In primul rand multumesc pentru raspuns. Dar, daca se poate as vrea niste lamuriri suplimentare.
1) Care ar fi conditiile de validitate ale contractului de donatie care trebuiesc respectate pentru a nu intereveni nulitatea?
2) Prezentul contract este de vanzare-cumparare pentru care vanzatorii (parintii) si-au rezervat un drept de abitatie viager. In consecinta acest contract poate fi atacat astfel incat sa am si eu drept asupra apartamentului la moartea lor? Este corect din punct de vedere legal (sora mea nu avea cum sa cumpere apartamentul deoarece nu avea nici un venit in acel moment)?
3) Care ar fi rezerva succesorala in cazul meu? Conteaza valorile imobilelor in cazul acesta (fac specificatia ca valorile imobilelor sunt mult diferite si anume: unul 500 milioane si celalalt 1200 milioane; a ramas imobilul de 500 milioane)?
4) Daca rezerva succesorala a fost afectata la deschiderea succesiunii, pot cere reductiunea liberalitatilor excesive (legate sau donatii). Deci, voi imparti tot ca si cand parintii nu ar fi instrainat nimic? Daca sora mea face investitii in cele doua imobile cu acordul parintilor, ea nu isi consolideaza dreptul la proprietate? Cum imi permit eu sa vin sa-mi cer drepturile dupa ce ea a facut investitii in imobile, crescandu-le astfel valoarea? Poate spune asta, corect?
5) Ai spus ca promisiunea de vanzare este un contract. Cum pot demonstra ca a existat o astfel de promisiune (discutia a avut loc intre noi patru)? Daca parintii mei refuza incheierea contractului eu le pot cere acest lucru pe cale legala (cat sunt inca in viata), in schimb pot cere daune interese. Eu vreau imobilul respectiv mai ales ca mi-ar prinde bine acest lucru; ce daune sa cer?
Multumesc anticipat.
In primul rand multumesc pentru raspuns. Vreau sa fac cateva precizari suplimentare.
Obligatia de intretinere se respecta iar sotia ramasa in viata beneficiaza de aceeasi ingrijire si ajutor ca si in trecut cand traia sotul ei. Parintii mei respecta conditiile contractuale dar ea este mereu nemultumita, amenintand chiar ca o sa atace contractul. Chiar daca parintii mei respecta conditiile contractul de intretinere ea poate avea succes in atacarea acestuia invocand diverse motive nereale?
P.S. Este un fel de joc de-a soarecele si pisica: unul spune ca a facut, celalalt spune ca nu.
Parintii mei, care sunt inca in viata, au avut la un moment dat un apartament, o casa si trei masini. Acum cativa ani, au dat sorei mele apartamentul prin act de vanzare-cumparare si una dintre masini (la acea data sora mea era studenta si nu avea nici un venit cu ajutorul caruia sa poate "cumpara" aceste bunuri: apartamentul si masina). Parinti urmau sa-mi dea casa si o masina tot prin vanzare-cumparare cu clauza de habitatie (lucru care nu m-a deranjat, chiar m-a bucurat ca in felul acesta eram impreuna), dar ulterior s-au razgandit fara un motiv anume. Eu i-am intrebat ce s-a intamplat si ce vor sa faca mai departe cu aceste lucruri si nu mi-au dat un raspuns coerent.
1.Cum ii pot determina sa isi respecte promisiunea, astfel incat sa fie echitabil si din punctul meu de vedere? Exista vreo cale legala?
2.Daca la un moment dat, in viitor, restul averii trece in proprietate sorei mele, tot prin vanzare-cumparare, eu ce pot face in acel moment?
3.Cand se pune problema dreptului rezervatar? In acest caz, exista acest drept?
4.Daca totul ramane ca acum, voi ajunge sa impart, la decesul parintilor mei, casa si cele doua masini cu sora mea, fara sa se tina seama de celelalte bunuri date in trecut ei?
Parintii mei au facut un contract de intretinere cu o familie de batrani. Intre timp unul dintre ei a decedat, parintii mei suportand toate cheltuielile de inmormantare si cele ulterioare care tineau de acest lucru (parastase, pomeni, etc.). Mentionez ca din momentul semnarii contractului de catre cele doua parti, parintii mei au respectat clauzele contractuale: ingrijire generala si pe perioada de boala, ajutor in gospodarie, etc. Cuplul de batrani nu au copii; ei nu au decat frati si surori. Sotia batranului ramasa in viata poate ataca, din diverse motive, contractul de intretinere in timpul vietii? Unul dintre frati poate ataca contractul de intretinere dupa moartea sotiei batranului? Daca da ce pot face in acest sens?
P.S. Mentionez ca acest contract de intretinere dateaza de 10-12 ani, iar batranul a decedat de 5-6 ani.