avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1022 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... act de v-c intre parinti si copii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

act de v-c intre parinti si copii

in contextul in care parintii lasa un apartament unuia din cei 3 copii ai lor prin act de v-c in timpul vietii acestora,fara a sti ceilalti frati,ce sanse mai au cei doi in momentul aflarii acestui fapt
Cel mai recent răspuns: coca1955 , utilizator 13:38, 18 Februarie 2009
Buna ziua,

Daca acest contract s-a facut cu rezerva dreptului de uzufruct sau de rendita, fratii beneficiaza de prezumtia instituita de art 845, care spuna ca acest act de vanzare-cumparare a fost de fapt o donatie degizata. Daca fratele ce a cumparat nu reuseste sa faca dovada platii reale a pretului, atunci va pastra 1/4 din bun, cealalta parte de 3/4 fiind impartita in mod egal intre cei 3 frati. Daca in masa succesorala sunt si alte bunrui, rezerva succesorala a celor 2 frati care nu au cumparat, poate fi reintregita din aceste bunuri.

Daca este un contract de anzare-cumparare pur si simplu, fratii ce nu au cumparat vor trebui sa dovedeasca faptul ca nu s-a platit pretul real si sa obtina astfel desfiintarea contractului.
Ultima modificare: Marți, 17 Februarie 2009
ContSters42249, utilizator
Singura solutie este doar desfiintarea pe cale judecatoreasca a contractului de vanzare-cumparare
cind se pot face toate acestea?in timpul vietii parintilor sau dupa decesul acestora?
Dupa decesul acestora, in timpul vietii ei pot dispune liber de bunurile lor.
buna ziua si eu sunt intr-o ssituatie asemanatoare dar am luat legatura cu un avocat si mi-a spus ca nu se mai poate face nimic
deci fiica a cumparat casa de la mama ei fara sa stie fratele in urma cu doi ani
fratele a aflat dupa ce a murit mama lui adica acum 3 luni
credeti ca are fratele vreo sansa sa anuleze contractul de vinzare cumparare cu uzufruct viager
va rog raspuns de specialitate
va multumesc

Alte discuții în legătură

Anulare contract vanzare cumparare cu uzufruct maria_2013 maria_2013 Buna seara, Acum 15 ani cu acordul meu ca sora dupa moartea tatalui am cedat partea mea mamei mele ca sa poata incheia un contract de vanzare cumpare cu ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare cumparare cu uz viager miky76 miky76 Contractul de vanzare cumparare cu uzufruct viager facut unui nepot de frate se poate considera donatie avand in vedere ca am un copil infiat cu efecte ... (vezi toată discuția)
Anulare donatie bani GAGIU1982 GAGIU1982 Buna ziua, ma intereseaza si pe mine cum se poate anula o donatie de bani dupa un an de zile? Problema sta in felul urmator : parintii iau donat fratelui meu ... (vezi toată discuția)