Parintii mei, care sunt inca in viata, au avut la un moment dat un apartament, o casa si trei masini. Acum cativa ani, au dat sorei mele apartamentul prin act de vanzare-cumparare si una dintre masini (la acea data sora mea era studenta si nu avea nici un venit cu ajutorul caruia sa poate "cumpara" aceste bunuri: apartamentul si masina). Parinti urmau sa-mi dea casa si o masina tot prin vanzare-cumparare cu clauza de habitatie (lucru care nu m-a deranjat, chiar m-a bucurat ca in felul acesta eram impreuna), dar ulterior s-au razgandit fara un motiv anume. Eu i-am intrebat ce s-a intamplat si ce vor sa faca mai departe cu aceste lucruri si nu mi-au dat un raspuns coerent.
1.Cum ii pot determina sa isi respecte promisiunea, astfel incat sa fie echitabil si din punctul meu de vedere? Exista vreo cale legala?
2.Daca la un moment dat, in viitor, restul averii trece in proprietate sorei mele, tot prin vanzare-cumparare, eu ce pot face in acel moment?
3.Cand se pune problema dreptului rezervatar? In acest caz, exista acest drept?
4.Daca totul ramane ca acum, voi ajunge sa impart, la decesul parintilor mei, casa si cele doua masini cu sora mea, fara sa se tina seama de celelalte bunuri date in trecut ei?
1) Contractul de vanzare cumparare incheiat de parintii si sora ta este probabil un contract de donatie deghizata ,care nu se sanctioneaza cu nulitatea daca intruneste conditiile de validitate ale contractului.
Promisiunea de vanzare nu transfera proprietatea ,ci da nastere unor obligatii cu caracter personal pentru parintii tai care sunt obligati fata de tine sa vanda in viitor bunurile respective.
Dovada promisiunii de vanzare se face conform regulilor generale (art. 1191 C.civ) care este tot un contract. Daca parintii tai refuza incheierea contractului de vanzare cumparare tu ai dreptul sa soliciti in instanta executarea obligatiei de catre parintii tai sau desfiintarea contractului cu daune interese in baza art 1021 C.civ.
2) Restul averii poate trece in proprietatea surorii tale dar cu respectarea rezervei succesorale.
3) Rezerva succesorala se stabileste la deschiderea succesiunii. Daca se constata ca s-a incalcat aceasta rezerva poti cere reductiunea liberalitatilor excesive ( legate sau donatii )
4) Am raspuns deja la intrebare.
In primul rand multumesc pentru raspuns. Dar, daca se poate as vrea niste lamuriri suplimentare.
1) Care ar fi conditiile de validitate ale contractului de donatie care trebuiesc respectate pentru a nu intereveni nulitatea?
2) Prezentul contract este de vanzare-cumparare pentru care vanzatorii (parintii) si-au rezervat un drept de abitatie viager. In consecinta acest contract poate fi atacat astfel incat sa am si eu drept asupra apartamentului la moartea lor? Este corect din punct de vedere legal (sora mea nu avea cum sa cumpere apartamentul deoarece nu avea nici un venit in acel moment)?
3) Care ar fi rezerva succesorala in cazul meu? Conteaza valorile imobilelor in cazul acesta (fac specificatia ca valorile imobilelor sunt mult diferite si anume: unul 500 milioane si celalalt 1200 milioane; a ramas imobilul de 500 milioane)?
4) Daca rezerva succesorala a fost afectata la deschiderea succesiunii, pot cere reductiunea liberalitatilor excesive (legate sau donatii). Deci, voi imparti tot ca si cand parintii nu ar fi instrainat nimic? Daca sora mea face investitii in cele doua imobile cu acordul parintilor, ea nu isi consolideaza dreptul la proprietate? Cum imi permit eu sa vin sa-mi cer drepturile dupa ce ea a facut investitii in imobile, crescandu-le astfel valoarea? Poate spune asta, corect?
5) Ai spus ca promisiunea de vanzare este un contract. Cum pot demonstra ca a existat o astfel de promisiune (discutia a avut loc intre noi patru)? Daca parintii mei refuza incheierea contractului eu le pot cere acest lucru pe cale legala (cat sunt inca in viata), in schimb pot cere daune interese. Eu vreau imobilul respectiv mai ales ca mi-ar prinde bine acest lucru; ce daune sa cer?
Multumesc anticipat.
hai salut...o sa ma chinui eu sa formulez un raspuns mai p romaneste..ca domniii avocati numai cu termeni tehnici trateaza omul ....
in legatura cu promisiuna de vanzare facuta de parintii tai...linisteste-te ca nu o poti valorifica in interesul tau....trebuie demonstrata printr-un inscris(dar u spui ca s-a discutat doar intre voi) si chiar in acest caz numai daca partile au trecut la acte de executare(deci parinti tai tre sa-ti fi da tie casa si masina iar tu tre sa le-oi fi dat banii care presupun ca nu exista)
in legatura cu vanz-cump intre parintii tai si sora ta...este tot un contract ..deci trebuie sa existe un inscris ca sa-l demonstrezi,nu poti aduce martori...da faptu ca sora ta nu avea posibilitatea matriala de a cumpara imobilul la acea vreme e o stare de fapt..deci poti proba prin orice mojloc de proba(martori,prezumtii,inscrisuri,etc)...care zic eu ca e destul de concludent pt a demonstra ca vanz-cump este o donatie deghizata
daca demonstrezi donatia...se v a face raportul donatiei ,sora urmand sa aduca la masa succesorala bunurile donate in masura in care se depaseste rezerva.aceasta rezerva est de 1/4 din masa succesorala(dar nu sunt sigur si nici nu am o carte pe langa mine sa ma uit)...daca nu depaseste(ceea ce cred ca este in cazul tau) sora vine la mostenirea bunurilor ramase (adica masina si casa) dar i limita rezervei(nu poate sa te lase cu mai putin de 1/4...cam asta-i treaba..hai papa succe
...domnilor...contractul de vinzare cumparare e beton...poate veni sora cu toata scara de la bloc sa zica faptul ca sora ei nu avea posibilitati materiale...in contract e specificat un pret care e si achitat...cum pot proba eu care nu am participat la incheierea actului ca de fapt e o donatie...mai ales ca parintii nu vor ca actul sa fie atacat...a se vedea insa si art.845 c.civ. care vine cu o prezumtie de liberalitate in favoarea descendentului negratificat si care nu a participat la incheierea actului...astfel, daca actul s-a facut cu rezerva uzufructului sau in schimbul unei rente viagere pentru parinti el este considerat liberalitate pentru celalalt copil...as extine si la rezervarea dreptului de abitatie viagera...
Alte discuții în legătură
Act de donatie
JusT_CooL
Dau un exemplu :
Daca parinti mei imi lasa o proprietate cum ar fi o casa sau un apartament printr`un act de donatie,dupa decesul lor sora mea ar putea ... (vezi toată discuția)