor este obligatorie inscrierea in registru.
Daca actul constitutiv prevede restrictii, atunci societatea are dreptul sa refuze inscrierea in registru, actionar (cu toate drepturile si obligatiile) ramane cel ce a incercat sa vanda, se poate vorbi de o societate inchisa.
Daca actul constitutiv nu contine restrictii la transmiterea actiunilor, atunci societatea este una de tip inchis.

Actiunile la purtator indica clar ca societatea este una de tip deschis, actiunile se transmit simplu, fara nici un fel de restrictii, societatea nu va stii niciodata cine sunt detinatorii actiunilor.
Actul constitutiv nu va contine nici un fel de restrictii intru-cat nu se poate exercita nici un control, si nici nu ar avea nici o logica, deoarece pentru a se putea exercita un control legislatia a oferit varianta actiunilor nominale.

In ceea ce priveste tranzactionarea pe o piata reglementata, este clar ca societatea trebuie sa fie una deschisa, dar se pot tranzactiona atat actiunile nominale cat si cele la purtator.
Ultima modificare: Vineri, 11 Februarie 2011
C-tin, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cesiune actiuni sa Elena070 Elena070 Buna ziua. Imi poate spune cineva ce documente se depun la Registrul Comertului in cazul cesiunii de actiuni intre actionarii unui SA? Va multumesc. (vezi toată discuția)
Vot in aga artimon artimon Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti daca este reglementat prin lege dreptul de -un vot pe actiune in cadru AGA sau actionarul si votul in cadru AGA. Va ... (vezi toată discuția)
Acte necesare pt inregistrare cesiune de actiuni herculeroco herculeroco In cazul cand un actionar cesioneaza actiunile sale catre o persoana din afara societatii, care ar fi actele necesare pt inregistrarea cesiunii in Registrul ... (vezi toată discuția)