Sunt actionar la o SA de tip inchis (actiunile nu sunt cotate si tranzactionate pe piata de valori mobiliare). Societatea a contractat un credit (linie de credit) de la o banca fara hotararea AGA. Nici macar n-a fost convacata AGA pentru informarea, discutarea si obtinerea acordului actionarilor. Valoarea creditului este aproximativ de 10 ori mai mare decat capitalul social. Banca, in momentul acordarii creditului pe linga constituirea de garantii imobiliare reale a solicitat si BO avalizate de la actionarii (ca persoane fizice) care impreuna detin 50 plus 1 din capitalul social. Societatea a ajuns in imposibilitatea de a plati ratele lunare respectiv de a returna creditul. Momentan este intr-o perioada de gratie acordata de banca pentru redresare si gasirea unor solutii de rambursare a creditului.
Intrebari: 1.Avind in vedere ca, creditul a fost acordat in conditii nelegale (fara hotarare AGA), societatea nu are perspectiva de redresare ca sa poata rambursa creditul si se va ajunge la executarea garantiilor constituite, actionarii minoritari mai au vreo posibilitate de a se opune executarii garantiilor imobiliare?
2.BO avalizate de actionarii majoritari ca persoane fizice au valoare juridica fara semnatura sotiilor?
Pentru a lua un credit societatea nu trebuie sa convoace AGA. Doar daca este prevazut in actul constitutiv este necesara convocarea AGA.
Asociatii/actiunarii nu sunt obligati sa semneze pentru garantarea creditului.
De obicei bancile impun administratorului obligatia de a raspunde personal pentru credit, intru-cat el este cel ce administreaza patrimoniul societatii, inclusiv creditul primit.
Daca imobilele apartin firmei sau ctionarilor care totusi au semnat pentru credit acestea vor putea fi executate, actionarii minoritari nu se pot opune.
BO au valoare juridica cu o semnatura. (Implicatiile si problemele care rezulta intre soti este alta problema)
1. Asociatii minoritari nu se pot opune executarii dar se pot intoarce cu actiune in regers impotriva administratorului deoarece le-au fost prejudiciate interesele
2.Da.Acordul celuilalt sot este necesar doar in cazul actele de dispozitie care micsoreaza patrimoniul comun
Simplu: trebuie AGA! Eu vad foarte simplu problema. Administratorul doar administreaza. Ce administreaza el? - Ceea ce decid asociatii - ei sunt cei ce fac parte din ADUNAREA GENERALA A ASOCIATILOR( ordinara sau extraordinara)..... aceasta adunare ia o decizie, decizie ce vine dusa la indeplinire de administratorul societatii. Administratorul nu poate semna contracte ce depasesc ca valoare 1/2 din capitalul social al societatii fara hotararea AGA.