avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1627 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drept rezervatar
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drept rezervatar

Parintii mei, care sunt inca in viata, au avut la un moment dat un apartament, o casa si trei masini. Acum cativa ani, au dat sorei mele apartamentul prin act de vanzare-cumparare si una dintre masini (la acea data sora mea era studenta si nu avea nici un venit cu ajutorul caruia sa poate "cumpara" aceste bunuri: apartamentul si masina). Parinti urmau sa-mi dea casa si o masina tot prin vanzare-cumparare cu clauza de habitatie (lucru care nu m-a deranjat, chiar m-a bucurat ca in felul acesta eram impreuna), dar ulterior s-au razgandit fara un motiv anume. Eu i-am intrebat ce s-a intamplat si ce vor sa faca mai departe cu aceste lucruri si nu mi-au dat un raspuns coerent.
1.Cum ii pot determina sa isi respecte promisiunea, astfel incat sa fie echitabil si din punctul meu de vedere? Exista vreo cale legala?
2.Daca la un moment dat, in viitor, restul averii trece in proprietate sorei mele, tot prin vanzare-cumparare, eu ce pot face in acel moment?
3.Cand se pune problema dreptului rezervatar? In acest caz, exista acest drept?
4.Daca totul ramane ca acum, voi ajunge sa impart, la decesul parintilor mei, casa si cele doua masini cu sora mea, fara sa se tina seama de celelalte bunuri date in trecut ei?
Cel mai recent răspuns: simo.s , utilizator 15:08, 13 August 2007
...cind sunt doi copii rezerva este de 2/3...
Imi doresc sa stiu daca un antecontract are valoare in cazul in care casa este cumparata de la stat si mai exista un termen de 2 ani pana a fi ridicata prohibitia celor 10 ani, dupa Legea 112 din 1995, in care casa nu poate fi vanduta.
Problema este urmatoare: tatal meu are 3 copii, unul fiind din prima casatorie, imobilul este cumparat de catre parintii mei care inca sunt casatoriti, eu vreau sa cumpar de la parintii mei o parte din casa, mai precis jumatate din imobil, unde deja am inceput sa investesc bani si am vrea sa facem un contract de vanzare-cuparare pe partea respectiva a casei, dar din cate am inteles nu e posibil un astfel de contract... Mi-e teama ca in cei doi ani se pot intampla multe lucruri, tatal meu fiind destul de bolnav. As vrea sa va rog sa ma invatati ce pot face intr-o asemenea situatie, cum as putea sa fac un act valabil care sa devina opozabil fata de mostenitorul din prima casatorie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Act de donatie JusT_CooL JusT_CooL Dau un exemplu : Daca parinti mei imi lasa o proprietate cum ar fi o casa sau un apartament printr`un act de donatie,dupa decesul lor sora mea ar putea ... (vezi toată discuția)
Cum pot încadra situația descrisă privind un contract de vânzare-cumpărare? vânzătorul declară în contract că a încasat banii, dar locuiește, în continuare, în imobil Cristi M. Cristi M. Exista un contract de vanzare-cumparare a unui imobil din august 2015. Imobilul este o curte, cu o casa si o anexa, situat in localitatea Barlad. Valoarea ... (vezi toată discuția)
Transmiterea mostenirii catre unul din copii Pavelescu Mircea Pavelescu Mircea Buna ziua. Mama mea ar dori sa/mi transmita mie intreaga avere dupa moartea dansei: aprox 150 Ha teren agricol si un apartament cu 2 camere. O parte din bunuri ... (vezi toată discuția)