avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 993 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Atacare act de vanzare-cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Atacare act de vanzare-cumparare

Buna ziua
Acum zece ani am cumparat cu contract de vanzare -cumparare cu clauza de uzufruct viager apartamentul parintilor mei .Intre timp mama mea a decedat (acum 1 an)iar eu ma ocup de intretinerea tatalui meu care este grav bolnav.De intretinerea ambilor parinti m-am ocupat eu,de inmormantarea mamei m-am ocupat numai eu,de intretinerea tatalui ma ocup in continuare numai eu.Am o sora pe care nu o intereseaza absolut nimic privind intretinerea parintilor .Stiu ca dupa decesul tatalui meu , sora mea poate ataca contractul de v-c.Ce o sa pot face in acel moment pentru a castiga un eventual proces ce il va intenta sora mea.? Faptul ca m-am ocupat si ma ocup in continuare de intretinerea parintilor,respectiv a tatalui meu,(existand martori in acest sens) imi poate da castig de cauza intr-un eventual proces?
Cel mai recent răspuns: ContSters42249 , utilizator 14:20, 13 Februarie 2009
Act "atacabil" este o sintagma juridica ce exprima faptul ca exista posibilitatea, nu certitudinea, ca acel act sa fie obiectul unei cereri de constatare a nulitati, sau orice alta cerere de tipul asta. Sora dumneavoastra are, teoretic, acest drept. Nu are insa temeiul juridic pentru a obtine o decizia favorabila, asta daca ne asumam faptul ca cele relaltate de dumneavoastra sunt corecte si exacte. La fel de teoretic va pot spune ca nu aveti de ce sa va faceti griji, actul este perfect valabil. Contractul de intretinere poate fi desfiintat doar de intretinuti, sau doar in numele acestora, daca se demonstreaza ca nu prestati intretinere si doar pe timpul vietii intretinutilor.
Userul nu a afirmat că a încheiat un contract de întreţinere, ci unul de v/c a nudei proprietăţi. Dacă e aşa, temeiul unei acţiuni în reducţiune există: art.845 C.civil.

Întreţinerea părinţilor, în lipsa unei obligaţii contractuale, nu schimbă natura actului încheiat.
Mentionez ca nu exista un contract de intretinere.Exista numai un contract de v-c cu clauza de uzufruct viager.De intretinerea tatalui meu ma ocup eu pentru ca asa am considerat ca este normal.Martori sunt vecinii tatalui meu,o persoana pe care am angajat-o sa-l supravegheze la domiciliu,medic de familie,toate documentele din care reiese starea lui de sanatate,retete,chitante de plata utilitati,acte de la Comisii de asistenta sociala prin care i se confirma bolile si incadrarea intr-un anumit grad de handicap medical,etc,Toate aceste hartii prezentate intr-un eventul proces imi pot aduce avantaje d.p.d.v. juridic ?
Intretinerea parintilor este o obligatie legala, nu contractuala. :) In cazul asta , temeiul unei actiuni in reductiune, intemeiata pe prezumtia insittuita de art. 845 exista.
Toate cele prezentate de dumneavoastra va pot ajuta in instanta. Dar cel mai tare va poate ajuta daca puteti dovedi ca ati platit in mod real pretul casei, cu acte si martori.
Brom a scris:

Intretinerea parintilor este o obligatie legala, nu contractuala. :)


În speţa de faţă, da. Putea fi contractuală, izvorîtă dintr-un contract de întreţinere. Nu este, o spune şi corsar.

Alte discuții în legătură

Transmiterea mostenirii catre unul din copii Pavelescu Mircea Pavelescu Mircea Buna ziua. Mama mea ar dori sa/mi transmita mie intreaga avere dupa moartea dansei: aprox 150 Ha teren agricol si un apartament cu 2 camere. O parte din bunuri ... (vezi toată discuția)
Mostenire sau vanzare cumparare? irina elena irina elena buna seara ! as dori sa stiu ce pot face pentru a putea fi la unica mostenitoare de casa parinteasca .suntem doua surori ,sora mea in ziua de astazi este de ... (vezi toată discuția)
Act de v-c intre parinti si copii uni74 uni74 in contextul in care parintii lasa un apartament unuia din cei 3 copii ai lor prin act de v-c in timpul vietii acestora,fara a sti ceilalti frati,ce sanse mai ... (vezi toată discuția)