1.O infractiune de inselaciune cu prejudiciul de 100 de milioane comisa in anul 1999 si descoperita in 2011 ce incadrare juridica are?
2. Tinand cont ca in perioada respectiva avea incadrarea de la 10 ani la 20 de ani?
3. Majorarea plafonului pagubei materiale conform art. 146 Cod Penal se considera ca a intervenit o lege penala mai favorabila?
Deoarece in Decizia nr. VIII / 2007 a I.C.C.J. s-a stabilit ca modificarea privind ridicarea plafonului pagubei materiale (referire art. 146 Cod Penal) nu este identica cu intervenirea unei legi penale mai favorabile cum a stabilit I.C.C.J.
Deci nu exista nici o diferenta intre prevederile art. 13,14 si 15 care prevad aplicarea legii penale mai favorabile in conditiile in care s-a statuat faptul ca nu poate fi considerata modificarea art. 146 Cod Penal ca fiind o lege penala mai favorabila.
Aviz specialistilor in Drept Penal,
Multumesc,
Calcularea prejudicului are in vedere prejudiciul efectiv creat sau suportat de partea vatamata la anul de referinta si nu la momentul judecatii.
Daca valoarea prejudiciului creat era pe o incadrare juridica de consecinte deosebit de grave si apoi prejudiciul era mai scazut desi paguba efectiva era mult mai mare este normal sa se aiba in vedere prejudicul care privea consecintele deosebit de grave.
Va rog sa precizati care este incadrarea juridica actuala a infractiunii de inselaciune cu consecinte deosebit de grave comisa in anul 1999?
Multumesc!
1. Preliminarii
Principiile care guverneaza aplicarea legii penale in timp sunt menite sa dea solutii problemelor de interactiune a timpului cu faptele infractionale, adica sa determine legea penala aplicabila:
- cand infractiunea s-a savarsit si se judeca sub imperiul aceleiasi legi;
- cand fapta la data cand s-a savarsit nu era infractiune, dar o lege ulterioara o considera infractiune;
- cand fapta la data savarsirii era infractiune dar pana la judecarea ei ori exeecutarea pedepsei pronuntate pentru acea infractiune intervine o lege care scoate in afara licitului penal fapta comisa;
- cand fapta savarsita sub o lege este considerate infractiune, dar pana la judecarea ei definitive intervin una sau mai multe legi, care prevad fapta ca infractiune;
- cand dupa aplicarea definitive a pedepsei pentru o infractiune, intervine o lege noua care prevede o pedeapsa mai mica decat cea aplicata sub legea veche ori cu limite mai reduse decat legea veche;
- cand infractiunea se savarseste sub impeeriul unei legi penale temporare sin u este judecata pana la iesirea din vigoare a acesteia.
Raspunsuri la problemele de mai sus le gasim in principiile de aplicare a legii penale in raport cu timpul prevazut in codul penal roman art. 10-16
2. Principiul activitatii
Este un principiu de baza al apararii legii penale in timp, ce da expresie si decurge din principiul legalitatii, ce corespunde nevoilor de aparare sociala ca si al apararii drepturilor si libertatilor cetatenilor.
Potrivit acestui principiu legea penala se aplica infractiunilor savarsite in timpul cat ea se afla in vigoare.
Intrarea in vigoare a unei legi penale, de regula, coincide cu publicarea ei in Monitorul Oficial.
Intrarea in vigoare a unei legi penale poate avea loc si la o data ulterioara publicarii ei – cand se prevede o astfel de data in respectiva lege. Intrarea in vigoare a legii penale la o data ulterioara publicarii ei poate fi determinate de:
a) necesitatea creerii unui timp (vacatio legis – repausul legii) pentru a putea fi cunoscuta atat de destinatari cat si de catre organele de aplicare;
b) pentru a da posibilitate indivizilor sa se conformeze noilor exigente penale
faptul ca cititi cite ceva nu inseamna ca ati studiat vreo 7 ani prin facultati........parerea mea este ca trebuie sa consultati un avocat care sa va reprezinte. in cursul urmaririi penale cit si in timpul judecatii pot apare situatii despre care nu ati citit sau nu stiti si atunci ce faceti?!?! cereti un timp in care sa mai cosultati internetul?????