avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 793 soluții astăzi
Forum Activitate fentzeliulian

Activitate fentzeliulian

Nu am primit totusi nici un raspuns referitor la ce am intrebat. Multumesc.

Amenda penala nu este prevazuta ca pedeapsa pentru infractiunea de inselaciune. In schimb puteti beneficia de prevederile art. 74 indice 1 Cod penal.
"Art. 74^1
In cazul savarsirii infractiunilor de gestiune frauduloasa, inselaciune, delapidare, abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, abuz in serviciu contra intereselor publice, abuz in serviciu in forma calificata si neglijenta in serviciu, prevazute in prezentul cod, ori a unor infractiuni economice prevazute in legi speciale, prin care s-a pricinuit o paguba, daca in cursul urmaririi penale sau al judecatii, pana la solutionarea cauzei in prima instanta, invinuitul sau inculpatul acopera integral prejudiciul cauzat, limitele pedepsei prevazute de lege pentru fapta savarsita se reduc la jumatate.
Daca prejudiciul cauzat si recuperat in aceleasi conditii este de pana la 100.000 euro, in echivalentul monedei nationale, se poate aplica pedeapsa cu amenda. Daca prejudiciul cauzat si recuperat in aceleasi conditii este de pana la 50.000 euro, in echivalentul monedei nationale, se aplica o sanctiune administrativa, care se inregistreaza in cazierul judiciar.
Dispozitiile prevazute la alin. 1 si 2 nu se aplica daca faptuitorul a mai savarsit o infractiune de acelasi gen, prevazuta de prezentul cod, intr-un interval de 5 ani de la comiterea faptei, pentru care a beneficiat de prevederile alin. 1 si 2."


Eu sunt victima unei inselaciuni de 15.000 de euro, la care inculpatul a primit in prima instanta o pedeapsa ce consta in amenda penala de 10.000 lei. Toate partile au facut apel (victima, inculpat, parchet). Din prejudiciu nu s-a restituit nici macar un cent.
Se poate cere rejudecarea dosarului in baza acestui articol?
Adica, sa ajungem la prima instanta iar, unde sa se simta obligat sa restituie prejudiciul in totalitate, pentru a putea beneficia de aceeasi pedeapsa?
Multumesc!
Multumesc.
Buna ziua!
Se poate primi amenda penala pentru infractiunea de inselaciune?
Va rog sa precizati care este incadrarea juridica actuala a infractiunii de inselaciune cu consecinte deosebit de grave comisa in anul 1999?
Multumesc!
Intra in discutie deoarece a intervenit o lege penala mai favorabila prin marirea plafonului consecintelor deosebit de grave (art. 146 C.P.), incadrarea juridica fiind micsorata de la 10 la 20 de ani la 3 -15 ani. Asadar, pedeapsa primita fiind 20 de ani se reduce in mod obligatoriu (conform art. 14 C.P.) la maximul prevazut de noua incadrare, respectiv la 15 ani. Astept comentariile unui profesionist juridic.
1.O infractiune de inselaciune cu prejudiciul de 100 de milioane comisa in anul 1999 si descoperita in 2011 ce incadrare juridica are?
2. Tinand cont ca in perioada respectiva avea incadrarea de la 10 ani la 20 de ani?
3. Majorarea plafonului pagubei materiale conform art. 146 Cod Penal se considera ca a intervenit o lege penala mai favorabila?

Deoarece in Decizia nr. VIII / 2007 a I.C.C.J. s-a stabilit ca modificarea privind ridicarea plafonului pagubei materiale (referire art. 146 Cod Penal) nu este identica cu intervenirea unei legi penale mai favorabile cum a stabilit I.C.C.J.
Deci nu exista nici o diferenta intre prevederile art. 13,14 si 15 care prevad aplicarea legii penale mai favorabile in conditiile in care s-a statuat faptul ca nu poate fi considerata modificarea art. 146 Cod Penal ca fiind o lege penala mai favorabila.
Aviz specialistilor in Drept Penal,
Multumesc,
Doamna avocat Gabriela, in Decizia nr VIII / 2007 pronuntata de I.C.C.J. s-a statuat faptul ca ridicarea plafonului prejudiciului pentru consecinte deosebit de grave (art. 146 C.P.) nu este identica cu intervenirea unei legi penale mai favorabile. Asadar, ridicarea plafonului nu inseamna intervenirea unei legi penale mai favorabile si nu schimba incadrarea juridica data faptei, nici in cazul in care infractiunea este in curs de judecata. Astept raspunsul dumneavoastra. Multumesc.
In atentia domnului avocat Claudiu Lascoschi, in Decizia nr VIII / 2007 modificarea cuantumului pagubei materiale (art. 146 C.P.) nu este identica cu cerinta de a fi intervenit o lege care prevede o pedeapsa mai usoara si nu poate schimba incadrarea juridica data faptei.
In speta, infractiunea savarsita in anul 1999, ce a produs consecinte deosebit de grave si era pedepsita cu inchisoare de la 10 la 20 ani, infractiune ce a fost descoperita in anul 2011, nu i se poate schimba incadrarea juridica deoarece modificarea cuantumului nu este identic cu cerinta de a fi intervenit o lege care prevede o pedeapsa mai usoara.
Astept raspunsul dumneavoastra.
Multumesc!
Infractiunea inselaciune, prejudiciul 100 de milioane, comisa in anul 1999, incadrare de la 10 la 20 de ani, descoperita in 2011.
Prin marirea plafonului la 2 miliarde (art. 146 C.P.) se schimba si incadrarea juridica, de la 10 la 20 de ani in incadrarea de la 3 la 15 ani?
Precizez ca fapta nu s-a prescris.