avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 292 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Transmiterea mostenirii catre unul din copii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Transmiterea mostenirii catre unul din copii

Buna ziua. Mama mea ar dori sa/mi transmita mie intreaga avere dupa moartea dansei: aprox 150 Ha teren agricol si un apartament cu 2 camere. O parte din bunuri sunt mostenite altele cumparate in timpul casatoriei.Tatal meu este si el de acord cu trecerea intregii averi catre mine. Mentionez ca mai am o sora care nu se intelege cu parintii mei, de aceea si decizia lor destul de transanta. Care este cea mai buna modalitate de trecere a averii parintilor catre un copil dupa sau in timpul vietii, astfel incat actul sa aiba sanse putine sa fie atacat de mostenitorul rezervatar? Eu personal as opta intre un contract de vanzare sau un contract de intretinere. Cum demonstrez in instanta in cazul vanzarii cumpararii de unde am avut atatia bani. Contractul de intretinere nu poate fi asimilat cu o donatie deghizata???
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 14:40, 1 Noiembrie 2010
Eu as merge pe o doantie. Este mai simplu si ieftin, fiind rude de gr. 1 nu platiti taxa notariale la valoarea imobilelor.
La decesul parintilor , declarati ca nu acceptati mostenirea lasata in urma lor , si in felul acesta nu mai trebuie sa aduceti la masa succesorala bunurile primite prin donatie.
In situatia in care nu acceptati mostenirea , pastrati ceea ce va fost donat numai in limitele cotitatii disponibile.
Art. 752 C. civ. "Eredele ce renunta la succesiune poate popri darul, sau a cere legatul ce i s-a facut, in limitele partii disponibile"
Deci tot veti imparti averea cu sora dvs.
Sfatul meu este sa intocmiti contract de vanzare-cumparare.

av. Bostina Elena
Tot eu, rectific "v-a fost donat"
eu va sugerez sa faceti un act de vanzare-cumparare.
Multumesc pentru raspunsuri. Si eu stiam ca e cel mai bine e o vanzare cumparare. Se pune problema astfel: cum dovedesc provenienta banilor de achizitionare a tururror bunurilor avand in vedere ca se ridica la o suma destul de mare. Sora nu poate ataca actul pe motiv ca eu nu am putut plati o suma atat de mare pentru toate bunurile chair daca actele notariale le platesc pe grilele notarial, pe motiv ca actul este o donatie deghizata????. Se pune si problema ce au facut parintii mei cu atatia bani. Un avocat bun nu ar putea sa castige folosindu-se de ceea ce am precizat anterior dovedint o donatie deghizata ???

Alte discuții în legătură

In cazul meu,donatie, act de v-c cu acordul fratelui sau contract de intretinere? veveritz veveritz Suntem doi frati,din doua casatorii ale tatalui nostru.Tatal meu se considera achitat fata de celalalt fiu al sau din punct de vedere al mostenirii, si doreste ... (vezi toată discuția)
Atacare act de vanzare-cumparare corsar corsar Buna ziua Acum zece ani am cumparat cu contract de vanzare -cumparare cu clauza de uzufruct viager apartamentul parintilor mei .Intre timp mama mea a decedat ... (vezi toată discuția)
Mostenire sau vanzare cumparare? irina elena irina elena buna seara ! as dori sa stiu ce pot face pentru a putea fi la unica mostenitoare de casa parinteasca .suntem doua surori ,sora mea in ziua de astazi este de ... (vezi toată discuția)