Este vorba despre Legea pensiilor( 19/2000 -valabila pana in decembrie,in prezent fiind in vigoare Legea 263/2010).Dupa 31.03.2001.Conform prevederilor legale, Declaratia nominala de asigurare sta la baza stabilirii stagiului de cotizare si punctajului mediu anual.
Astfel ca,angajatorii efectueaza plata drepturilor cuvenite pentru pensii si depun aceste declaratii.
Angajatorii elibereaza adeverinte privind salariile ,sporurile permanente sau conditiile de munca ,dar nu specifica , orele de noapte,orele suplimentare sau primele,pentru care se opreste totusi CAS.
Dilema este...caci Casele de pensii tot pe baza adeverintelor stabilesc pensiile.Daca nu s-au avut in vedere aceste contributii la stabilirea pensiei,faceti o cerere in acest sens catre Casa de pensii.
Dar Casa de Pensii nu a luat in considerare(in cazul meu), la calculul pensiei veniturile realizate conform Declaratiei nominale de CAS, ci doar ce a rezultat din cele inscrise in Cartea de munca sau din adeverintele eliberate de angajator.Iar din acestea rezulta doar retributiile tarifare lunare si sporurile permanente,astfel ca unele venituri ,precum primele acordate conform CCM, pentru care s-a retinut CAS(dupa 1.04.2001),nu au fost luate in calcul.Am verificat aceasta conform stagiului de cotizare certificat de catre CNPP.
Cred ca sunt inca necesare acele adeverinte.
Buna ziua,
As avea o intrebare despre modul in care se iau in calculul pensiei, toate sumele pentru care s-a platit CAS de catre angajator.Este vorba despre primele primite conform CCM, dupa 2001,si care nu au fost trecute in Carnetul de munca.Apare astfel o diferenta intre punctajul anual din Buletinul de calcul si cel din Certificatul privind stagiu de cotizare emis de CNPAS.
Cum ma sfatuiti sa procedez in acest caz?Trebuie sa fac contestatie in instanta sau sa cer recalcularea CJP,pe baza certificatului emis?
Va multumesc.
Multumesc pentru raspuns.
Art.174 si art.178 din legea 263/2010 se refera doar la litigiile care se afla pe rolul instantelor si la cererile inregistrate pana la data intrarii in vigoare a noii legi.
Ce as putea sa invoc in cazul in care Casa Judeteana de Pensii ar considera in instanta, ca nu se mai aplica art.87 din legea 19/2000 si ca trebuia sa contest decizia la Comisia Centrala de Contestatii?
Buna ziua,
La sfarsitul lunii decembrie am primit decizia de pensie,pe care as vrea sa o contest.
Conform Lg.19/2000 aceasta poate fi contestata in instanta in termen de 45 zile(asa cum scrie si pe decizie).
De la 1 ianuarie se aplica noua lege a pensiilor si contestatia se poate face la Comisia Centrala de Contestatii din cadrul CNPP in termen de 30 zile.
In aceste conditii,va rog sa-mi spuneti,unde pot depune contestatia?
Multumesc.