Pai, daca pledoaria nu va tine, exceptand calitatea ei, despre care prezum ca va fi buna, nu poate sa fie decat un alt motiv..ca nu vor, nu au curaj sau nu stiu..si in acest caz ajungem la CEDO.....
Buna ziua! Consider ca trebuiesc pregatite motivari care sa invoca principiul neretroactivitatii legii civile pentru cauzele deja aflate pe rolul instantelor inainte de publicarea in MO si respectvi, pentru cauzele introduse ulterior trebuiesc invocate prevederi nationale (Constitutia), prevederi europene (Conventia CEDO), prevederi internationale (Declaratia Universala a Drepturilor Omului). Eu voi invoca incalcarea principiului liberului acces la justitie, egalitatea de sanse ,proportionalitatea si discriminarea deoarece pentru persoane aflate in aceasi situatie au fost aplicate reguli diferite.
Am lansat discutia in ideea unor puncte de vedere fundamentate, motivate fie din punctul de vedere normativ, fie din punctul de vedere al aplicarii principiilor de drept..daca sunt si cred ca sunt texte de drept UE sau internationale care prevad ca in atare situatii se creaza o discriminare, un tratament inechitabil, diferentiat...se poate castiga
Constat trei situatii: 1. cei care au depus cereri inainte de declararea neconstitutuinalitatii art.5 si carora consider ca nu li se aplica decizia, aceasta neretroactivand, 2. cei care au depus dupa decizia curtii cereri in nume prorpiu pot schimba temeiul juridic si solicita pe drept comun, invocand si discriminarea care s/ar produce dc nu li s/ar acorda ac daune si 3. situatia celor care au depus cereri, in calitate de urmasi, dupa declararea art. neconstituional, pentru care inca nu stiu dc putem invoca un temei de drept national, dar cred ca tb fundamentata motivarea pe norme europene si internationale. Am dosare chiar pe fiecare dintre cele trei situatii prezentate.....in ceea ce priveste decizia in sine...consider ca din nou ne aflam intr/o situatie de lipsa a predictibilitati, continuitatii si logicii normative...
Inca nu am aprofundat subiectul..o voi face in cel mai scurt timp, momentan doar am citit deciziile din noiembrie...incalificabile din punctul de vederea la echilibrului si predictibilitati normative, insa, trebuie sa ne repliem si sa ne documentam...in ceea ce ma priveste, la prima vedere, consider ca in dosarele aflate pe rolul instantei nu retoactiveaza efectele deciziei si se aplica prevederile legii cadru art.5 declarat ulterior neconstitutional, iar pentru actiunile ce vor fi depuse sau au fost depuse ulterior declararii neconstitutionalitatii voi invoca, ca si temei legal dreptul comun, in cazul actiunii formulate direct de cel impotriva celui care s/a luat masura..mai greu va fi sa gandim un temei juridic adecvat pentru actiunile formulate dupa declararea neconstitutionalitatii textului amintit de catre urmasii celor impotriva carora s/au luat masurile in cauza....caci aici dreptul comun national nu permiteo astfel de formulare..